Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  κος Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: …Εκείνο που χρειάζεται είναι να εργαστούμε ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και σταθερή λύση.

Ερωτηθείς σε ποια σημεία μπορεί να γίνει σύγκλιση της πρότασης των δανειστών με την δική μας πρόταση 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Η πρόταση των δανειστών η οποία από ότι μας είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν ήτανε τελεσίγραφο, είναι ένα σχήμα που δεν μπορεί καν να συζητηθεί στην ελληνική Βουλή. Άλλωστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι πολιτικές δυνάμεις που είναι στο κοινοβούλιο την απορρίψανε. Άρα αυτό που συζητιέται είναι η πρόταση η δική μας.  

ΔΗΜ.: Η δικιά μας πρόταση νομίζετε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους ;

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Η πρότασή μας πρέπει να συνοδευτεί από δύο ακόμα ζητήματα, το ένα θα είναι το επίπεδο της ρευστότητας και της βοήθειας που θα δώσουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα την βγάλει από την κρίση και το δεύτερο είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει άμεση σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά είναι τα τρία βασικά που κλείνουνε το πάζλ.

Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι που αφορά ζητήματα κατά κύριο λόγο δημοσιονομικής προσπάθειας θα έλεγα ότι αυτή η πρόταση θεωρώ ότι μπορεί να περάσει οπωσδήποτε από την ελληνική Βουλή. Βεβαίως υπάρχουν και μέτρα τα οποία εμείς δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε αλλά είναι αποτέλεσμα των τετράμηνων διαπραγματεύσεων και θα κοιτάξουμε πως με μέτρα ανακούφισης και μέτρα ανάπτυξης από την άλλη μεριά να τα επουλώσουμε μέσα στον επόμενο χρόνο, στην επόμενη διετία.

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν πρέπει να είμαστε στη λογική ότι υπογράφουμε τώρα μια συμφωνία και σε δύο- τρεις μήνες αναθεωρούνται οι όροι της συμφωνίας και πάμε πάλι από την αρχή. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό, δεν θα μπορείς να σχεδιάσεις. Άλλο πράγμα όμως είναι να πεις με τους όρους και τις βασικές λογικές για αναδιάρθρωση του χρέους το οποίο συζητάς.

…Υπάρχουν δύο ζητήματα στα οποία δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από την δικιά μας την πρόταση. Το ότι δεν μπορούν να υποστούνε παρά πέρα μειώσεις οι κύριες και επικουρικές συντάξεις και δεν μπορεί το ΦΠΑ στην ενέργεια να αυξηθεί στο επίπεδο στο οποίο λένε κατά 10 μονάδες.

Αυτά είναι δύο ζητήματα που δεν συζητούνται, αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αδυναμία του άλλου να ανταπεξέλθει έχει να κάνει και με την βιωσιμότητα πια της οικονομίας γιατί αν η οικονομία φτάσει σε ένα μη ελατό σημείο τότε θα καταρρεύσει, θα σπάσει.

Το «καράβι» πάνω στο οποίο είμαστε λέγετε Ευρώπη και σε αυτό το καράβι δεν είμαστε μόνο οι έλληνες, είναι και ο κ. Σούλτς και ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σόιμπλε  δηλαδή όλοι πρέπει να τα σκεφτούμε όλα.

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Αν συζητάγαμε σκέτα τεχνοκρατικά τότε πραγματικά εμείς έχουμε προσφέρει πάρα πολλές λύσεις με βάση του ότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευπάθειες, ποιες είναι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα συζητάγαμε για το ΦΠΑ, θα συζητάγαμε για τα 6,5 δις που δεν εισπράττονται από το ΦΠΑ. Δεν θα συζητάγαμε το ζήτημα των εισροών–εκροών στις τράπεζες, θα μιλάγαμε για τα 70δις κόκκινα δάνεια αλλά είναι πολιτική και από την μεριά τους η πίεση, δεν είναι τεχνοκρατική.  

 

Για το ΦΠΑ στα νησιά

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Εγώ θα ήθελα να μην αυξηθεί αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει πάνω σε αυτό να διακινδυνευτεί, αν είναι το μοναδικό σημείο, η συμφωνία.  Μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα για παράδειγμα η συνθήκη της Μαδρίτης μας επιτρέπει το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύει στην ουσία μόνο για την Ελλάδα και λίγο για την Ισπανία, που θα μπορέσει να μειώσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων στα νησιά.   Δεύτερον η επιστροφή φόρου μπορεί να λειτουργήσει και με αυτό τον τρόπο.

Για τις μειωμένες και τις πρόωρες συντάξεις

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Να βρούμε έναν τρόπο μέσα από τον οποίο να εκσυγχρονιστεί το όλο σύστημα των μειωμένων συντάξεων πρέπει να τον βρούμε και εμείς από μόνοι μας αλλά αυτό δεν μπορεί να συνθλίψει ανθρώπους οι οποίοι έχουν χιλιάδες ένσημα και χρόνους εργασίας και οι οποίοι κάνουν ένα πολύ βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα και συγχρόνως βέβαια και  τις γυναίκες. Στην γενικότητά τους είναι ένα ζήτημα που έχει μπει στο τραπέζι εδώ και χρόνια αλλά πρέπει να αρχίσει να γίνεται γιατί πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί στην Ελλάδα και δεν έχουνε γίνει. Το 90% των μεγάλων δημοσιονομικών προσαρμογών είχαν παρθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου και Παπανδρέου και ένα 10% από την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά αυτό ούτε έφερε ισορροπία στην οικονομία ούτε έδωσε δυνατότητες σε ανάπτυξη ούτε καν σταθεροποίηση άρα από μόνο του δεν κάνει τίποτα.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν μια συμφωνία που θα έχει προέλθει από  σύγκλιση

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Καταρχήν σύγκλιση θα πρέπει να γίνει πάνω στην δική μας πρόταση αυτή που είναι στο τραπέζι. Δεύτερον θεωρώ ότι θα υπάρχει αρραγής ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που αυτό επιτευχθεί και είναι μια λύση που μας δίνει την δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα.  

Εμείς εργαζόμαστε για να υπάρξει συμφωνία-λύση, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε κάτι άλλο, ας εργαστούν όλοι γιατί το ρίσκο στο επίπεδο της Ευρώπης δεν πρέπει να μας καθοδηγεί ούτε εμάς ούτε τους ευρωπαίους αλλά πρέπει να βρούμε ένα σημείο να πατήσουμε με σταθερότητα στο έδαφος.