Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Στάθης Λεουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την αναγγελία του υπ. Οικονομικών για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Υπάρχει μια τέτοια σκέψη, υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά σχέδια και ένα από αυτά είναι αυτό που αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης ώστε να είναι μόνο για τον τουρισμό και όχι για τους κατοίκους. Αναζητείται μια λύση, το διαδικαστικό είναι ζήτημα να βρεθεί ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στον κάτοικο του νησιού.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα βάλει νέους φόρους στα λαϊκά εισοδήματα.

 

ΔΗΜ.: Αυτή η αύξηση του ΦΠΑ είναι φόρος ο οποίος επιβαρύνει λαϊκές τάξεις απλά τις διαχωρίζει στο που μένουνε.

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Φόροι που να επιβαρύνουν τις λαϊκές τάξεις δεν θα υπάρξουν. Θα δούμε στη λεπτομέρεια τους το πως εννοεί ο κ.Βαρουφάκης να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να μπουν νέα φορολογικά βάρη σε εργαζόμενους και μισθωτούς που έχουν ήδη πληρώσει αρκετά αυτή την πενταετία αλλά επειδή ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρεια οπότε για να πεις με ακρίβεια πρέπει να δεις το σύνολο του σχεδιασμού που θα υπάρχει. Οι συντελεστές του ΦΠΑ στη χώρα μας είναι υψηλοί, βρισκόμαστε πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και κατά βάση το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι να αυξήσουμε το ΦΠΑ αλλά είναι να βρεθεί ο μηχανισμός που να εισπράττεται ο ΦΠΑ. Άρα το κεντρικό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να βρει τους τρόπους που να είναι αποτελεσματικοί για να εισπράττεται ο ΦΠΑ από τις χρήσεις που γίνονται και όχι νέα αύξηση στο ΦΠΑ.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το ότι υπάρχει πρόβλημα στην ρευστότητα είναι πραγματικό, είναι η σταθερή επιδίωξη που κάνουν οι δανειστές να δημιουργήσουν μια χρηματοδοτική ασφυξία στη χώρα μας ώστε να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε μια υποταγή. Αυτό είναι ένας σχεδιασμός που φαίνεται ότι έχουν το τρίμηνο που βρίσκεται στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό ότι πιθανόν να είναι η μοναδική κυβέρνηση στον κόσμο  που αναχρηματοδοτεί το χρέος από μόνη της.

…Είμαστε κολλημένοι στον τοίχο αλλά καμιά φορά μπορεί να σπάσεις και τον τοίχο. Με βάση το χρηματοδοτικό κενό εάν νομίζουν ότι θα οδηγήσουν σε μια άτακτη υποταγή αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η συμφωνία την οποία επιδιώκουμε είναι μια συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων. 

 

ΔΗΜ.: Αυτό δεν είναι λίγο δύσκολο πια; Οι προγραμματικές σας δεσμεύσεις σε πολλά έχουν πάει πίσω

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι άλλο να πάνε ορισμένα πίσω, άλλο να ακυρωθούνε και πολύ περισσότερο είναι άλλο να επιβληθούν μέτρα σε αντίθετη κατεύθυνση.   

 

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Με αυτά που βάζουν οι δανειστές δεν υπάρχει ούτε ένας στο ΣΥΡΙΖΑ που να ψηφίσει. Ο πρώτος που θα καταψηφίσει θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και μετά θα ακολουθήσει ο κ. Λαφαζάνης και μετά οι υπόλοιποι.

 

Ερωτηθείς αν η έκτακτη εισφορά και η αύξηση του ΦΠΑ τον βρίσκει σύμφωνο

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σε ότι αφορά λαϊκά εισοδήματα δεν με βρίσκει σύμφωνο ούτε 1€, όμως σε ότι αφορά τον πλούτο με βρίσκει σύμφωνο.

 

ΔΗΜ.: Ποιος είναι ο πλούτος;

 

Σ.ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης όταν  θα καθοριστεί  τα εισοδήματα που θα καθορίζουν την έκτακτη εισφορά θα τοποθετηθούμε. Άρα από τους έχοντες μπορούμε να φορολογήσουμε από τους μη έχοντες δεν μπορούμε.