Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Θανάσης Πετράκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή το αίτημα για  εξαίρεσή του από την χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το ΔΣ της ΕΡΤ και την αντίθεσή για το πρόσωπο του Διευθύνοντα Σύμβουλο

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Το είχα θέσει στο προεδρείο ευθέως και είχα πει ότι ζητώ την αντικατάσταση μου. Είχε διατυπωθεί μια συλλογική διαφωνία από την πλευρά του προεδρείου και αυτή η συλλογική διαφωνία δεν έγινε δεκτή οπότε για λόγους ηθικής τάξης ζήτησα ότι δεν μπορώ, δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση άλλα από την άλλη μεριά δεν μπορώ να υπερασπίζω και να υπερψηφίσω μια επιλογή με την οποία δεν συμφωνώ διότι θεωρούσα ότι δεν πληροί τα κριτήρια που έπρεπε να πληροί όπως πληροί για παράδειγμα ο νέος Πρόεδρος της ΕΡΤ. 

Ο κ. Τσακνής ήταν από τους ανθρώπους που συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή και πήραν θέση στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο κ. Ταγματάρχης κατά την γνώμη μου δεν εκφράζει και δεν συμπυκνώνει όλο αυτό το πλατύ δημοκρατικό κίνημα το οποίο αντέδρασε στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, υπάρχουν οι εκβιασμοί και πιέσεις απαράδεκτες από τους δανειστές και εγώ με τη στάση μου δεν ήθελα να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό. 

 

Για την ενδεχόμενη  επίτευξη μιας συμφωνίας

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η συμφωνία η οποία θα προκύψει θα είναι μια συμφωνία θα έχει πολιτικά στοιχεία, ουσιαστικά πολιτικά στοιχεία και αυτά τα πολιτικά δεδομένα της συμφωνίας δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη. Δεν είναι θέμα τεχνικών θεμάτων αλλά το θέμα είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα από τα τέσσερα που έχει  θέσει ο πρωθυπουργός που έχουν να κάνουν με την μείωση του χρέους και με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα παει για την παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας της οποίας έχει διαλυθεί παραγωγικός ιστός μετά από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα δεν είναι θέματα του Brussel Group, όλων των Group αλλά είναι θέμα απόφασης των ηγετών της ΕΕ οι οποίοι πρέπει να αναληφθούν και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα ότι το πρόγραμμα το οποίο επέβαλλαν στην Ελλάδα το 2010 ήταν ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής. 

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αν η συμφωνία δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για το θέμα της μείωσης του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να είναι εξυπηρετήσιμο και να απελευθερώσει όρους για την κοινωνική πολιτική και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Με αυτούς του τόκους και τα χρεολύσια δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για την Ελλάδα.

ΔΗΜ: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποσοτικά όταν λέτε μείωση του χρέους πόσο να γίνει αυτό το χρέος;

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Πάνω από το 50% διαφορετικά δεν υπάρχει προοπτική.

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει μια συμφωνία που δεν θα προβλέπει μείωση του χρέος κατά 50%  

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Δεν είναι προσωπικό θέμα, δεν πρόκειται να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει και τους τέσσερις μεγάλους άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η συμφωνία η οποία θα έρθει θα είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας άρα αυτά τη συμφωνία θα την ψηφίσει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν μπορεί να έρθει διαφορετική συμφωνία και δεν θα έρθει.