Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ζητάνε πράγματα τα οποία είναι αδύνατον να τα αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι μέσα στο  παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί κανένας τους να διακινδυνεύσει την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και για αυτό αισιοδοξώ παρά τις όποιες δυσκολίες και τις προκλητικές απαιτήσεις οι οποίες μπαίνουν στο τραπέζι. Στο τέλος θα υπάρξει μια επωφελής συμφωνία.

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι τα χρήματα επαρκούν για 15 ημέρες

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Τέλος δεν υπάρχει ποτέ. Δεν θα υπάρχει ρευστότητα με βάση τα σημερινά δεδομένα όμως γνωρίζετε ότι σε λίγες μέρες ανοίγει η διαδικασία των δηλώσεων και των ΑΕ οπότε το κράτος θα συγκεντρώσει χρήματα από την φορολογία των ΑΕ. …Το δημόσιο έχει λαμβάνειν.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να συζητήσει η κυβέρνηση την αύξηση του ΦΠΑ   

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Πρέπει να το δούμε συγκεκριμένα γιατί αν είναι μια μικρή αύξηση και μείωση συγχρόνως αυτό μπορεί να είναι συμφέρον.  Μια αύξηση όμως του ΦΠΑ η οποία θα συμβάλλει στην ύφεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Μια αύξηση σημαντική του ΦΠΑ είναι υφεσιακό μέτρο.  Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα πάρει υφεσιακά και μέτρα λιτότητας. Τα υφεσιακά μέτρα και τα μέτρα λιτότητας δεν επανεκκινούν την οικονομία αντίθετα τη βυθίζουν σε νέο σπιράλ ύφεσης.

Για τις δηλώσεις του κ.Μοσκοβισί για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ο Μοσκοβισί μπορεί να λέει ότι θέλει, να δούμε τη συμφωνία. Δεν μπορούμε να παίρνουμε τοις μετρητοίς κουβέντες οι οποίες αλλάζουν και έχουν συγκεκριμένη στόχευση.

Ερωτηθείς για πιθανότητα μη συμφωνίας

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν και κυρίως τους εταίρους να μην υπάρξει συμφωνία διότι η μη ύπαρξη συμφωνίας θα έχει ως συνέπεια μια μεγάλη αστάθεια στην Ευρωζώνη και η κάλτσα κινδυνεύει να ξηλωθεί. 

Η κοινή λογική λέει ότι πιέζουν σκληρά θεωρώντας ότι εμείς θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές είναι σαφές, δεν θα υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα παραβιάζει τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό νομίζω ότι θα γίνει αποδεκτό. Αν δεν γίνει αποδεκτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν αποδέχεται τη δημοκρατία και μια Ευρώπη που δεν αποδέχεται τη δημοκρατία δεν έχει νόημα ύπαρξης. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας και για αυτό «καίγονται», ας μη το δείχνουν, περισσότερο οι εταίροι μας να μην υπάρξει αστάθεια αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις οι παγκόσμιες. Διότι γνωρίζουν πολύ καλύτερα ότι μια κρίση η οποία θα υποτροπιάσει σε επτά χρόνια είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία γιατί το καπιταλιστικό σύστημα κρίσεις που μπορεί αν απορροφήσει είναι κρίσεις οι οποίες έρχονται πάω από τριάντα χρόνια. Κρίσεις σε τόσο κοντινό διάστημα θα είναι καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία και όχι τόσο για την Ελλάδα η οποία είναι μια κατεστραμμένη χώρα . Άρα θα υπάρξει, θεωρώ, συμφωνία επωφελής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.