Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποια είναι η  εκτίμησή  του για την επίτευξη συμφωνίας

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η δική μου η αισιοδοξία ως προς τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης βασίζεται στο γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφέρον από την ρήξη.  Είναι δηλαδή μια κατάσταση lose-lose και για τους δύο. Η μοναδική περίπτωση να φτάσουμε σε ρήξη είναι η εξής και η άλλη πλευρά δεν θέλει ένα Grexit γιατί είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιήσει αυτή την  διαφαινόμενη ανάκαμψη,  την πολύ ακόμα ισχνή της ευρωζώνης. Υπάρχει όμως στα μυαλά ορισμένων από τους εταίρους μας και μια άλλη πολιτική σκέψη ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς να φανεί ότι πετυχαίνει στην αποστολή της γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελεί μια πλήρη απόδειξη ότι δεν είναι μονόδρομος η εφαρμογή της λιτότητας, δεν είναι μονόδρομος ο νεοφιλελευθερισμός.

Εάν λοιπόν επικρατήσει αυτή η τυχοδιωκτική σκέψη σε ορισμένους από τους εταίρους δεν μας νοιάζει, αν επικρατήσει όμως ως πλειοψηφική τάση αυτή είναι η μοναδική περίπτωση να πάμε στην ρήξη.  Αν δηλαδή δεν διαπραγματευτούν για να έχουμε συμφωνία αλλά μας θέσουνε υπόψη μια συμφωνία που δεν θα μπορούμε να δεχτούμε.

Δεν διαπραγματευόμαστε μετά την 20η Φεβρουαρίου στην βάση του μνημονίου αλλά στην βάση των δικών μας προτάσεων και τώρα που γίνονται συζητήσεις με τους Θεσμούς και τα κλιμάκια η βάση της διαπραγμάτευσης είναι οι δικές μας μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που διαπραγματευόμαστε τώρα με τα κλιμάκια δεν είναι πως θα ολοκληρωθεί η προηγούμενη πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου, αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι δικές μας προτάσεις. Αυτό που μας ζητούν είναι να ποσοτικοποιήσουμε τις δικές μας προτάσεις, πάνω στις δικές μας προτάσεις συζητούν και εκεί κάνουν τις αντιπροτάσεις τους. Επομένως ναι υπάρχει αξιολόγηση αλλά αυτή η αξιολόγηση είναι του δικού μας προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ήδη ένα σημαντικότατο βήμα.

 

Ερωτηθείς αν έχουν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του Μαΐου 

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Φυσικά και έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις, είπαμε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι προτεραιότητα μας.

 

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι τα χρήματα επαρκούν για 15 ημέρες

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Λέμε πράγματα στην διαπραγμάτευση για να αναδείξουμε και την ευθύνη των Θεσμών. Η ΕΚΤ έχει θεσμική αποστολή να εξασφαλίζει την ρευστότητα της οικονομίας, δεν είναι θέμα επομένως να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις γιατί ένα σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί σε βάρος της χώρας μας είναι να μην έχουμε Grexit   αλλά να έχουμε τη νέα έννοια να μας θέλουν ζωντανούς νεκρούς μέσα στο ευρώ. Να μην βγαίνουμε αλλά να μας έχουν την ρευστότητα με το σταγονόμετρο με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί να ξεκινήσει η οικονομία μας. 

Αυτό που θεωρούμε ότι αποτελεί ευθύνη των εταίρων μας είναι ότι δεν εκπλήρωσαν το δικό τους μέρος των υποχρεώσεων από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, να εξασφαλίσουν δηλαδή τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και θεωρούμε ότι ειδικά η ΕΚΤ μην πράττοντας κάτι ανάλογο ουσιαστικά δεν εφαρμόζει την θεσμικής της αποστολή. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η δήλωση του κ. Βαρουφάκη.

 

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι χωρίζει τους δανειστές από την Ελλάδα ένα κενό 4 δις

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:  Δεν είναι εισπρακτικό  το ζήτημα, είναι ορισμένες από τις διαπραγματεύσεις που κινούνται σε τεχνικά ζητήματα, είναι ορισμένες από τις διαπραγματεύσεις που κινούνται σε βαθύτατα πολιτικά θέματα.  Για παράδειγμα το θέμα του εργασιακού δεν είναι θέμα οικονομικό, εκεί ήταν  ένα ζήτημα ξεκάθαρα εφαρμογής μιας αντίληψης εκ μέρους αυτών που επιμένουν απεσταγμένου νεοφιλελευθερισμού εκ μέρους της δικής μας άποψης να βρούμε αυτό που έγινε ως μέσος κοινωνικός όρος στην Ευρώπη. Στα ζητήματα που αφορούν την χρηματοδότηση της οικονομίας γίνεται μια συζήτηση, εξετάζουμε διάφορα σενάρια που το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν θα πλήξουνε τους φτωχούς και τα μεσαία στρώματα.   

Για την αύξηση του  ΦΠΑ

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αν καταλήξουμε εκεί γιατί αυτό είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν έχουμε δηλαδή έναν ενιαίο συντελεστή οπωσδήποτε εμείς θα επιμείνουμε να εξαιρεθούν τα τρόφιμα και οτιδήποτε είναι στο καλάθι της νοικοκυράς ούτως ώστε να μην πληγούν οι φτωχοί.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα χρειαστεί δημοψήφισμα

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Συμφωνία που είναι αποδεκτή από εμάς δεν είναι απαραίτητο να τεθεί σε δημοψήφισμα. Η περίπτωση για την οποία εγώ θα έβλεπα αναγκαστικό ένα δημοψήφισμα είναι στην περίπτωση του κακού σεναρίου όπου επικρατεί ο τυχοδιωκτισμός από την μεριά την άλλη και μας θέτουν εν όψει ενός τελεσιγράφου που δεν μπορεί να απαντηθεί από εμάς θετικά,  τότε θα πρέπει το ζήτημα να τεθεί και υπόψη του λαού.

Κατά τη γνώμη μου αυτό το ενδεχόμενο έχει ελάχιστες πιθανότητες γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι στην πολιτική διαπραγμάτευση θα κυριαρχήσει η λογική και το αμοιβαίο συμφέρον των δύο πλευρών.    

 

Για τις συντάξεις

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μείωση των συντάξεων δεν μπορούμε να δεχτούμε. Δεν είναι θέμα κομματικού εγωισμού, δεν είναι θέμα δηλαδή να πάρουμε πίσω μερικές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει σταθμίζοντας το συμφέρον της χώρας. Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα που θα επιτείνουν την υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας. Άρα οτιδήποτε στερεί ρευστότητα από την αγορά, οτιδήποτε παίρνει χρήματα από τους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς δεν μπορούμε να το δεχτούμε και ως κοινωνικά άδικο αλλά και γιατί δεν βοηθάει να ξαναξεκινήσει η οικονομία.

Για το πάγωμα της αγοράς

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι το διαπραγματευτικό όπλο της άλλης πλευράς, θέλουν  να φτάσουν την κατάσταση στο απροχώρητο. Έχουμε δύο εβδομάδες για να συμφωνήσουμε και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο εβδομάδες θα επικρατήσει η λογική.