Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της ΝΔ, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη συμφωνία

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι είμαστε σίγουρα  πιο κοντά σε μια συμφωνία  από ότι ήμασταν πριν από δέκα μέρες αλλά ακόμα υπάρχει αρκετή απόσταση σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα και η οποία δεν έχει γεφυρωθεί.

Η κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι είναι κοντά σε μια συμφωνία, έχει επενδύσει ουκ ολίγες φορές στην λεγόμενη πολιτική λύση και μέχρι στιγμής έχει διαψευσθεί άρα θα κρατούσα μικρό καλάθι στην επίσημη ενημέρωση. Καλό είναι να διασταυρώνει κάνεις τις πηγές του και με αυτά τα οποία λένε και οι ευρωπαίοι εταίροι.

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει η ΝΔ στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρώτα πρέπει να ρωτάτε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπερνούμε το γεγονός ότι μας κυβερνάει ένα κόμμα του οποίο το 40% θέλει αυτή τη στιγμή να βγούμε από την ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στην δραχμή. Στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτή η προσέγγιση είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα ζήσουμε μια νέα Μικρασιατική καταστροφή και θα μιλάμε για την μεγάλη εθνική τραγωδία του 21ου αιώνα.

Άρα μας κυβερνάει ένα κόμμα το οποίο είναι διχασμένο και ένας πρωθυπουργός ο οποίος φαίνεται άβουλος και ο οποίος προσπαθεί να συγκεράσει απόψεις οι οποίες δεν μπορούν τελικά να συγκεραστούν εξ ου και η καθυστέρηση και οι παλινωδίες και η προσπάθεια για την εσωτερική διαπραγμάτευση.

Ας υποθέσουμε ότι τελικά η κυβέρνηση καταλήγει σε κάποια συμφωνία μπορώ να σας πω  μετά βεβαιότητας ότι δεν θα είναι καλή συμφωνία για τη χώρα. Δεν θα είναι καλή με την έννοια ότι ήδη βρισκόμαστε σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν τον Ιανουάριο του 2015 άρα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος θα είναι περισσότερα. Δεν θα είναι μια καλή συμφωνία όμως το έχω πει πολλές φορές ότι τελικά οποιαδήποτε συμφωνία, εδώ που έχουμε φτάσει, είναι καλύτερη από μη συμφωνία.

Με άλλα λόγια έχουμε κάποιον ο οποίος πέφτει στην θάλασσα και πνίγεται, κάποιος του πετάει ένα σωσίβιο και σκέπτεται αν θα το φορέσει ή δεν θα το φορέσει. Πρώτα φοράς το σωσίβιο και μετά θες να δεις πως θα σε σώσει το ελικόπτερο. Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή να διαφωνήσει κανείς ότι  οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ δεν επιφυλάσσεται να δει τη συμφωνία και να ασκήσει ενδεχομένως σκληρή κριτική αν αυτή η συμφωνία έχει υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προωθήσει άλλου είδους μεταρρυθμίσεις. 

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …Μια συμφωνία η οποία θα αυξάνει τους φόρους για να προσλαμβάνει ξανά ο κ. Κατρούγκαλος τους πελάτες του δεν είναι μια καλή συμφωνία. Να μην περιμένουμε να δούμε την τελική συμφωνία;

Αλλά εάν περνάει από το χέρι μας, εάν χρειάζονται οι ψήφοι μας να είστε απολύτως σίγουρος ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αν όμως φτάσουμε στο σημείο να χρειάζονται οι ψήφοι μας τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης, τότε η κυβέρνηση  δεν μπορεί να συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα και να έχει χάσει καμιά τριανταριά βουλευτές και να θεωρεί ότι θα συνεχίσει να κυβερνάει με αυτό τον τρόπο.  

 

Για το σενάριο των εκλογών

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι ένα πιθανό σενάριο. Εάν ο κ. Τσίπρας απολέσει την δεδηλωμένη έχει δύο δυνατότητες ή να δοκιμάσει να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, που είναι η πρώτη προτεραιότητα και αυτό ορίζει και το σύνταγμα σε αυτή την περίπτωση...

