Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την συμφωνία

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΝΔ έχει πει ότι στο ερώτημα «συμφωνία ή μη συμφωνία» ανεπιφύλακτα απαντά συμφωνία.

Στο ερώτημα «τι πρέπει να περιέχει αυτή η συμφωνία» η ΝΔ λέει ότι πρώτον έχει επέλθει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος εξαιτίας της αβελτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να το αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί εμείς δεν συζητάγαμε για 4 δις προσαρμογή , συζητάγαμε για 800 εκατομμύρια προσαρμογή. Δεύτερον, εμείς λέμε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν είναι κάθε φορά  μονόδρομος. Εμείς δεν συζητάγαμε ποτέ για τέτοια ΦΠΑ. Δεν υπήρχε θέμα να συζητήσουμε να πάει ο ΦΠΑ εκεί που συζητάει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τα φτωχά νοικοκυριά με ισοπεδωτικό τρόπο.

Εμείς λέμε ότι αν πάντως πρέπει να γίνει προσαρμογή, η μεγάλη προσαρμογή που δεν θέλει να την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προχωρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις, προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις μέσα στην λειτουργία του Δημοσίου που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακριβώς τα αντίθετα αλλά και δημοσιονομικά προχωρώντας σε μειώσεις δαπανών και όχι σε αυξήσεις φόρων. Άρα λοιπόν το περιεχόμενο της συμφωνίας αποτελεί προφανώς αντικείμενο συζήτησης, άλλη συμφωνία θα κάναμε εμείς άλλη συμφωνία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ερωτηθείς αν θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να περάσει την συμφωνία στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι απολύτως δική του ευθύνη διότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει έρθει από το πρώτο δευτερόλεπτο και έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις. Για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να χρηματοδοτηθεί η χώρα , για το ότι έπρεπε να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση, έπρεπε να πάρει τα χρήματα της δόσης και εν συνεχεία να πάει σε διαπραγμάτευση μεγάλη η οποία να περιέχει το χρέος αλλά με άνεση οικονομική και όχι πνιγμένος, όχι σε ασφυξία. Εμείς είχαμε προτείνει την προληπτική γραμμή στήριξης δεν του άρεσε αλλά αυτό το οποίο έκανε δηλαδή μια διαπραγμάτευση στην οποία απλώς στεγνώνουν τα λεφτά γιατί δεν μπορεί να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση και να προχωρήσει στην επόμενη φάση ουσιαστικά τον έχει οδηγήσει εδώ που τον έχει οδηγήσει και έχει οδηγήσει και τη χώρα εδώ που την έχει οδηγήσει.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν οι ΣΥΡΙΖΑ χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί δεν περνάνε τα μέτρα επειδή δεν τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει μια απόφαση. Θα αναζητήσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και κοινοβουλευτικές συμφωνία για να περάσει την συμφωνία αυτή στη Βουλή ή θα επιλέξει να πάει τη χώρα σε εκλογές;

Για τα χαμηλά ποσοστά της  ΝΔ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που να έχει χάσει κόμμα και σε τέσσερις μήνες να έχει κάνει τέτοιου είδους επιστροφή ώστε να έχει πάρει την πλειοψηφία; Δεν αλλάζουν οι ψηφοφόροι τόσο γρήγορα.

Οι πολίτες αυτή τη στιγμή ακόμα περιμένουν τις υποσχέσεις του κ.Τσίπρα, περιμένουν μια καλή συμφωνία όταν θα δουν την συμφωνία θεωρώ ότι θα αρχίσουν να ανατοποθετούνται. Επειδή μου βάζετε το θέμα εκλογών, να συνεννοηθούμε δεν θα γίνουν μέσα σε απολύτως καν ονικό περιβάλλον γιατί οι εκλογές θα συνοδεύονται από μια αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει την συμφωνία στη Βουλή και επομένως θα συνοδεύονται από σημαντική κρίση στο εσωτερικό.

Δεν ξέρω πως θα τοποθετηθεί εκεί το εκλογικό σώμα, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε . Πάντως δεν θα γίνει με συνθήκες σημερινές όπου όλοι έχουν την προσδοκία να δουν ποιο θα είναι το προϊόν το διαπραγματευτικό του κ.Τσίπρα. Θα γίνουν με συνθήκες όπου ο κ. Τσίπρας θα έχει φέρει μια πολύ κακή συμφωνία , θα έχει αποτύχει να την περάσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και προφανώς πλέον θα τίθεται ένα ζήτημα ενδεχομένως άλλων εξελίξεων πολύ πιο σκληρών που θα αφορούν τη χώρα και την χρηματοδότηση της. Εκεί δεν ξέρω πως θα σταθεί το εκλογικό σώμα , θα δούμε.

 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει η στήριξη από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν έρθει αύριο ο πρωθυπουργός και πει ότι εγώ με τους δικούς μου δεν μπορώ να συνεννοηθώ και η χώρα πάει στα βράχια και θέλω τώρα να συνεννοηθώ με το κοινοβούλιο και τις άλλες δυνάμεις τις πολιτικές γιατί εδώ έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να βρούμε πως θα το λύσουμε, προφανώς θα συνεννοηθούμε.

ΔΗΜ : Αυτή η συνεννόηση θα είναι ατ χοκ δηλαδή την άλλη μέρα εάν η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη θα τη ρίξετε και θα πάμε σε εκλογές ή θα συζητούσατε το σενάριο μιας μορφής συγκυβέρνησης συμβιβασμού προκειμένου να μην γίνουν εκλογές τώρα και αποτελέσουν μεγαλύτερη περιπέτεια

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Από την στιγμή που απευθύνεται στις πολιτικές δυνάμεις ο κ.Τσίπρας και ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση γιατί έχει χάσει την δεδηλωμένη προφανώς ανοίγουν όλα τα θέματα. Δεν θα συζητήσουμε μόνο τη συμφωνία, θα συζητήσουμε πεντακόσια πράγματα.

ΔΗΜ.: Θα συζητούσατε έναν μεγάλο συνασπισμό

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο μεγάλος συνασπισμός μπορεί να είναι μια λύση που να την ονομάζει κανένας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας αλλά αυτό δεν είναι κάτι που είναι αιτούμενο από πλευράς της ΝΔ. Αυτό πρέπει να έρθει να το ζητήσει ο πρωθυπουργός εάν το ζητήσει ανοίγει η κουβέντα  αλλά δεν είναι δεδομένη η κατάληξή της. Αλλά δεν πρόκειται η ΝΔ a priori  να είναι αρνητική σε αυτή τη συζήτηση απλώς ξαναλέω ότι δεν είμαστε εμείς που ζητάμε  κάτι…

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο για τον τόπο εκλογές ή ένας μεγάλος συμβιβασμός

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές, δεν μπορεί να κάνουμε εκλογές στην παρούσα φάση. Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί λύση στην παρούσα Βουλή με οποιοδήποτε τρόπο.