Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών,  κος Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν θα επιτευχθεί συμφωνία

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Φυσικά είμαστε στα τελευταία μέτρα του Μαραθώνιου, είναι τα πιο δύσκολα, τα πιο βασανιστικά αλλά αυτά που φέρνουν πιο κοντά στο τέλος και στη νίκη.

Η αβεβαιότητα είναι αλήθεια, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την αγορά από την άλλη μεριά δεν ήταν δυνατόν η συμφωνία να κλείσει νωρίτερα για τον απλό λόγο ότι οι εταίροι μας χρησιμοποίησαν τον παράγοντα χρόνο και τον παράγοντα περιορισμού της ρευστότητας με το μαρτύριο της σταγόνας  ως διαπραγματευτικά όπλα.

 

Για την συμφωνία –Γέφυρα

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εμείς ναι μεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε να μπορούμε να εφαρμόζουμε πια το δικό μας πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα των μνημονίων. Θεωρούσαμε ότι η συμφωνία όπως ήταν διατυπωμένη θα εξασφάλιζε και την ρευστότητα και εκεί πράγματι φάνηκε ότι δεν ήταν έτσι. Θεωρούμε ότι πράγματι δεν εφαρμόστηκε καλόπιστα από τους εταίρους αυτό που θεωρήσαμε εμείς ότι είχε συμφωνηθεί. 

 

Για τους μισθούς και τις συντάξεις

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θέμα μισθών και συντάξεων ουδέποτε υπήρχε, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλεονάσματα ότι τους μισθούς και στις συντάξεις μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους μας φτάνουν για να εξασφαλίσουμε μισθούς και συντάξεις. Για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν τίθεται θέμα αλλά ο ρόλος ενός κράτους και μιας κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει την λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

 

Με αφορμή το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που λέει ότι θα δοθεί παράταση στο υπάρχον πρόγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτά που δημοσιεύει η εφημερίδα είναι δηλώσεις αξιωματούχου του Eurogroup που έγιναν την Τετάρτη, εμείς δεν θέλουμε αυτό. Εμείς δεν επιδιώκουμε να συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι το Σεπτέμβριο απλώς εξασφαλίζοντας τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αυτό είναι το σενάριο που έχουμε ζήσει αυτούς τους μήνες και που εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι καλό σενάριο γιατί παρατείνει την αβεβαιότητα. Η δική μας η διαπραγματευτική στρατηγική είναι για πακέτο συμφωνία τώρα.  Ενδεχομένως ορισμένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της συμφωνίας όπως είναι το ασφαλιστικό πράγματι να μετατεθούν για τον Σεπτέμβρη αλλά εγώ λέω ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που λέει η εφημερίδα. Εγώ λέω ότι θα τα ρυθμίσουμε όλα συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για να ξεκινήσει και αν μας έχει μείνει και ένα πράγμα που δεν έχουμε συμφωνήσει να πάει το Σεπτέμβρη. 

…Το θέμα το εργασιακό δεν είναι ακανθώδες όπως το ασφαλιστικό που πράγματι είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα γιατί εμπλέκει οικονομικές παραμέτρους. Το εργασιακό είναι καθαρά ιδεολογικοπολιτικό θέμα και ακριβώς αυτό αναδεικνύει αυτό που λέει ο πρωθυπουργός ότι η διαπραγμάτευση εκτός από τεχνική είναι προεχόντως πολιτική.

 

ΔΗΜ.: Σε κάθε περίπτωση δεν θα λυθεί τώρα  θα πάει αργότερα αυτό

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι είναι πιθανό.

 

ΔΗΜ.: Αυτά που θα συμπεριληφθούν είναι τα θέματα του ΦΠΑ και είναι έμμεσοι φόροι και βεβαίως είναι και άλλα ζητήματα όπως είναι η έκτακτη εισφορά. Δεν μιλάω για αυτά που ήδη έχουμε αποδεχτεί να παραμείνουν μέχρι να δούμε πως θα φύγουν όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε ορισμένα πράγματα με τα οποία συμφωνούμε και τακτικά και στρατηγικά με τους εταίρους. Κανείς από τις δύο πλευρές δεν θέλει νέα δανεικά για την Ελλάδα , ούτε εμείς θέλουμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο και να πάρουμε τα 30-40 δις που μερικοί θέλουν να μας φορτώσουν γιατί με δανεικά στα δανεικά δεν λύνεις ούτε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ούτε το βασικότερο θέμα της πολιτικής εξάρτησης.  Ούτε αυτοί θέλουν να πάνε στα κοινοβούλιά τους να ζητήσουν νέα δανεικά. Η Μέρκελ δεν θέλει ούτε αυτή να πάει και να ζητήσει νέο δάνειο για την Ελλάδα επομένως η πολιτική συμφωνία που περιγράφουμε είναι μια συμφωνία που θα λύσει το ζήτημα του χρέους με μια μορφή αναδιάρθρωσης…