 

ΔΗΜ: Αν πάμε σε αυτό το ενδεχόμενο και ο κ. Τσίπρας δεν θελήσει να πάει σε εκλογές και ζητήσει να υπάρξει μια διευρυμένη κυβέρνηση η ΝΔ συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω… Αυτό που τελείωσε σίγουρα είναι τα παραμύθια ότι υπάρχουν οι προσκυνημένοι μνημονιακοί και οι ανένδοτοι αντιμνημονιακοί διαπραγματευτές.

Όταν η χώρα κινδυνεύει με εθνική καταστροφή οι πολίτες ζητούνε από τα κόμματα στοιχειώδη συνεννόηση, εάν ο κ.Τσίπρας έχει το θάρρος να αναλώσει το πολιτικό του κεφάλαιο συγκρουόμενος με τους διάφορους ακραίους που έχει μαζέψει στο κόμμα του και μέσα από την ίδια την πολιτική του διαδρομή να αναγνωρίσει και τα σφάλματα της προεκλογικής του ρητορικής τότε διαμορφώνεται ένα πλαίσιο για περισσότερη συνεννόηση.

Εάν είναι έτοιμος να το κάνει δεν το γνωρίζω. Μέχρι στιγμής μου δίνει την εντύπωση τους τελευταίους δύο μήνες ότι είναι πελαγωμένος, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αυτή τη διαπραγμάτευση από την άλλη φυσικά φαντάζομαι ότι δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μια εθνική καταστροφή. Όταν επιτρέπει όμως σε στελέχη του, στον υπουργό Οικονομικών να κάνει δήλωση όπως έκανε χθες στο CNN ότι δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ εάν δεν πάρουμε λεφτά, καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο δεν στρώνει το έδαφος για μια αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία. Διότι αυτοί οι τσαμπουκάδες έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν και κατά κανόνα ως χώρα τους έχουμε πληρώσει και δεν θα ήθελα να πληρώσουμε ακριβά τις διάφορες φραστικές ακροβασίες του κ.Βαρουφάκη. Αρκετές έχουμε ακούσει μέχρι τώρα και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα είναι οικτρά απομονωμένη στην Ευρώπη και μια ευκαιρία που είχε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της διακυβέρνησης να συνάψει μια συμφωνία καλύτερη από αυτή που μπορούσαμε εμείς να πετύχουμε ως ΝΔ την έχει ήδη απολέσει. Νομίζω ότι η συμφωνία θα είναι χειρότερη από αυτή που μπορούσαμε να πετύχουμε εμείς ενώ θα μπορούσε να είναι καλύτερη και για αυτό ευθύνη έχει ο κ. Τσίπρας ο οποίος είπε απίστευτα παραμύθια προεκλογικά και δεν τόλμησε μετεκλογικά να πάρει αποστάσεις από αυτά τα παραμύθια. 

 

Για την ΝΔ

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας το οποίο σημαίνει ότι πρέπει σε κάθε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση να διεκδικεί νίκη, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο. Έχω πει αρκετές φορές ότι πρέπει να περάσουμε από μια διαδικασία εσωτερικής αυτοκριτικής, ανανέωσης, αναγέννησης του κόμματος. Δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει, είναι δύσκολες και επώδυνες διαδικασίες αυτές για τα κόμματα και  δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει σε συνθήκες που υπάρχει μείζον εθνικό διακύβευμα το οποίο εκ των πραγμάτων εστιάζει την προσοχή μας εκεί.

Δεν είμαι ευχαριστημένος από το βαθμό της αυτοκριτικής, θα βρει η ΝΔ το δρόμο της. Είναι λάθος να το προσωποποιούμε, το πρόβλημα της ΝΔ είναι ευρύτερο αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι αυτό το μείζον πρόβλημα.   

 

ΔΗΜ.: Στην περίπτωση που δεν πάμε στην καταστροφή και δρομολογηθούν εξελίξεις θα δηλώσετε παρών στην επόμενη μέρα της ΝΔ

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν θα έρθει αυτή η ώρα θα μου ξανακάνετε αυτή την ερώτηση. Προς το παρόν το μέλημά μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι πως θα αποτραπεί μια χρεοκοπία η οποία θα οδηγήσει τελικά σε εθνική καταστροφή.  Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι ένα τρίτο μνημόνιο είναι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα, το χειρότερο είναι να χρεοκοπήσει.