H εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην δημοσιογραφική εκπομπή  με το Λάμπρο Καλαρρύτη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

ΜΕ αφορμή την συνέντευξη του κ. Καμμένου

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Αυτό το οποίο κατανοώ είναι ότι ζητά ο πρόεδρος να στηρίξουμε την απόφαση την οποία θα πάρει ο πρωθυπουργός . Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να κατανοήσω κάτι διαφορετικό δηλαδή δεν μπορώ να αντιληφθώ ότι ο πρόεδρος ή και ο κ. Κουίκ  κατ’ επέκταση παροτρύνουν στο να στηρίξουμε μια συμφωνία η οποία θα κινείται εκτός των εντολών που έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές αλλά νομίζω ότι ούτε και ο πρωθυπουργός έχει καμία διάθεση να πράξει κάτι τέτοιο.

Η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός είναι πολύ συγκεκριμένη. Είναι τέρμα στα υφεσικά μέτρα και στα μέτρα λιτότητας, τέρμα στα μνημόνια. Δηλαδή ο ελληνικός λαός ψήφισε για να έχει κάτι διαφορετικό, δεν ψήφισε για να έχει μια από τα ίδια ή κάτι το ελαφρώς καλύτερο. Οτιδήποτε λοιπόν κινείται εκτός αυτού θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. 

 

Για τον ΕΝΦΙΑ

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Εμένα δεν με καλύπτει το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και μετά το τέλος του ’15 γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράνομος, αντισυνταγματικός και εν πάση περιπτώσει δεν είναι δυνατόν να φορολογείς την ακίνητη περιουσία όταν αυτή δεν αποδίδει εισόδημα. Επομένως ακόμα και αν πέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2016 εγώ θεωρώ ότι πάλι αυτός ο συγκεκριμένος φόρος θα έπρεπε να επανεξεταστεί και να μην υπάρχει. 

Για την αύξηση του ΦΠΑ

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Το θέμα του ΦΠΑ δεν έχει απολύτως κατασταλάξει γιατί βλέπετε ότι η μεν κυβέρνηση προτείνει τρεις διαφορετικούς συντελεστές ενώ αντίθετα οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές. Βέβαια διάβασα στις προτάσεις της κυβέρνησης να μην υπάρχει έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά ως προς αυτό εγώ δεν συμφωνώ γιατί ο τουρισμός είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για τη χώρα μας. Επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ότι αφορά την διαχείριση αυτών των θεμάτων.

Για την ελληνική πρόταση για συμφωνία

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Θα δούμε αν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή και πως θα σχηματοποιηθεί αυτή η συμφωνία και στην συνέχεια είναι βέβαιο ότι το πλαίσιο της συμφωνίας θα έρθει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και εκεί οι βουλευτές θα τοποθετηθούν και φαντάζομαι ότι θα υπάρξει και απόφαση για το τι θα γίνει περαιτέρω.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους ΑΝΕΛ για την ψήφιση της συμφωνίας

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Όχι. Κατ’ επανάληψη οι ΑΝΕΛ και ο πρόεδρός το λέει εξάλλου ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση από εκεί και πέρα καταρχήν θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία. Δεύτερον εάν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θα συμφωνήσουν προς την κατεύθυνση αυτή και αν φέρουν μια συμφωνία η οποία βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής που έδωσε ο ελληνικός λαός θεωρώ ότι θα πρέπει να εξηγήσουν στον λαό γιατί υπάρχει αυτή η αλλαγή και η διαφοροποίηση των δεδομένων. 

Ερωτηθείσα αν θα έβλεπε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες άμεσα στην περίπτωση μιας συμφωνίας που δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους ΑΝΕΛ και από τμήμα του κυβερνώντος κόμματος

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Ενδεχομένως να υπάρχει και μια τέτοια κατάληξη αλλά την απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Ενδεχομένως αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο αδιεξόδου ίσως είναι και ένα από τα δεδομένα που θα εξεταστούν.

Ερωτηθείσα αν θα υπήρχε ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ στην περίπτωση που θα θίγονται οι κόκκινες γραμμές τους

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Αν θίγονται οι αξίες την πρωτοβουλία θα την έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, θα την έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από εκεί και πέρα είμαι σίγουρη ότι ο πρόεδρος θα διαφυλάξει αυτές τις κόκκινες γραμμές που οι ΑΝΕΛ υποστηρίζαμε πάντοτε από την στιγμή που δημιουργηθήκαμε.