 

ΔΗΜ: Θα μου επιτρέψετε να γνωρίζω ότι στο χρέος αύριο ή το Σεπτέμβρη δεν πρόκειται να δοθεί λύση. Το να δοθεί μια υπόσχεση ημερομηνίας ότι θα μπει στο τραπέζι και θα συζητηθεί αυτό είναι πιθανόν αλλά  απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί για το χρέος…

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η πρόθεση η δική μας είναι να είναι στο τραπέζι αυτό το θέμα. Και η άλλη πλευρά θέλει να έχουμε συμφωνία γιατί ναι μεν θα είναι κακό για μας να μην υπάρχει συμφωνία αλλά θα είναι αποσταθεροποιητικό και για την Ευρώπη να μην υπάρχει επομένως δεν είναι ευσεβείς πόθοι δικοί μας.

Η μοναδική πιθανότητα να μην έχουμε συμφωνία είναι να επικρατήσει η πολύ μειοψηφική πλευρά από την άλλη μεριά της διαπραγμάτευσης που θέλει να ταπεινωθεί η ελληνική κυβέρνηση για να φανεί ότι η αριστερή πολιτική στην Ευρώπη δεν έχει τύχη.

 

Ερωτηθείς αν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο της ρήξης

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε συμφωνία και στηρίζω αυτή την αισιοδοξία μου ακριβώς γιατί εμείς ως κυβέρνηση δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο ρήξης.

Η διαπραγμάτευση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά δεν είναι κυρίως οικονομική ή τεχνική. Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ΑΕΠ της ΕΕ, το βασικό πολιτικό ζήτημα το οποίο κρίνεται λοιπόν είναι το μέλλον των πολιτικών λιτότητας ή όχι στην Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο της ρήξης ούτε η άλλη πλευρά για τον απλό λόγο ότι στην δειλή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε αποσταθεροποιητικό επεισόδιο θα ήταν καταστροφικό. Αυτό το αντιλαμβάνονται ακόμα και πολιτικοί που θα ήθελαν να συνεχιστούν αμείωτες οι πολιτικές λιτότητας όπως είναι η κα Μέρκελ.  Δεν θέλουν επομένως να επωμισθούν το βάρος μιας ρήξης και αποσταθεροποίησης.

Πάντοτε αφήνω ένα ελάχιστο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας το οποίο το στηρίζω στην απειροελάχιστη  πιθανότητα να μην επικρατήσουν οι ρεαλιστικές φωνές. Αν επικρατήσουν πολιτικές μοραλιστικές  όπως αυτές που μειοψηφικοί κύκλοι στην Γερμανία υποστηρίζουν, που θα θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνησή μας επειδή είναι αριστερή αυτό είναι το μοναδικό ενδεχόμενο ρήξης. Γιατί εμείς ταπεινωτική συμφωνία δεν θα δεχτούμε. Αυτό το αποκλείω και για αυτό είμαι βέβαιος ότι κάθε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε θα είναι τίμια. Γιατί εμείς ατιμία δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε ταπεινωτική συμφωνία. 

Το ενδεχόμενο ρήξης το θεωρώ στατιστικά απίθανο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Επειδή είναι «σέξι» θέμα η ρήξη είναι σαφές ότι εγώ προβλέπω ότι θα έχουμε συμφωνία.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα συνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πίσω από την συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση

 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πρώτα-πρώτα είναι σαφές ότι θα πρόκειται για συμβιβασμό που σημαίνει ότι δεν θα είναι το 100% του προγράμματός μας. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αντιρρήσεις μέχρι το τέλος γιατί σας είπα ότι μόνο τίμια συμφωνία θα φέρουμε εμείς για ψήφιση στη Βουλή και κανείς δεν έχει την ανευθυνότητα την πολιτική στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού να μην ψηφίσει μια τίμια συμφωνία. Ατιμία δεν πρόκειται να φέρουμε στην Βουλή.