O υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Τo the Toc στα Παραπολιτικά” και στη  δημοσιογράφο Έλλη Στάη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα επιτευχτεί συμφωνία

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συμφωνία κάτω από την πίεση της χρηματοδοτικής ασφυξίας σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια συμφωνία αποτέλεσμα στυγνών εκβιαστικών διλημμάτων. Η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των υποχωρήσεων και οφείλει να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Οι εταίροι δείχνουν μια βουλιμία διότι εκεί που πάει να κλείσει μια συμφωνία ξανά αρχίζουμε άλλες  ερμηνείες,  άλλες προσεγγίσεις και θεωρώ ότι από ορισμένες πλευρές, δεν καταλογίζω μια ενιαία στάση και προσέγγιση από όλους τους δανειστές αλλά από ορισμένες πλευρές επιδιώκεται η εξάντληση να φτάσει στο όριό της έτσι ώστε η εξαντλημένη πλευρά να μην μπορεί να αντισταθεί σε οτιδήποτε. Αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό της λαϊκής εντολής.  

Εγώ θεωρώ ότι αν τελικά επικρατήσουν εκείνες οι φωνές οι οποίες φαίνεται ότι είναι πολλές και οι οποίες επιλέγουν όχι στο να βρεθεί ένας συμβιβασμός αποδεκτός από την μία και από την άλλη πλευρά αλλά επιλέγουν να τιμωρηθεί η χώρα μας για λόγους παραδειγματισμού και να συνεχίσει με σκυμμένο το κεφάλι τότε σας λέω ότι δεν θα προκύψει και συμφωνία.

 

ΔΗΜ: Δηλαδή δεν βρισκόμαστε κοντά στην συμφωνία

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βρισκόμαστε τόσο κοντά τόσο μακριά. Εξακολουθεί και είναι μετέωρη η συμφωνία και νομίζω ότι αυτό βαραίνει την πλευρά των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής που έχουν υιοθετήσει όλο αυτό το διάστημα και επιβεβαιώθηκε ως ένα βαθμό και από την τελευταία απόφαση του Eurogroup να σε έχουν πάντοτε στην αγωνία. 

ΔΗΜ: Να δούμε ποια είναι τα ζητήματα τα οποία μας βάζουν στο τραπέζι και δεν μας τα βάζουν εντίμως;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μια κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου τουλάχιστον όπως τον γνωρίζαμε πριν κάποιες δεκαετίες άσχετα αν ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός θέλει να τον ανατρέψει. Δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, το να πεις ότι κατοχυρώνω την  συλλογική αυτονομία των διαπραγματεύσεων και ότι πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι να συζητάνε για τα προβλήματά τους αυτό πλέον αντιλαμβάνεστε ότι είναι ακραίος δογματισμός το να το αρνείσαι να το θεσμοθετήσεις. 

Για το θέμα για τον  κατώτατο μισθό

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επειδή τα πράγματα είναι πολύ σαφή γύρω από αυτό το θέμα θεωρώ ότι επειδή δεν τολμούνε να υπερασπιστούν τη θέση της μη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μπροστά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πια θέλουν να το παραπέμψουν στις καλένδες και να ακυρώσουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα το οποίο είναι σε διαβούλευση και έχει κατατεθεί από το υπουργείο μας το οποίο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή εμπειρία.

ΔΗΜ: Σας λένε αφήστε το για αργότερα οπότε είναι ανοιχτός ο δρόμος για το περάσετε ή σας λένε όχι.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λένε ελάτε να συμφωνήσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί αργότερα και αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση των Θεσμών.

ΔΗΜ.: Αυτή η μετάθεση στο χρόνο, αφού ο ίδιος είπατε ότι τον κατώτατο μισθό θα τον μεταθέσετε στο τέλος του 2015, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει δεκτό τώρα ώστε  να προχωρήσουμε  και μετά να ανοίξετε στο τραπέζι τα υπόλοιπα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εμείς λέμε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να ψηφιστεί τώρα αλλά ως χρονοδιάγραμμα εφαρμογής…

ΔΗΜ: Σας είπαν να μην περάσει η ψήφισή του τώρα

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό δεν έχει καμία έννοια  υποκρύπτει μια σκοπιμότητα διότι είναι δεδομένο από την πλευρά του ΔΝΤ που διαφωνούν εντελώς.

ΔΗΜ: Επομένως το θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σας τα βάζουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για να προχωρήσει η συμφωνία

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως και από εκεί και πέρα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα.

ΔΗΜ.: Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε απόλυτη άρνηση σε αυτό για να δούμε αν θα προχωρήσουμε

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι βεβαίως. Δεν έχουμε άρνηση για να κουβεντιάσουμε μαζί τους.   Εγώ αύριο πάω ένα ταξίδι στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας τους έχω στείλει το νομοσχέδιο, μεταφρασμένο, έτσι ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και από εκεί και έπειτα θεωρώ ότι κινηθήκαμε σεβόμενοι σε αυτό που ονομάζουμε κουλτούρα κοινωνικού διαλόγου.     

Για την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εγώ δεν προσδιόρισα  την προσφυγή στο λαό αν θα πρέπει να έχει την μια ή την άλλη πλευρά, δημοψήφισμα ή κάλπες, και είπα μάλιστα ότι για να καταλήξουμε σε αυτή την επιλογή πρέπει προηγούμενα να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες συμφωνίας και να δούμε ποια θα είναι αυτή η συμφωνία.

Έχουνε γίνει πολλά βήματα προσέγγισης στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και του Brussel Group τώρα πλέον ενώ υπάρχει σύγκλιση φτάνει σε ένα σημείο όπου είναι αναρμόδια πια αυτά τα κλιμάκια. Χρειάζεται πλέον να αναλάβουν την υπόθεση τα αμιγώς πολιτικά στελέχη.

 

Ερωτηθείς ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Αυτό κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει τώρα αν δεν δει την κατάληξη της συμφωνίας ή τη μη συμφωνία.

Εγώ δεν είμαι κολλημένος με την ιδέα του δημοψηφίσματος αυτό θα μας το δείξει η ζωή αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ή δεν πρέπει να το έχουμε πάνω στο τραπέζι.

 

Για τα χρηματικά διαθέσιμα της χώρας

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έχω μια ενημέρωση παρόντος του υπουργού Οικονομικών από το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, αυτή τη στιγμή οι υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις για το μήνα Μάιο είναι διασφαλισμένες.  Για να μην δημιουργούμε  εντυπώσεις  οι οποίες μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα, μέσα σε τέσσερις μέρες μπορεί πράγματι αν σου λείπουν κάποια χρήματα με κατάλληλες κινήσεις να τα εξασφαλίσεις και όταν γυρίζει ένας μήνας ή όταν περνάνε κάποιες ημερομηνίες πέφτουν έσοδα στα κρατικά ταμεία. 

Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει σχεδόν αποσαφηνιστεί η κατάσταση δεν υπάρχει περιθώριο. Πάντως ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η ελληνική πλευρά έκανε ότι πολιτικά μπορούσε με βάση τις δικές του εντολές. Θεωρούμε ότι ο κόσμος έχει την κατανόηση, την ωριμότητα να υπομείνει πράγματα, να αντέξει πράγματα, να δώσει πίστωση χρόνου αρκεί να διαπιστώσει όμως ότι έχουμε πάρει έναν άλλο δρόμο.