Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για την συμφωνία

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα πολίτες, οι πολιτικοί ακόμα περισσότερο, πρωτίστως η κυβέρνηση φυσικά και η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν γεννάτε θέμα πάνω σε αυτό. Όμως θα έλεγα ότι μια παράμετρος της υπευθυνότητας είναι να περιμένουμε να δούμε και την συμφωνία. Γιατί κάθε μέρα ακούμε κάτι διαφορετικό, έχει καταντήσει αυτή η ιστορία με την διαπραγμάτευση μια κακόγουστη σαπουνόπερα δυστυχώς επί  ζημία της πραγματική οικονομίας, των επιχειρήσεων, των ελλήνων φορολογούμενων.

Νομίζω ότι πάμε σε μια κάποια σαλαμοποίηση της συμφωνίας ανεξάρτητα από το εάν η συμφωνία, όποτε εποπτευθεί, θα εμφανιστεί σαν κάτι συνολικό. Είναι προφανές ότι πάμε σε μια κατά τμήματα συμφωνία και απομένει να δούμε γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν τις ξέρουμε, ποια θα είναι η τελική στάση τόσο της ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και του ΔΝΤ. Πάντως επειδή τελειώνει ο χρόνος και η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες για να ανταπεξέλθει σε δόσεις στο ΔΝΤ και άλλου, η κυβέρνηση πια πιέζεται, η ηρωική και λεβέντικη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, την έχει πληρώσει αρκετά η πραγματική οικονομία. Κινδυνεύουμε πια να την πληρώσουμε ως χώρα και δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο.

 

ΔΗΜ.: Οπότε είναι μονόδρομος η υπερψήφιση της όποιας συμφωνίας φέρει ο κ.Τσίπρας

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κάθε νομοσχέδιο ακόμα και ήσσονος σημασίας που έρχεται στην Βουλή εξετάζεται όταν έρθει και η οποία αντιπολίτευση τοποθετείται τότε. Θα ήταν πολύ κακό να ζητήσετε από έναν βουλευτή και από ένα πολιτικό κόμμα να δώσει μια λεύκη επιταγή με κλειστά μάτια χωρίς να κοιτάξει τις παραμέτρους. Θα ήταν ενάντια στην συνείδηση του και ενάντια στην σοβαρότητα του.

Νομίζω εμείς πρέπει να κινηθούμε με βάση κάποιες αρχές διότι είμαστε κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει ότι πούμε να αντέχει στο χρόνο, δεν πρέπει να είναι απλά και μόνο ένας τακτικός χειρισμός ο οποίος να μην αντέχει την επόμενη μέρα και τον επόμενο μήνα, και τον επόμενο χρόνο. Δυο πράγματα πρέπει να προσέξουμε κυρίως. Το ένα είναι να μην γίνουμε εμείς η αφορμή να πέσει η χώρα στα βράχια και να βγει από το ευρώ διότι θα πάνε χαμένες και οι δικές μας προσπάθειες ως κυβέρνηση αλλά θα πάνε χαμένες και οι θυσίες των ελλήνων πολιτών. Άρα εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινηθούμε με κάποιο τρόπο ακραίο ή ανεύθυνο.

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην γίνουμε εμείς το «πλυντήριο των ευθυνών» του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει εμείς με την στάση μας να κρύψουμε τις ευθύνες, αντίθετα θα πρέπει να τις αναδείξουμε διότι τους τελευταίους μήνες η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την άστοχη προεκλογική του ρητορική έχουν οδηγήσει σε μια επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και του περιβάλλοντος του οικονομικού της Ελλάδας.

 

Ερωτηθείς ποιο είναι το αφήγημα της ΝΔ ως εναλλακτική λύση

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ΝΔ έχει δυο ξεχωριστά θέματα να αντιμετωπίσει. Έχει ένα θέμα που προέρχεται από το παρελθόν και που έχει να κάνει με την εκλογική ήττα και τις συνέπειες της και την ανάγκη να ολοκληρωθεί ένας κύκλος συζητήσεων προκειμένου να μιλήσουμε. Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εθνικής συνδιάσκεψης. Εγώ ήμουν μεταξύ αυτών που είχαμε προτείνει να γίνει ένα συνέδριο έτσι ώστε σε μεγαλύτερο βάθος να γίνει αυτή η συζήτηση. Δεν έγινε αυτό αποδεκτό.

