Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Θανάσης Πετράκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα

 

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Πρέπει να τα βρουν και μεταξύ τους αυτός ήταν ο βασικός λόγος. Νομίζω ότι υπήρχαν και άλλα θέματα φαντάζομαι ότι δεν ασχολήθηκαν μόνο με το θέμα της Ελλάδος, υπάρχουν και άλλα ζήτημα στην Ευρώπη. Είναι αδύνατον να συζήτησαν μόνο για την Ελλάδα υπάρχουν και άλλες εξελίξεις στην Ευρώπη  που τους ανησυχούν.

 

Ερωτηθείς  αν θα  πρέπει να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία τελεσίγραφο 

 

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Το βασικό ερώτημα  είναι πρέπει να τη  δεχτούμε; Οδηγεί αυτή η κατάσταση κάπου; Αν δηλαδή εμφανιστεί ένα τελεσίγραφο το οποίο θα λέει «ή όλα ή τίποτα» τότε πρέπει να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση κάτι τέτοιο το οποίο θα συνεχίζει τις προηγούμενες πολιτικές; Ουσιαστικά αν εμφανίσουν όλα αυτά που σήμερα γράφονται στον Τύπο αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για απαίτηση συνέχισης του μνημονίου και των μνημονιακών πολιτικών. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό, δεν γίνεται να γίνει δεκτό.

 

ΔΗΜ.: Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι;

 

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Το επόμενο βήμα  είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή  από το να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό και να πούμε ότι αυτή είναι η κατάσταση, αυτά ζητάνε  εμείς δεν μπορούμε να τα δώσουμε πείτε μας τι θέλετε από εμάς.

 

Ερωτηθείς ποια θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τις εκλογές

 

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Εμείς θα υποβάλλουμε το σχέδιό μας και θα επιμείνουμε σε μια συμφωνία η οποία πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας από εκεί και πέρα εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία τότε μοναδική λύση που μπορεί να υπάρξει είναι προσφυγή στον λαό. Αυτή η πιθανότητα για μένα είναι η μικρότερη διότι όπως είδατε με μεγάλη ανησυχία άμεσα έγινε παρέμβαση από τις ΗΠΑ οι οποίες λένε ότι πρέπει να βρεθεί λύση  δεν είναι δυνατόν να παιχτεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Και από αυτή την άποψη εγώ είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει λύση παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που ασκούν αυτή τη στιγμή.   

Το βασικό ερώτημα των εκλογών θα είναι «υποταγή ή πλήρης ρήξη».

 

ΔΗΜ: Αν πάμε στην πλήρη ρήξη η επόμενη μέρα τι θα περιλαμβάνει; Η πλήρης ρήξη σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη;

 

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ:  Και αυτό αν χρειαστεί αλλά νομίζω ότι αυτό δεν θα επικρατήσει. Αυτό που θα επικρατήσει θα είναι η κοινή λογική… δεν είναι δυνατόν να επικρατήσουν οι πιο ακραίες δυνάμεις την Ευρώπη.