Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις απαιτήσεις των δανειστών

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι δανειστές με την προηγούμενη κυβέρνηση κατέστη φανερό από ένα σημείο και μετά ότι δεν θα θέλανε να κλείσουνε διαπραγμάτευση διότι βλέπανε τις δημοσκοπήσεις και βλέπανε ότι θα ήταν καλύτερο για την δική τους πλευρά να κάνανε μια συνολική διαπραγμάτευση με την όποια κυβέρνηση προέκυπτε από τις εκλογές παρά να κάνουν μια συμφωνία με εμάς και μια με την καινούργια κυβέρνηση στην συνέχεια για αυτό και ακολούθησαν μια παρελκυστική τακτική.

Στην συνέχεια ήρθε η καινούργια κυβέρνηση η οποία συμφώνησε μαζί τους στις 20 Φεβρουαρίου, έχουμε τη λίστα Βαρουφάκη και το πνεύμα ήταν από όσο όλοι θυμόμαστε κρατάμε το 70% του παλιού μνημονίου και βάζουμε 30% καινούργια μέτρα τα οποία είναι μη τοξικά. Από εκεί και μετά η ελληνική κυβέρνηση  κάνει ένα σημειωτόν.

Δεν είμαι παρών στις διαπραγματεύσεις για να ξέρω  τι επικαλούνται οι δανειστές και προφανώς δεν είμαι με την πλευρά των δανειστών, είμαι με την πλευρά της Ελλάδας αλλά από όσο θυμάμαι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με χαρτιά, γίνονται με έγγραφα. 

 

Ερωτηθείς γιατί οι δανειστές μας ζητούν σκληρότερα  μέτρα

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρώτον κατά τη σημερινή κυβέρνηση τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να υπάρξει από το email Χαρδούβελη.  Δεν το λέγανε  μόνο πριν τις εκλογές το λένε και τώρα ότι οι ίδιοι θα φέρουν μια συμφωνία καλύτερη από το email  Χαρδούβελη άρα κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί αν το πάρει αυτό το πράγμα τοις μετρητοίς.

Επί της ουσίας συμβαίνουν δύο πράγματα, πρώτον έχουν χειροτερέψει τα μεγέθη διότι αυτή η καθυστέρηση δεν πιέζει τις γερμανικές επιχειρήσεις και τράπεζες πιέζει την δική μας οικονομία και κάνει το σημείο αφετηρίας δυσμενέστερο. Δεύτερον, εξαρτάται για ποιο πράγμα μιλάμε, αν μιλάμε για το να κλείσει η παρούσα αξιολόγηση θα μιλάμε για ένα μικρότερο πακέτο. Αν μιλάμε για ένα καινούργιο μνημόνιο διότι έτσι όπως τα έχει καταφέρει η χώρα και η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψουμε ένα καινούργιο μνημόνιο για δύο-τρία χρόνια ακόμη προφανώς θα πρέπει στα μέτρα που θα υπάρχουν για να κλείσει η παρούσα αξιολόγηση να προστεθούν και τα μέτρα που θα είναι για δύο χρόνια μετά. Αυτό εξηγεί την κατάσταση.

 

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση οδηγήσει τα πράγματα σε δημοψήφισμα με θέση της το «Όχι στην συμφωνία» ποια θα είναι η θέση της  ΝΔ  

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι ένα σκηνικό σχεδόν σουρεαλιστικό. Εξελέγη μια κυβέρνηση με μια εντολή «κάνε μια καλύτερη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη , βελτίωσε τα πράγματα αλλά κράτησε ταυτόχρονα τη χώρα στο ευρώ». Αυτό πρέπει να προσπαθήσει να κάνει η κυβέρνηση και να εξηγήσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι η κυβέρνηση πάει σε δημοψήφισμα το ερώτημα δεν θα  έχει νομικό χαρακτήρα, θα έχει ψυχολογικό χαρακτήρα. 

Θα είναι ένα ερώτημα του τύπου δεν αισθάνομαι καλά με τους δανειστές, συμφωνείτε που δεν αισθάνομαι καλά ή μήπως θα έπρεπε να αισθάνομαι; Αν υπάρξει συμφωνία δηλαδή που η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια συμφωνία και μετά πει δεν της αρέσει η συμφωνία και για αυτό τη  θέτει  σε δημοψήφισμα, η κυβέρνηση αυτή αν ο λαός πει «ναι μου αρέσει η συμφωνία» θα δικαιούται να παραμείνει δηλαδή να χειριστεί μια συμφωνία που η ίδια δεν την αποδέχεται; Τα πράγματα με ξεπερνάνε.

 

ΔΗΜ.:  Η ΝΔ σε αυτή την κακή συμφωνία θα πει όχι ή ναι

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να κάνουμε σε τέτοιου είδους σενάρια το σταυρό μας. Σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει χάσει την σοβαρότητά της και καλύτερα να πάνε σπίτι τους εάν συμβούν όλα αυτά τα πράγματα.

Το σωστό είναι διαπραγματεύεσαι , καταλήγεις σε μια συμφωνία και τη συμφωνία αυτή την φέρνεις στην Βουλή. Εξηγείς τις δυσκολίες που είχες στην διαπραγμάτευση, ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά και θεωρείς προφανώς ως κυβέρνηση ότι έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια  τα υπέρ είναι περισσότερα έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες. Διαφορετικά η χώρα θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή ευθύνη από την κυβέρνηση και προφανώς και από την δική μας πλευρά να μην συμπεριφερθούμε ως ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 διότι θα πάνε χαμένες έτσι και οι δικές μας προσπάθειες των περασμένων χρόνων αλλά κυρίως οι θυσίες των ελλήνων πολιτών. Πάνω από την ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η Ελλάδα.