Εν πάση περιπτώσει η ΝΔ πρέπει να λύσει μια δύσκολη άσκηση εκ των πραγμάτων που έχει να κάνει με το ότι από την μια πλευρά δεν πρέπει να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να κάνουμε και έναν διάλογο με όρους πολιτικής αναξιοπρέπειας. Διότι πρέπει το κόμμα να μείνει όρθιο και να προχωρήσει μπροστά επειδή είναι ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

 

ΔΗΜ: Αν δεν αλλάξουν πρόσωπα, αν αλλάξουν πολιτικές αν δεν αλλάξουν στρατηγικές τι θα κάνετε θα πείτε ότι οι ίδιοι άνθρωποι , τα ίδια επιτελεία, η ίδια ηγετική ομάδα άλλαξε τις απόψεις της και παρουσιάζει κάτι καινούργιο;

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ τις απόψεις μου τις έχω κάνει γνωστές τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όταν συζητήσαμε, όσο και στα ΜΜΕ. Το δικό μου πολιτικό στίγμα είναι συγκεκριμένο, οι απόψεις μου είναι σαφής. Θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να προχωρήσει μπροστά προκειμένου να γίνει πιο πειστική, πιο αξιόπιστη, πιο σύγχρονη αλλά δεν είμαι μόνος μου που αποφασίζω για τη ΝΔ. Επειδή όμως είμαι στέλεχος της ΝΔ όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς αλλά και ουσιαστικούς, επειδή η ΝΔ είναι ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος θεωρώ ότι η όποια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ΝΔ πρέπει να μείνει ανοιχτή αλλά πρέπει οι συζητήσεις να γίνονται με αξιοπρέπεια πολιτική, και μετριοπάθεια πολιτική. Κατά την γνώμη μου, οι τοποθετήσεις της ΝΔ δεν πρέπει να αφορούν τόσο το αν έχουμε εμείς δικαιωθεί σε σχέσεις με τις τοποθετήσεις μας στο παρελθόν, με τις θέσεις μας στο παρελθόν ως κυβέρνηση κτλ.

Οι τοποθετήσεις μας πρέπει να αφορούν το παρόν και το μέλλον,  αυτό νοιάζει τον κόσμο. Ποια είναι η θέση μας για το σήμερα, ποια είναι η θέση μας για το αύριο της ελληνικής οικονομίας, της Παιδείας και άλλων κρίσιμων τομέων. Και εκεί πρέπει να είμαστε το κόμμα το σοβαρό, το υπεύθυνο, το μετριοπαθές, το ευρωπαϊκό, το οποίο θα μπορέσει ο κόσμος να ακουμπήσει αφού διαπιστώσει ότι αυτή η ιστορία με το ΣΥΡΙΖΑ  και τους ΑΝΕΛ δεν πάει πουθενά. Και αυτό απαιτεί πρώτον, να κάνουμε την κριτική μας για το παρελθόν. Δεύτερον, να εμφανίσουμε μια νέα εικόνα και τρίτον να έχουμε ένα αφήγημα προσανατολισμένο στο μέλλον.

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα προβλήματα της ΝΔ είναι σύνθετα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν από την μια στιγμή στην άλλη, με δεδομένο αν θέλετε ότι είμαστε ένα μεγάλο κόμμα.

Ένα μεγάλο καράβι για να στρίψει στρίβει δυσκολότερα από ότι στρίβει μια βαρκούλα. Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα βάλουμε κάτω από το χάλι ή ότι πρέπει να ενοχοποιήσουμε τον διάλογο. Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και αυτό είναι λάθος.

Ο διάλογος είναι ζωογόνος, ο διάλογος οδηγεί τα πράγματα προς τα μπρος. Έχω δει τη θετική δράση του διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πρέπει κι εμείς να συζητήσουμε ελεύθερα και ανοιχτά. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να προφυλάξουμε και την ενότητα και την προοπτική της ΝΔ. Δεν πρέπει μόνοι μας να τα τινάξουμε στον αέρα, και αυτό είναι μια δύσκολη άσκηση, το αναγνωρίζω, αλλά πρέπει να την λύσουμε.

Είμαστε αναγκασμένοι να την λύσουμε όπως και η χώρα είναι αναγκασμένη να λύσει την άσκηση της επιβίωσης της και εμείς σε αυτό στο να προχωρήσει η χώρα μπροστά, πρέπει να δείξουμε την μεγίστη δυνατή υπευθυνότητα.