Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τα πανεπιστήμια

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και ακραίες συμπεριφορές αλλά και ο πρύτανης όταν προχθές σε μεγάλη εφημερίδα έλεγε ότι “θα μηνύσω”, ποιους θα μηνύσεις, τους φοιτητές; Δύο τρεις μείναμε που είχαμε βασανιστεί στη Χούντα και για τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών αλλά και την ασυλία. Θέλει καταλλαγή και κυρίως αυτοί που προορίζονται να διδάσκουν συναίνεση, συμφιλίωση και βεβαίως συνεννόηση με τους φοιτητές οφείλουν πρώτοι να το λένε. Δεν λέω ότι και στους φοιτητές δεν υπάρχουν ακρότητες αλλά δεν μπορεί πρύτανης να λέει ότι θα μηνύσω αύριο τους φοιτητές. Υπάρχει διάθεση υποχώρησης, εμπεδώνεις κλίμα συνεννόησης, τους καλείς, συζητάς. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν κακές συμπεριφορές.

Συνιστώ και στις δύο πλευρές κυρίως σε αυτές που είναι κυρίως υπεύθυνες να εμπεδώνουν κλίμα καλής συνεννόησης και εννοώ τις πρυτανικές να δείξουν περισσότερη συνδιαλλαγή και συνεννόηση και να πείσουν τους φοιτητές και όχι να τους εγκαλούν με αυτό το ύφος και βεβαίως μέσα από τα ΜΜΕ. 

Για το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ο αυταρχισμός που εμπεδώνεται κυρίως από πρυτανικές διοικητικές αρχές φαίνεται ότι δημιουργούν παρεπόμενες κινήσεις. Τα μικρά παιδιά μεταφέρουν την αγωνία και την απόγνωση των οικογενειών τους συνεπώς στα αυθόρμητα κινήματα των νέων δεν θα ήθελα περισσότερο να εμβαθύνω. Τα αιτήματά τους είναι συγκεκριμένα, οφείλει και εδώ να υπάρξει συνεννόηση και όχι αυταρχικές προειδοποιήσεις όπως είδα αν είδα καλά κυβερνητικούς παράγοντες στο χώρο της Παιδείας σήμερα να διαμηνύουν από τηλεοράσεως. Και εδώ προεχόντως συζήτηση, συζήτηση και κατευνασμός απόψεων. 

Πάντως δεν ενθαρρύνονται από κόμματα. 

Ερωτηθείς αν είναι αντίθετος με τις καταλήψεις

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι καταλήψεις μέχρι τώρα απηχούσαν κάποιες καταστάσεις πολιτικής κινητικότητας, εδώ αυτή στιγμή έχουν συγκεκριμένα αιτήματα οφείλει άμεσα, για να μην διογκωθεί το κίνημα, άμεσα να στέρξουν πολιτικοί και υπεύθυνοι σχολείων να συζητήσουμε με τα παιδιά. Υπό αυτή την έννοια δεν είμαι εγώ από αυτούς που λέω αμέσως “σταματάτε” αλλά σε κάθε περίπτωση να σπεύσουν σήμερα, χθες οι αρχές να ακούσουν τα παιδιά για να αποφευχθούν άλλες καταστάσεις τις οποίες κανένας δεν εύχεται.  

Το πρόβλημα της πατρίδας είναι ότι υπάρχει ένα παραδομένο πολιτικό προσωπικό, υπάρχει ένα προσωπικό το οποίο ακούει το “forget it Γιάννης”, είχανε πει στον Γιάννη να φέρει πλεόνασμα για να τον βγάλουν στις αγορές και όταν πήγε ο Γιάννης το πλεόνασμα του λένε  “forget it Γιάννης”. Προχθές σε πρωτοσέλιδο αν είναι σωστή η στιχομυθία του λέει φύγε και εφάρμοσε το μνημόνιο.

Έχουμε λοιπόν ένα πολιτικό προσωπικό που χρειάζεται κοινωνική νομιμοποίηση, επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων, χρειάζεται κύρος στις αγορές. Οι αγορές είναι πολιτικά καθοδηγούμενες, όταν ακούει τον Σόιμπλε παρά του ότι ο Γιάννης του πάει στο φορτηγό το πλεόνασμα από την εξαθλίωση και το μάτωμα των Ελλήνων και του λέει ότι φύγε και εφάρμοσε και ξαναέλα, όταν έχουμε πολιτική χειραγώγηση πλανητική των αγορών ό,τι επιτεύγματά να κάνει ο Χαρδούβελης όταν έχουμε τέτοιο απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό που θεωρεί το κράτος μας κράτος παρία και το πολιτικό προσωπικό με τις δηλώσεις Σόιμπλε πολιτικό προσωπικό λούμπεν δηλαδή απαξιωμένο, δηλαδή αδύναμο να παρέμβει, ο λαός πρέπει να δώσει νέα κοινωνική νομιμοποίηση, να δώσει νέα διαπραγματευτική επανεκκίνηση να πάμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε δύο παράγοντες που πρέπει να μας οδηγήσουν σε εκλογές, την πλήρη απαξίωση του πολιτικού προσωπικού το οποίο συμπεριφέρεται τόσο δουλικά και τόσο απαξιωμένα του φέρεται ο δανειστής. Δεν μπορεί ο δανειστής να ακούσει αυτό το πολιτικό προσωπικό όταν του λέει  “forget it Γιάννης”.  Και το δεύτερο έχουμε την αυξανόμενη προκλητικότητα (από την τουρκική πλευρά). Αυτή λοιπόν η απαξιωμένη πολιτική τάξη δεν μπορεί να χειριστεί θέματα τέτοιας έντασης, τέτοιας προκλητικότητας και τέτοιας απαξίωσης από τους δανειστές. Μόνο για αυτούς τους δύο λόγους πέρα από την συζήτηση για το χρέος και τα επιτεύγματα πρέπει ο λαός να δώσει νέο κύρος, νέα νομιμοποίηση σε ένα νέο πολιτικό προσωπικό όποιο και αν είναι που θα πάει ενωμένο να διαπραγματευτεί τα κυρίαρχα ζητήματα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.