Ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή πρόταση για συμφωνία

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Είναι μια πρόταση τιμωρητικού χαρακτήρα. Νομίζω ότι και οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις θα ήταν κάτω από αυτό το οποίο προτείνουν οι εταίροι και μας το σερβίρουν και με πολλά χαμόγελα. Είναι μια πρόταση τιμωρητικού χαρακτήρα στην ουσία, είναι σαν να ζητούν δήλωση μετανοίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να επιδιώκουν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για την ψήφο του τον Ιανουάριο του 2015. Και νομίζω ότι το σκεπτικό αυτό είναι, να φανεί προς τα έξω.

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ:. Αυτό το πακέτο το οποίο μας προτείνουν είναι πακέτο καταστροφικό. Ακόμα και άμα εξαιρεθεί από το 23% ο ΦΠΑ το ρεύμα, με 23% ΦΠΑ ο τουρισμός μας αυτομάτως «αποκτά» τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα απέναντι στον τουρισμό άλλων μεσογειακών κρατών όπου ο ΦΠΑ κυμαίνεται στο επίπεδο περίπου του 10%.

Ερωτηθείς τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν σε αυτή την πρόταση

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Για να είναι βιώσιμο όχι απλώς αποδεκτά πολιτικά, για να είναι βιώσιμο σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Το ζήτημα είναι αν είναι βιώσιμο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική οικονομία. Θα προϋπέθετε γενναίες εκπτώσεις από την πλευρά των δανειστών στις απαιτήσεις τους. Τώρα το κατά πόσο μπορούν να διασφαλιστούν αυτές οι εκπτώσεις μέσα στις επόμενες 7 ή 10 μέρες και γιατί δεν διασφαλίστηκαν τους τελευταίους 4 μήνες είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Πάντως πρέπει να δούμε όλα τα ενδεχόμενα. …Το άλλο ενδεχόμενο θα ήταν η άρνηση συμμόρφωσης αλλά θα έπρεπε να δούμε ποια είναι η επομένη ημέρα στην άρνηση συμμόρφωσης. Διότι δεν αρκεί να λέμε ότι δεν θα συμμορφωθούμε, πρέπει να δούμε κατά πόσο έχουμε την δυνατότητα για ρήξη και σε τι θα συνίσταται αυτή η ρήξη. Διότι άλλο πράγμα είναι η απόπειρα απόδρασης από την φυλακή και άλλο η επιτυχημένη απόδραση από την φυλακή. Για να κάνεις επιτυχημένη απόδραση πρέπει να έχεις σχέδιο, πρέπει ενδεχομένως συνεργούς απ’ έξω.

 

ΔΗΜ: Οι συνεργοί απέξω είναι προφανώς οι χρηματοδότες, υπάρχει κάτι τέτοιο;

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Εμφανώς τουλάχιστον όχι. Αν έχουν υπάρξει κάποιες συνομιλίε, έχουν υπάρξει συνομιλίες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης στο Πεκίνο και του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης στη Μόσχα τώρα αν υπάρχει κάτι από εκεί που δεν το ξέρω καλώς υπάρχει. Λέω ότι αν χωρίς να έχεις εξασφαλίσει χρηματοδότηση για ένα μεταβατικό διάστημα κάποιων μηνών ούτως ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τις εισαγωγές τουλάχιστον στοιχειωδώς απαραιτήτων προϊόντων, μια μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα ισοδυναμούσε με άλμα στο κενό.

Όπως επίσης θα χρειαζόταν και σχέδιο για το ποια μπορούν να είναι τα βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Τέτοιο σχέδιο εγώ δεν ξέρω να υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αν υπάρχει καλώς υπάρχει αλλά επαναλαμβάνω, δεν το ξέρω. Και βεβαίως πάνω από όλα θα χρειαζόταν λαϊκή εντολή που και αυτή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

 

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να δεχτούμε αυτή την πρόταση για συμφωνία

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Το τι θα κάνουμε τελικά πρέπει να το αποφασίσουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος ύστερα από διαβούλευση. Την γνώμη μου όμως πρέπει να την εκφέρω πρώτα στα συλλογικά όργανα του κόμματος και αφού έχουμε όλα τα στοιχειά στα χέρια μας. Δηλαδή έχουν γίνει και επαφές προς τα έξω, το αποτέλεσμα των οποίων πιθανόν δεν το ξέρουμε ολοκληρωμένα. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο δεν το ξέρουμε, πρέπει να έχουμε λοιπόν όλα τα δεδομένα στα χέρια μας και μετά να αποφασίσουμε. Και βέβαια δεν συμφωνώ με τους συντρόφους μου οι οποίοι βγαίνουν στα κανάλια και περνούν κατηγορηματικά την μια ή την άλλη θέση. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα στα συλλογικά μας όργανα πρώτα από όλα και μετά να δούμε δεν μπορεί να γίνεται πολιτική από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.  Πρέπει να κάνουμε μια ώριμη συζήτηση διότι το να λες όχι βεβαίως καλό είναι όταν με το όχι στηρίζεται  τις κόκκινες γραμμές σου αλλά και σε αυτά που έχεις πει αλλά πρέπει να έχει και θετική πρόταση.

