Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,  κος Νίκος Χουντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθεις γιατί δεν έχει επιτευχθεί  συμφωνία

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με ευθύνη των δανειστών έχει κωλυσιεργήσει ενώ ταυτόχρονα έχουμε αυτή την πολιτική της ασφυξίας για να φτάσουν σε ένα σημείο που να είναι πολύ έντονος ο εκβιασμός.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός ότι εμείς επιδιώκουμε μια συμφωνία που να σέβεται τη λαϊκή εντολή και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και το θέμα της ανάπτυξης και το θέμα του χρέους που είναι κομβικά σημεία.

…Τελικά ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι κανόνες από  τους οποίους δεν μπορούν να κάνουν πίσω οι εταίροι μας; Οι κανόνες δεν είναι αυτοί που θέλουν να επιβάλλουν μέσω της επανάληψης μνημονιακών πολιτικών γιατί κανόνας στην ΕΕ είναι να γίνεται σεβαστή η δημοκρατία. Δεύτερος κανόνας στην ΕΕ ή τουλάχιστον διακηρυκτικά είναι το θέμα της αλληλεγγύης  και δεν εννοώ φιλανθρωπία, εννοώ ανάληψη ευθύνης και από αυτόν που δανείζει και από αυτόν που δανείζεται και τρίτος κανόνας στην ΕΕ είναι να μην ζητάνε πράγματα που είναι εθνικού δικαίου και εθνικής δικαιοδοσίας. Μισθοί, συντάξεις.

 

Ερωτηθείς τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε και τι είναι αυτό το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον έντιμο συμβιβασμό

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Εργασιακό, ασφαλιστικό, ΦΠΑ αυτά είναι τα ζητήματα που δεν μπορεί να τα ζητάει κάποιος… Το πιο κεντρικό είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό δηλαδή εργασιακό που παραβιάζει την χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το εργατικό δίκαιο. Δηλαδή είναι δυνατόν να ζητάνε από μια χώρα να μην ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις; Χώρα μέλος της ΕΕ όταν σε όλες τις χώρες ισχύει και αυτό λέει το και διεθνές γραφείο εργασίας;  Αυτό είναι κόκκινη γραμμή του Τσίπρα, του Χουντή  ή είναι τήρηση κάποιων κανόνων και ένας σεβασμός ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, ότι έχει απομείνει…

ΔΗΜ: Αυτά τα δύο ζητήματα δεν είχαν παραπεμφθεί για το Σεπτέμβρη;

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Είχαν παραπεμφθεί όπως και το ασφαλιστικό αλλά βλέπετε τώρα επικαλούμενοι ότι τα ζητάει το ΔΝΤ πρέπει να τα λύσουμε τώρα.

Αφού βάζεις το ΔΝΤ που έχει τη δική του τεχνογνωσία, αποτυχημένη κατά τα αλλά το μέτρο που ξέρει είναι υποβάθμιση μιας χώρας, έρχεται τώρα η ΕΕ η οποία δεν μπορεί να τα ζητάει αυτά τα ζητήματα  και είναι σε μια σύγκρουση.

 

Για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτή την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν την έχουν τηρήσει με πρώτο θέμα δεν έδωσαν ή δεν πήραμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ρευστότητας και επομένως συνεχίζεται η διαπραγμάτευση έτσι όπως συνεχίζεται χωρίς να έχουμε τη ρευστότητα...

ΔΗΜ.: Εκεί κάναμε λάθος εμείς που δεν τα πήραμε και δεν τα ζητήσαμε

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Όχι είναι και δέσμευση των άλλων, εμείς καλοπροαίρετα μπορεί να το δεχτήκαμε αλλά υπάρχει και μια δέσμευση, υπάρχει και μια πραγματικότητα. Ορισμένα πράγματα που διευκολύνουν την ρευστότητα της Ελλάδας δεν αφορούν τη συμφωνία που δεν το είχε με εγγυήσεις και μας κατηγορείτε και σωστά για αφέλεια, αφορούν και υποχρεώσεις που έχουν οι δανειστές από τον Αύγουστο και μιλώ για τα χρήματα που παρακρατούν οι Κεντρικές τράπεζες και η επιστροφή από το ΤΧΣ ενός ποσού που δόθηκε παραπάνω με βάση λαθεμένα στοιχεία και τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή.  Επομένως δεν είναι θέμα αν το βάλαμε εμείς ή δεν το βάλαμε, είναι θέμα λειτουργίας.

