Ο  αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το θέμα του χρέους

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Οι υφιστάμενες αυτή τη στιγμή διαφορές ακόμα στον τελικό κρίσιμο γύρο των διαπραγματεύσεων που έχουμε να κάνουμε στο Brussels Group, οι διαφορές που υφίστανται είναι γεφυρώσιμες.

Αν εκφραστεί από την πλευρά των δανειστών , από εμάς είναι δεδομένη η πολιτική βούληση-διάθεση να  υπάρξει μια λύση, μια συμφωνία, αν υπάρξει και αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την πλευρά των δανειστών, τα μηνύματα αυτή τη στιγμή είναι αναμφισβήτητα θετικά θα έχουμε εντός του επόμενου δεκαημέρου μια λύση, μια διέξοδο.

 

Για τον ΦΠΑ

 

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Να δούμε την τελική έκβαση. Είναι πιθανό ότι θα υπάρξει η αύξηση γενικά των εσόδων μέσω φορολογίας όμως η προσπάθειά μας είναι και θα το καταφέρουμε, η είσπραξη κάποιων περισσότερων φόρων δεν θα γίνει οριζόντια αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους ίδιους ότι πρέπει επιτέλους να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι η προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και να καλύψει και την πλευρά των δεσμεύσεων μας προς τους έξω αλλά να καλύψει και την πλευρά του ελληνικού λαού, να καλύψει την εντολή  που έχει και τις προσδοκίες των πιο ταλαιπωρημένων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

 

Για το ενδεχόμενο να πάρει η κυβέρνηση κάποια χρήματα από τραπεζικές καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού οι οποίες είναι αδικαιολόγητες

 

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Όλα αυτά τα μέτρα αν τα δούμε στο πλαίσιο των τελευταίων είκοσι χρόνων έχουνε ένα στοιχείο ανορθόδοξο αλλά ζούμε και στιγμές πρωτόγνωρες που χρειάζονται και τέτοια μέτρα.

Σταθήκαμε όρθιοι εν πολλοίς τους τελευταίους μήνες και μαζέψαμε χρήματα από απίθανες πλευρές. Ξεχασμένα από εδώ, μη δηλωθέντα από εκεί δηλαδή έχει κάνει μια τρομερή δουλειά ο κ. Μάρδας στο υπουργείο και καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι επειδή ακριβώς βρεθήκαν από διάφορες πηγές χρήματα. Στην ίδια λογική βρίσκεται και το μέτρο αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης. 

 

ΔΗΜ: Με αυτές τις διαφορές μπορεί να πλήξετε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δηλαδή κάποιος που έχει αδήλωτα λεφτά να τα πάρει τώρα να τα στείλει έξω για να πληρώσει λιγότερο φόρο και να τα έχει νόμιμα 

 

Γ.ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα υπάρξει τέτοια ματσαραγκιά. Το μέτρο αυτό που θα ωφεληθούν από αυτό κάποιοι θα εισφέρει στα δημόσια έσοδα.

Πρέπει να μαζέψουμε από οπουδήποτε  είναι αργούντα χρήματα ή οτιδήποτε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα.

 

Ερωτηθείς αν θα έλεγε ότι και ο κ. Βαρουφάκης κάνει εξαιρετική δουλειά

 

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Όλη η κυβέρνηση, ο καθένας στο πόστο του πιστεύω ότι  δουλεύει με αυταπάρνηση και με σοβαρά αποτελέσματα.

Έχω πει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη φειδώ, δυστυχώς, η έκφραση αυτή και η προτροπή εξακολουθεί να ισχύει ακόμα.