Ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποιο είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Αυτό που διαφαίνεται εδώ είναι μια ατμόσφαιρα κλιμάκωσης πιέσεων σε βάρος της Ελλάδας για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, το επιθυμούν αυτό οι δανειστές αλλά η οποία θα περιέχει μέτρα που θα είναι και υφεσιακά και άδικα από κοινωνική άποψη.

Από τη στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία θα έχει θετικό πρόσημο  εγώ πιστεύω τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα από τον καθένα διότι ο πρωθυπουργός έχει την καθοδήγηση και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και προφανώς κάνει και επαφές υψηλού επιπέδου από τις οποίες μπορεί να έχει κάποιες διαβεβαιώσεις που δεν τις ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι. Άρα εγώ πιστεύω τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνουμε προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με θετικό πρόσημο και περιμένω να την δω.

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπω να υπάρχει μια επίταση αδιαλλαξίας σε ζητήματα τα οποία διαφαινόταν μια μεγαλύτερη διάθεση ενδεχομένως να υποχωρήσουν πριν από 15-20 μέρες και αυτό έχω την εντύπωση ότι έχει να κάνει με την πορεία των ομολόγων των άλλων κρατών ιδίως του Μεσογειακού Νότου τις τελευταίες εβδομάδες στα χρηματιστήρια όπου φαινόταν να υπάρχει μια εκτίναξη όπου δεν ήξερε κανείς που θα οδηγήσει αλλά η οποία φαίνεται πως ελέγχθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα η τάση σε κάποιους κύκλους για εξόδο της Ελλάδας από το ευρώ

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Ως σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων κύκλων της ευρωπαϊκής Δεξιάς προφανώς και υπάρχει. Είναι προφανές ότι η Ισπανία είναι μια χώρα μεγαλύτερη, πολύ λιγότερο εκβιάσιμη από την Ελλάδα άρα αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία και αν ο μη γένοιτο για αυτούς, σχηματιστεί μια κυβέρνηση των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία αυτή η κυβέρνηση θα ήταν πραγματικός εφιάλτης για τους ιθύνοντες κύκλους και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ. Ίσως και αυτό παίζει κάποιο ρόλο ...άρα η πολιτική σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα πιθανόν να επηρεάζεται και από αυτό σε κάποιο βαθμό.

Ερωτηθείς πόσο θα πρέπει να περιμένουμε γα την επίτευξη της συμφωνίας

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα από όλους μας και επομένως αποδέχομαι αυτό το οποίο λέει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η τελική αυτή ευθεία πρέπει να είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη εβδομάδα, ίσως με κάποιες «ευρεσιτεχνίες» ίσως και  μπορούμε να το παρατείνουμε για μερικές μέρες αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε τον Ιούνιο με δικά μας μέσα αν δεν πάρουμε νέα δανεικά. Και το να πάρουμε νέα δανεικά προϋποθέτει και διαδικασίες. Θα μας ζητήσουν όχι απλώς να συμφωνήσουμε αλλά να τα περάσουμε και με κάποιον τρόπο από το κοινοβούλιο και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και επίσης θα χρειαστεί να το περάσουν και αυτοί από τα δικά τους κοινοβούλια.