…Η κριτική δεν αφορά μόνο την συμπεριφορά έναντι ημών, είναι και μια υποχρέωση απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά και απέναντι σε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αναλάμβανε διότι αυτό είναι από τους διορθωτικούς μηχανισμούς του PSI και επομένως έχει τη δική του αυτοτέλεια. Δεν είναι θέμα μόνο έναντι της σημερινής κυβέρνησης εδώ έρχεται σωρευτικά οι δανειστές από τον Αύγουστο να μην δίνουν τίποτα στην Ελλάδα είτε με παλιές συμφωνίες και δεσμεύσεις είτε με τις καινούργιες που ήταν ασαφείς… και επομένως αυτή η κίνηση δείχνει ότι θέλει να σε φέρει σε μια οικονομικη…      

 

Ερωτηθείς αν έχουμε να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και είναι διασφαλισμένα από τα στοιχεία που έχουμε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να πάρουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να εξασφαλιστούν μισθοί και οι συντάξεις

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση. Αυτό που σας λέω είναι ότι προτεραιότητά μας είναι να είναι διασφαλισμένα πλήρως οι μισθοί και οι συντάξεις.

Για την περίπτωση μη πληρωμής της  δόσης στο ΔΝΤ και την επίπτωση που θα έχει στις τράπεζες

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Εδώ μιλάμε με τα ενδεχόμενα που θα έχουν κόστος και στην ελληνική οικονομία αλλά θα έχουν κόστος και σε αυτούς που θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις. Δεν είναι αθώα αυτά τα πράγματα ούτε έχουν επιπτώσεις είτε τον ένα είτε στον άλλο. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ούτως ώστε να τα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους και αυτού του φαύλου κύκλου και το πρόβλημα της ανάπτυξης, που θα λύσει συνολικά το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.

Υπάρχει αμοιβαίο όφελος το να βρεθεί μια λύση αφού σας θυμίζω ότι η λύση που δόθηκε με τα μνημόνια και τους υπερβολικούς δανεισμούς της χώρας έγινε για να σωθούν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες. Δεν έγινε για να σωθεί η Ελλάδα και σήμερα αν θέσουν ως προτεραιότητα να σώσουν τις τράπεζες και να καταρρακωθεί η οικονομίας μιας χώρας αυτό δεν είναι άνευ συνεπειών για τη συνολική οικονομία ακόμα και την παγκόσμια οικονομία.

 

Για τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Ας κρατηθούνε κάποιοι που τα έχουν αυτά τα σενάρια, η κυβέρνηση αυτή δεν θα τους κάνει την χάρη να είναι παρένθεση. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιδιώξουμε την εφαρμογή του προγράμματος μας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με κάθε ενδεχόμενο ζητώντας και την λαϊκή στήριξη.

ΔΗΜ.: Η καλύτερη λύση είναι εκλογές ;

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δεν είναι λύση είναι η επιβεβαίωση της υποστήριξης από το λαό 

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι η νέα εντολή είναι απαραίτητη;

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Μπορεί να δοθεί με διάφορους τρόπους εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν σε μια κατάσταση μη συμφωνίας αν και πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει μια πολιτική λογική και ένα ευρωπαϊκό συμφέρον στις αποφάσεις της ΕΕ. Γιατί είμαστε και σε κρίσιμο σταυροδρόμι και για αυτούς τι Ευρώπη θέλουν και αν θέλουν αυτή την κατάσταση που υπα΄ρχει

ΔΗΜ.: Αν δεν …

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Το όπλο μας είναι η λαϊκή στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο για να προχωρήσουμε μέσα από δυσκολίες ομολογώ την εφαρμογή του προγράμματος. 

ΔΗΜ.: Θα βλέπατε και την συζήτηση εξόδου από το ευρώ

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Η συζήτηση αυτή δεν έχει γίνει ποτέ σοβαρά. 

Αυτή η ευρωζώνη με τέτοιες πολιτικές δεν είναι βιώσιμη, υπάρχει θέμα γενικότερο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μόνο εμείς κολλημένοι στον τοίχο, είναι και αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις ή αυτοί που βγαίνουν με τόσο επιθετικό τρόπο τύπου Σόιμπλε είναι κολλημένοι και αυτοί σε τοίχους που είναι πανευρωπαϊκοί.