Ο  βουλευτής της ΝΔ,  κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για το σημερινό Eurogroup

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις σήμερα, θα έχουμε μόνο διαμόρφωση κλίματος και το επόμενο διάστημα σε περιβάλλον ασφυξίας θα κληθεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κατάσταση παίρνοντας τις τελικές αποφάσεις που καθυστέρησε να πάρει μέχρι τώρα οι οποίες βεβαίως στο πρώτο τους στάδιο θα πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα ρευστότητας και του τραπεζικού και γενικότερα του συστήματος και στο δεύτερο στάδιο θα πρέπει να καταλήξει η κυβέρνηση σε ποιο δρόμο θέλει να τραβήξει. Διότι αν πραγματικά οδηγηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο τότε νομίζω ότι στο βάθος φαίνεται μια καινούργια συμφωνία πακέτο, ένα νέο μνημόνιο που θα εμπεριέχει και χρηματοδότηση αλλά θα εμπεριέχει ενδεχομένως και μεταρρυθμίσεις ή μέτρα. Το ποια θα είναι αυτά ακόμα δεν το ξέρουμε.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν πολιτικές εξελίξεις

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εμπειρική μου διαπίστωση από την πρώτη μέρα που προσωπικά αναμίχτηκα σε αυτή την ιστορία το 2011και μετά είναι ότι οι αξιολογήσεις της ευρωπαϊκής πλευράς συνεχώς επαληθεύονται και οι αντίστοιχες της ελληνικής πλευράς πλην της αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστούν κάποια πράγματα συνεχώς διαψεύδονται.  Μέχρι τώρα οι ευρωπαϊκές αξιολογήσεις όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι ή οι αξιολογήσεις του κ. Σόιμπλε οι οποίες ήταν δυσάρεστες όταν τις ακούγαμε δυστυχώς  αποδεικνύονται αληθινές. Δηλαδή πάμε σε ένα τρίτο μνημόνιο,  αποδεικνύεται από τα νούμερα ότι η καθυστέρηση της οποιασδήποτε ουσιαστικής μεταρρύθμισης έχει κόστος το οποίο μεταβιβάζεται με οριζόντια μέτρα τελικά στην ίδια την κοινωνία και την αγορά και αποδεικνύεται και μια άλλη διάσταση την οποία  η παράταξή μου δεν μπόρεσε να κατανοήσει νωρίς ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται μαζί με την κοινωνία και όχι με την κοινωνία απέναντι. Διότι όταν η κοινωνία νιώθει ότι μέσα από μια δύσκολη πολιτική που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα ωφεληθεί και η ίδια στο τέλος νομίζω ότι συμμετέχει όταν όμως δεν το αισθάνεται αυτό και νιώθει ότι αυτό το κάνει και θα ωφεληθούν λίγοι και πολλοί θα την πατήσουνε τότε αντιδρά. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε στο σόου αυτό το λαϊκίστικο με τις καθαρίστριες, δεν μπορούσαμε να λήξουμε το θέμα αυτό με τις καθαρίστριες όταν βγήκε η πρωτόδικη απόφαση;

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα βγει θετικό κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι θα έχουμε και το λέω αυτό γιατί εάν μέχρι τώρα ήθελε η  Ευρώπη να μας εξοβελίσει θα το είχε κάνει με διάφορους τρόπους. Το γεγονός ότι επιμένει να μας δίνει συνεχώς παρατάσεις και ευκαιρίες σημαίνει ότι συναισθάνεται ότι δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο και για δικό μας όφελος αλλά και όφελος της ιδίας.

Αυτό όμως δεν πρέπει εμείς να το εξαντλούμε, πρέπει να το αξιοποιούμε θετικά. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, έχουμε ανεβάσει πολύ το κόστος της σωτηρίας της οικονομίας μας και αυτό συνοδεύεται από κοινωνικό και εθνικό κόστος και εδώ νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.

 

Για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εκλογές και δημοψήφισμα είναι δύο εκδοχές οι οποίες η μια μπορεί να καταστρέψει πλήρως την οικονομία και δεν ξέρω αν μπορεί να τις σηκώσει η οικονομία. Η δε άλλη μπορεί να καταστρέψει παντελώς την διπλωματική ευελιξία όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και της επόμενης. Διότι όταν έχεις μια απόφαση δογματική η οποία έχει κατακυρωθεί από τον ελληνικό λαό είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθείς και όταν δεν έχεις την ευελιξία αυτή την απόφαση να την προσαρμόζεις κάθε φορά και της αλλάζεις χρωματισμό για να μπορείς να διαπραγματεύεσαι σε διεθνές επίπεδο τότε γίνεσαι δογματικός και κινδυνεύεις να χάσεις.