Ο υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν ήταν πολιτική επιλογή να μην πληρώσουμε τη δόση προς το ΔΝΤ ή δεν έφταναν τα χρήματα

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ισχύουν και τα δύο και ότι ούτως ή άλλως υπάρχει μια δεδομένη χρηματοδοτική ασφυξία, αυτό το ξέρουμε, αυτό έχει την αντανάκλαση του αυτή τη στιγμή και στα διαθέσιμα του δημοσίου. Βεβαίως θα μπορούσε να πληρωθεί η σημερινή δόση, υπάρχει αυτή η δυνατότητα άνετα, επιλέχτηκε για πολιτικούς λόγους να ζητήσουμε να αθροιστούν όλες μαζί οι δόσεις για τις 19 του μήνα.

Σημασία έχει ότι έτσι κερδίζουμε έναν επιπλέον χρόνο για να τον εκμεταλλευτούμε ώστε να προχωρήσουνε όπως προχωράνε παρά τις δυσκολίες αυτές οι δύσκολες πολιτικές συζητήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

 

Με αφορμή  την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την συμφωνία και την αύξηση του ΦΠΑ

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν μπαίνουν στον υψηλό συντελεστή τα περισσότερα είδη διατροφής, δεν μπαίνουν τα φρέσκα τρόφιμα, αυτά τα οποία με βάση τις καταναλωτικές μας συνήθεις βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας και μπαίνουν κάποιες κατηγορίες. Είναι λιγότερο από τα μισά είδη του καλαθιού της νοικοκυράς αλλά πέρα από το αριθμητικό στοιχείο έχει σημασία ότι τα πιο βασικά αυτά τα οποία είναι της καθημερινής χρήσης μπαίνουν στον χαμηλότερο συντελεστή.

Αντικειμενικά ο ΦΠΑ ως έμμεσος φόρος είναι ένας φόρος ο οποίος πολλές φορές επενεργεί άδικα στους πολίτες. Πρόκειται για μια πρόταση που αυτή τη στιγμή είμαστε εξαναγκασμένοι να την υιοθετήσουμε, από τη στιγμή βεβαίως που η συνολική συμφωνία θα έχει εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά όπου θα υπάρχει ένα θετικό πρόσημο που θα ανοίγει αυτή την άλλη προοπτική για την οικονομία και για την χώρα. Το λέω αυτό ως επισήμανση ότι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αποσπασματικά την συμφωνία, πρέπει να την δούμε στο σύνολό της. 

 

Για την έκτακτη εισφορά

 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν έχουμε αύξηση της έκτακτης εισφοράς, διατηρείται και κυρίως για κάποια εισοδήματα και πάνω…

 

ΔΗΜ.: Είναι βαριά φορολογικά μέτρα που από τη μια λέμε δεν μειώνουμε τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις αλλά από την άλλη και οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις μειώνονται με μια σειρά από άλλους φόρους είτε έμμεσους είτε άμεσους

 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για φανταστείτε να είχαμε και τις μειώσεις που μας ζητάνε και αυτά τα μέτρα διότι περί αυτού πρόκειται. Και εδώ θέλω να θέσω ένα ερώτημα κυρίως προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπάρχει αυτή τη στιγμή πολιτικός αρχηγός, πολιτικό κόμμα που να λέει υπογράψτε αυτά που σας προτείνουν οι δανειστές; Σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούνε και φαντάζομαι σήμερα το απόγευμα θα το ακούσουμε στην Βουλή.

Υπάρχει κανείς σε αυτό τον τόπο που να λέει να υπογράψουμε αυτή την επαίσχυντη συμφωνία; Αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα όλα τα άλλα είναι απλώς για κατανάλωση εσωτερική.

 

Για τις περικοπές στο δημόσιο

 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν δέχομαι το δίπολο της ανάλυσης «Δημόσιο ή ιδιωτικό επιλέξτε». Πρόκειται για ένα ενιαίο σχέδιο φτωχοποίησης αυτό που επιβλήθηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια και η απάντησή του πρέπει να είναι συνολικά απορριπτική. Να σας φέρω ένα παράδειγμα που σχετίζεται με το Δημόσιο. Χθες στο υπ. Εργασίας κάναμε κάτι πολύ απλό, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος έδινε την δυνατότητα στις εταιρείες καθαρισμού που λήγει η σύμβασή τους να τις αποκαταστήσουμε με ατομικές συμβάσεις εργασίας,  πετύχαμε για έξι άτομα το εξής. Να έχουνε μεγαλύτερους μισθούς οι ίδιες, περισσότερες ώρες καθαριότητας το υπουργείο και 17 χιλιάδες οικονομία για τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Πέφτει λοιπόν ο μύθος εκείνων των μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο και αναφέρομαι στις εταιρείες τις εργολαβικές που ασχολούνται με την καθαριότητα ή με την φύλαξη αντίστοιχα που για να μειώσουμε τους Δημοσίους υπαλλήλους τα δίναμε σε διάφορους  εργολάβους. Αυτό αν γίνει σε όλο το Δημόσιο θα μετράμε πολλά 17χίλιαρα οικονομίας     

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει πολιτικό παιχνίδι από τους εταίρους -δανειστές εναντίον της κυβέρνησης

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνολική αντεπίθεση η τελευταία τους πρόταση με στόχο να περάσουνε οι προτάσεις τους στο 100%.

