Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Στάθης Λεουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το ΦΠΑ που θα αλλάξει

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι περίπου 800 με 700 εκατομμύρια και τα 200 θα επιστραφούν στους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας.

Για τη συμφωνία

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια, έχουν μπει τα όριά μας με δημόσιο τρόπο τα έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός βέβαια το κλίμα παραμένει να έχουμε να κάνουμε όχι με πολύ αξιόπιστους συνομιλητές γιατί συνεχώς θέτουν καινούργια ζητήματα. Για αυτό καμιά φορά πιθανόν να θεωρούνται σκληρές οι εκφράσεις που χρησιμοποιώ για να τους χαρακτηρίζω νομίζω όμως ότι είναι οι πιο αντικειμενικές.

Είναι μια συμφωνία που θα αποτελεί λύση και δεν θα έχουμε ανά τρίμηνο –τετράμηνο ξανά συζήτηση για προαπαιτούμενα. Πάνω από όλα πρέπει να δοθεί απάντηση στο χρέος. Το χρέος αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο, είναι το κεντρικό ζήτημα  που πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και  δεύτερον είναι η ανάπτυξη. Δεν μπορεί να μας ζητάνε μέτρα για να δώσουνε λεφτά και να μας τα ξαναπάρουνε. Άρα ανάπτυξη και χρέος είναι τα βασικά ζητήματα με τις κόκκινες γραμμές όπως τις έχει ονομάσει  ο πρωθυπουργός τα όρια που θέτει για την συμφωνία.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πρέπει να καταργηθεί. Έχουμε πει ότι είναι ένας άδικος φόρος, ένας φόρος κατοχής και μάλιστα για κατοικίες που μπορεί να μην αποδίδουν εισόδημα, για σπίτια που είναι ακόμα χρεωμένα στις τράπεζες… Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια ο φόρος αυτός να αλλάξει και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα βρει τρόπους που να ελαφρύνει τα λαϊκά εισοδήματα και να φορολογηθούν τα πιο υψηλά εισοδήματα και στο χώρο της κατοικία. Δεν μπορεί να μείνει αυτός ο φόρος ως έχει.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ σημαντικές, δεν μπορεί να οδηγηθεί η κυβέρνηση και δεν πρέπει να οδηγηθεί να εκποιήσει δημόσια περιουσία, να πουλήσει πολύ περισσότερο όταν έχει να κάνει με τις υποδομές της χώρας.

Θεωρώ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια πρέπει να παγώσουν, δεν πρέπει να υλοποιηθούν πολύ περισσότερο με τον τρόπο που έχουνε προκηρυχθεί.

ΔΗΜ: Αν μεγαλώσει η συμμετοχή του δημοσίου τότε θα ήσασταν υπέρ του να προχωρήσει ή και πάλι όχι   

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα τα κουβέντιαζα το καθένα ξεχωριστά και για τα αεροδρόμια και για το λιμάνι του ΟΛΠ. Το λιμάνι του Πειραιά είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί να μην είναι υπό δημόσιο έλεγχο και νομίζω ότι σε αυτά η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να αποφύγει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για το αφορολόγητο 12 χιλιάδων  και την 13η σύνταξη

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν έχει κλείσει, θα καθοριστεί με βάση τα έσοδα. Φιλοδοξούμε ότι τον Δεκέμβρη που είναι η 13η σύνταξη θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό το στόχο ή στο σύνολο ή μέρος.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν παραιτείται από αυτό και θα επιδιώξει να βελτιώσει και για τον ΕΝΦΙΑ, παρά την δυσκολία που υπάρχει, και για την 13η σύνταξη. Έστω μέρος…

 

Ερωτηθείς τι εννοεί ότι μιλάει για διευθέτηση του  χρέος

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινάω με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο,  με ρήτρα ανάπτυξης για να μπορεί να αναπτύσσεται η χώρα και να μπορεί το μέρος που θα μείνει να το υπηρετεί. Αυτό είναι η βασική αντίληψη για το χρέος. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συζήτηση και θεωρώ ότι η συμφωνία θα εξαρτηθεί  από την απάντηση  που θα δοθεί στο ζήτημα του χρέους και στο ζήτημα της ανάπτυξης.

ΔΗΜ.: Ποιο είναι το ελάχιστο στο χρέος που πιστεύετε ότι πρέπει να δεχτεί η Ελλάδα

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να μπορεί να είναι βιώσιμο, να είναι διαχειρίσιμο χωρίς νέα βάρη. Τι στιγμή που είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση δεν είναι σωστό να πω διαπραγματευτικά τι θα κάνει η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να έρθει μια συμφωνία που δεν θα περάσει

Σ. ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα εγγυηθεί μια συμφωνία που θα δίνει λύση, διαφορετικά ο ίδιος  ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει μια συμφωνία που δεν θα δίνει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Υπό διαρκή ομηρία η χώρα δεν μπορεί αν είναι και δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια νεοαποικία.