Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο χρόνος δουλεύει αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Ο χρόνος δουλεύει το ίδιο για όλους, όσο ανάγκη έχουμε εμείς για μια συμφωνία η οποία θα πρέπει να είναι μια λογική συμφωνία τόσο ανάγκη έχουνε και οι εταίροι μας και οι δανειστές μας.  Άρα εμείς πρέπει να εργαστούμε και ο κ. Δραγασάκης εχθές είπε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και εργαζόμαστε για μια συμφωνία μέχρι τις 19, τις 21 του μήνα. Δεν είναι μια εγγεγραμμένη ημερομηνία  αλλά επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ρίγα θα δίνει η Σύνοδος Κορυφής νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα και να υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει πολιτική λύση.

Επειδή υπήρξα και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σας πω ότι τη χθεσινή απόφαση εγώ την προσυπογράφω γιατί έχει το στοιχείο ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει όλα όσα συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και πρέπει περιμένουμε την ανταπόκριση από τους εταίρους μας.

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Έχουμε όλες τις δυνατότητες να έχουμε μια λογική συμφωνία . Το ατυχές γεγονός είναι ότι πολλές φορές δεν συζητάμε με αυτά που έχουν ήδη γίνει και τα θετικά και τα δύσκολα αλλά συζητάμε επί σεναρίων. Και μάλιστα πολλοί σχολιαστές παίρνουνε ένα «αν» σαν δεδομένο και χτίζουνε πάνω του μια επιχειρηματολογία. 

 

Με αφορμή την κριτική που φέρεται να έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από τα όργανα ότι  η κυβέρνηση αθέτησε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Διερωτώμαι τα μέτρα που πήραμε σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση είναι εντός προγράμματος Θεσσαλονίκης; Τα μέτρα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι εντός προγράμματος Θεσσαλονίκης; Όλα τα άλλα που συζητάμε αν είναι εντός ή εκτός μέλει να γίνουν.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που η συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Κακή συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, λογική συμφωνία μπορεί να υπάρξει. Νέα υφεσιακά μέτρα δεν τα αντέχει η ελληνική οικονομία και νέες δραματικές περικοπές στην ζωή των ανθρώπων δεν αντέχουν οι άνθρωποι. Άρα  σε αυτό το ζήτημα τοποθετούμαστε εμείς με την πρόταση για μια λογική συμφωνία και πρέπει να τοποθετηθούν και οι εταίροι μας.

Ας κάνουμε την προσπάθεια να επιτύχουμε μια λογική συμφωνία και από εκεί και πέρα υπάρχει και η δυνατότητα αν δεν επιτευχθεί να το ξαναδούμε και σε αυτό το επίπεδο να αντιστοιχηθεί και η κυβέρνηση και η Βουλή και ο ελληνικός λαός. Αλλά σας λέω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, σας λέω ενδεικτικά ότι η μη επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον διαπραγματεύσεις με απελευθέρωση ενός τμήματος ρευστότητας. Λέω ότι υπάρχει μια δυνατότητα μερικής συμφωνίας, εγώ θέλω μια ολοκληρωμένη λογική συμφωνία αλλά μιλάω επί του σεναρίου αν δεν μπορεί να υπάρξει μέχρι το τέλος του μήνα μια τέτοια συμφωνία. Λέω ότι μπορεί να υπάρχει μια μερική, συνέχιση των διαπραγματεύσεων και απελευθέρωση ενός κομματιού της ρευστότητας. Γιατί ο στόχος είναι κάποια στιγμή να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα έχει δύο βασικά στοιχεία  το ένα ζήτημα θα αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους και το άλλο θα αφορά τον τρόπο που θα έχουμε μια αναπτυξιακή πολιτική η οποία χρειάζεται και αυτή χρηματοδότηση.