Πρέπει λοιπόν να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, οποίο και αν είναι το επόμενο βήμα δύσκολο θα είναι, δεν υπάρχουν εύκολα βήματα εδώ που φτάσαμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση στα όργανα.

Για το ενδεχόμενο των εκλογών

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν πρόκειται να αναζητηθεί αναβάπτιση στην λαϊκή εντολή περισσότερη λογική θα είχε να γίνει αυτό μέσω δημοψηφίσματος παρά μέσω εκλογών. Δηλαδή να τεθεί στο λαό ο κατάλογος των απαιτήσεων των δανειστών, όταν οριστικοποιηθεί γιατί αυτός φαίνεται πως δεν είναι οριστικός, εν  πάση περιπτώσει όμως εάν ο κατάλογος των τελικών απαιτήσεων των δανειστών παραβιάζει τις δικές μας κόκκινες γραμμές και ισοδυναμεί με μια απαίτηση άνευ όρων υποταγής της χώρας στη συνέχιση των υφεσιακών και άδικων πολιτικών της λιτότητας και η εναλλακτική είναι να πάμε σε ρήξη με παύση πληρωμών και ότι άλλο μπορεί να συνεπάγεται αυτό περεταίρω τότε νομίζω ότι το πιο λογικό θα ήταν να τεθεί αυτό το ζήτημα στην κρίση του κυρίαρχου λαού απευθείας. Εννοώ δημοψήφισμα.

 

ΔΗΜ.: Με τι ερώτημα θα είναι αυτό το δημοψήφισμα «θέλετε αυτή τη συμφωνία ή δεν την θέλετε»;

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Ακριβώς.

…Αν ο κατάλογος των απαιτήσεων των δανειστών παραμείνει ως έχει και δεν υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις τότε πράγματι θα σημαίνει ότι η σκληρή διαπραγμάτευση την οποία απαγγελθήκαμε απέτυχε. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε. Αυτά τα μέτρα τα οποία ζητούν, αν τα ζητούν πραγματικά και αυτά αποτελούν τις κόκκινες γραμμές τους, είναι χειρότερα και από το mail Χαρδούβελη. Από εκεί και πέρα όμως εμείς δεν έχουμε λαϊκή εντολή ούτε για υποταγή άνευ όρων, σε τέτοια μέτρα ούτε βεβαίως για ρήξη. Συνεπώς πρέπει να διευρυνθούν τα όρια. Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς, αν θέλει να είναι συνεπείς ο ΣΥΡΙΖΑ  και προς το νόημα της δημοκρατικής αρχής. Δημοκρατία δεν σημαίνει να κάνουμε απλώς εκλογές για να αλλάζουμε τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία, δημοκρατία σημαίνει παίρνει ο λαός τις ουσιαστικές αποφάσεις.

 

Για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας

 

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Δεν έχω πει ότι είναι λάθος το ζήτημα που έβαλε ο κ. Παππάς. Οδήγησε σε διαγραφές 20 βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και 20 από την ΝΔ τον Φεβρουάριο του 2012 (κομματική πειθαρχεία) αυτό όμως δεν είναι θέση, αυτό είναι απλώς παρατήρηση. Ότι σε τέτοια μείζονα ζητήματα η απειλή διαγραφής δεν αποδεικνύεται και αποτελεσματική ώστε να αποτρέψει τους βουλευτές από το να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Από εκεί και πέρα όμως εκείνο που έχω να πω για την κομματική πειθαρχεία είναι ότι άλλο πράγμα η κομματική πειθαρχεία, άλλο η «σιωπή των αμνών». Δηλαδή η κομματική πειθαρχεία ως τέτοια είναι θεμιτή, εκεί όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις ενός βουλευτή, ενός στελέχους από όσα λέει το κόμμα και θέσεις υπονομευτικές έναντι του κόμματος εκεί βεβαίως πρέπει να κριθεί σε απολογία από αρμόδιο συλλογικό όργανο που δεν θα έχει συγκροτηθεί γι’ αυτό το σκοπό, που θα προϋπάρχει, και το οποίο να αποφανθεί κατά πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να συνεχίσει να λειτούργει στα πλαίσια μιας συλλογικότητας ή όχι.  Εκείνο το οποίο γινόταν ως τώρα από τα άλλα κόμματα εξουσίας είναι ότι ο  αρχηγός μονός του αποφάσιζε εντός δευτερόλεπτων και διέγραφε όποιον βουλευτή τολμούσε να απειθαρχήσει έστω και κατ’ ελάχιστον, θυμάστε την περίπτωση του Νικήτα Κακλαμάνη πως τον διέγραψε ο κ. Σαμαράς με μπιλιετάκι στο προεδρείο της βουλής μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι το απαράδεκτο, η  σιωπή των αμνών.