Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου  , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την συνέχιση της διαπραγμάτευση

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Όσο  πηγαίνουμε προς το τέλος τόσο αυτού του είδους οι ένθεν και ένθεν τελεσιγραφικές ή λίγο εξτρεμιστικές δηλώσεις θα συμβαίνουν ακριβώς επ’ ωφελεία της κάθε πλευράς. 

 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα υπογραφεί συμφωνία

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Το ερώτημα το πολιτικό είναι τι θέλουν. Αν μεν θέλουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη ίσως και από την Ευρώπη αυτό είναι πολιτική λύση, δεν είναι το ΦΠΑ 18% ή το ΦΠΑ 13%. Νομίζω ότι δεν το θέλουν για αυτό και δημιουργούνται όλες αυτές οι μακροχρόνιες πιέσεις, αν το θελαν αυτό ήταν πολύ εύκολο από την πρώτη στιγμή. Ήταν διακηρυγμένα τα σημεία όπου εμείς δεν μπορούσαμε να υποχωρήσουμε επομένως τι πιο απλό βάζεις αυτά τα σημεία στο τραπέζι και οδηγείς σε μια έκρυθμη κατάσταση την ευρωζώνη καταρχήν αλλά και την Ελλάδα εκ των υστέρων. Όμως εκτιμώ ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο για τρεις λόγους, ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι αν ένας κρίκος της αλυσίδας αρχίζει να σπάει οι επενδυτές οι οποίες ήδη έχουν μειωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές έναντι των αναπτυσσομένων και των αμερικάνικων αγορών θα κάνουν πίσω δραματικά. Κάτι που δεν θέλει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Το δεύτερο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ασταθή περιοχή, σε ένα τρίγωνο αστάθειας μεγάλης πολεμικής και έχουμε γεωπολιτικά ατού αυτά που η κυβέρνηση μας εκμεταλλεύεται. Και το τρίτο είναι ότι αυτή τη στιγμή ανέρχεται ένα κύμα πολιτικό το οποίο είναι και δίκοπο μαχαίρι όπως οι Podemos , όπως οι ευρωσκεπτικιστές και προσπαθούν από τη μια να το ανακόψουν λέγοντας ότι το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτυχημένο και από την άλλη να το ικανοποιήσουν εμφανίζοντας και αυτοί φιλολαϊκά και μέτρα αντι-λιτότητας. Βλέπετε πόσο αμφίσημη είναι η κατάσταση.     

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει η κυβέρνηση να δεχτεί σε μια συμφωνία με τη μορφή τελεσιγράφου

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Εμείς γραμμή λιτότητας δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τότε η προσφυγή στο λαό είναι πάντα η ύστατη καταφυγή και πάντα είναι η ύστατη ελπίδα. Δηλαδή εκείνος ο λαός που σε εξέλεξε και σου έδωσε αυτή την εντολή θα σου ξαναπεί αφού του προτείνεις πρώτα εσύ και αφού του πούμε τι να κάνουμε  ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει.

ΔΗΜ.: Το βλέπετε πιθανό ενδεχόμενο αυτό την ανάγκη της λαϊκής εντολής;

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Δεν το βλέπω καθόλου και με πείθει η 12η Μαΐου για αυτό όπου θυμάστε ότι ανεβρέθησαν 700 εκατομμύρια από το πουθενά.

ΔΗΜ: Θα βρεθούν και την Παρασκευή;

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Τι να πω, να μου πείτε ότι υπάρχουν 700 εκατομμύρια κάπου και δεν τα ξέρει η κυβέρνηση δεν θα το πιστέψω αν είμαι κανονικός άνθρωπος, αν είμαι διεστραμμένος μπορεί. Πιστεύω ότι αυτό ήταν μια πρόβα τζενεράλε το είδανε ότι εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και κάνανε τα δέοντα. Ελπίζω ότι θα κάνουν τα δέοντα και τώρα.