ΔΗΜ.: Αυτός είναι οικονομικός στόχος έχει και πολιτικό στόχο δηλαδή θέλουν να σας ακυρώσουν ως κυβέρνηση;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό νομίζω ότι για ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειστών ισχύει. Θέλουν να ακυρώσουν, θέλουν να τιμωρήσουν, θέλουν να ξαναβάλουν στον κύκλο με την κιμωλία αυτούς οι οποίοι διανοηθήκαν να κάνουν ένα βήμα έξω από την περίμετρο του κύκλου.

Ερωτηθείς αν δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία το επόμενο βήμα θα είναι οι εκλογές

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Οι εκλογές είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο, ενδεχόμενο ακριβώς αν βρεθούμε σε καταστάσεις οι οποίες θα μας επιβάλλουν να απευθυνθούμε στο λαό.

Όταν εκλέγεσαι ως κυβέρνηση δεν παίρνεις μια λευκή επιταγή, δεν μπορείς να απαντήσεις από μόνος σου σε όλα τα διλήμματα και τα ερωτήματα που σου θέτει η ίδια η ζωή και  υπάρχει ανάγκη  για πολιτικό τρόπο, παρουσιάζοντας την θέση σου με απόλυτη ειλικρίνεια, όχι κρύβοντας δυσκολίες, να απευθυνθείς στο λαό.

 

ΔΗΜ.: Με ποιο ερώτημα;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να διευρύνουμε τα όρια της εντολής που πήραμε για να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Είχαμε πάρει μια εντολή από τον ελληνικό λαό και αυτό εξακολουθεί και αποτελεί επιλογή μας και για αυτό αγωνιζόμαστε η οποία έλεγε ότι αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αναζητούμε μια λύση εντός της ευρωζώνης. Από εκεί και έπειτα εάν διαπιστώσουμε από την άλλη πλευρά ότι τελικά κυριαρχούν αυτές οι φωνές που θέλουν να τιμωρήσουν, να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση είναι μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να απαντήσουμε.

Άρα αυτό που θα πρέπει να μας πει ο ελληνικός λαός και βέβαια να πάρουμε θέση εμείς, είναι ότι πρέπει να μας πει τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

 

ΔΗΜ: Η δική σας η πρόταση ποια θα είναι;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η βασική επιλογή παραμένει ίδια και θεωρώ ότι πολλά σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι παίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή και βρισκόμαστε τώρα στις τελευταίες πράξεις. Το γεγονός δηλαδή ότι επιλέξαμε να μη πληρώσουμε την σημερινή δόση του ΔΝΤ και να την πάμε πιο πίσω θεωρώ ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στις συζητήσεις.

ΔΗΜ.: Αλλά λέτε ότι η βασική εντολή που έχουμε σήμερα είναι ευρώ θα ζητήσουμε αν γίνουν εκλογές διεύρυνση της εντολής. Πρώτη επιλογή μας το ευρώ αλλά μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει το πράγμα ακόμη και έξοδο από το ευρώ;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Αν με απόλυτη σαφήνεια ο κόσμος μας πει ότι εμείς θέλουμε να είμαστε πάση θυσία να είμαστε μέσα στην ευρωζώνη. Αυτό πρέπει να τεθεί με απόλυτο καθαρό τρόπο προς τον κόσμο.

ΔΗΜ: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα είναι;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ότι υπάρχουν όρια, έχουνε υπάρξει όρια τα έχουμε φτάσει αυτά τα όρια δεν μπορούμε να κάνουμε πιο πίσω. 

ΔΗΜ.: Άρα αν ξεπεράσουμε τα όρια να μην απογράψουμε τη συμφωνία άρα ακόμα και να βγούμε έξω από την ευρωζώνη

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είναι αυτό κατ’ ανάγκη υπάρχουν πάρα πολλές διαβαθμίσεις σχέσεων. Για όλους είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα και για την ευρωζώνη.

ΔΗΜ.: Ερμηνεύω αυτό που λέτε ως εξής. Σήμερα έχουμε μια εντολή να μείνουμε στην ευρωζώνη και τη σεβόμαστε και λέμε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή . Αν θα πάμε σε εκλογές θα ζητήσουμε μια εντολή από τους πολίτες αν κρίνουμε ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε στη ρήξη με όποιο επακόλουθο, να προχωρήσουμε και στην ρήξη. Είναι έτσι;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εν μέρει είναι και έτσι αλλά δεν θα έλεγα να προχωρήσουμε στην ρήξη, να φανούμε συνεπείς ως προς ορισμένες βασικές μας επιλογές. 

ΔΗΜ.: Να μην έχετε την δέσμευση ότι πρέπει οπωσδήποτε νε μείνει η χώρα στην ευρωζώνη να υπάρχουν ανοιχτές σε εσάς και οι άλλες επιλογές

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι αυτό απηχεί τις διαθέσεις του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας αυτή η πολιτική κατεύθυνση.