Ο καθηγητής πολιτικής της υγείας, κ. Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή δημοσίευση έρευνας για τη σπατάλη στο χώρο της υγείας

Η.ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν με εκπλήσσει η έρευνα παρότι το φαινόμενο είναι πιο σύνθετο. Και που βρίσκεται η συνθετότητα του φαινομένου, σε επίπεδο συνολικών δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ δηλαδή πόσο μέρος του εθνικού μας πλούτου πηγαίνει στην υγεία πηγαίνει περίπου το 10% των χρημάτων που έχει η Ελλάδα στο χώρο της υγείας. Από αυτά περίπου τα μισά είναι δημόσιες δαπάνες και τα άλλα μισά είναι των ιδιωτών.

Αν δείτε το ποσοστό των δημόσιων δαπανών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι 7 με  7,5% του ΑΕΠ. Θα μπορούσε να πει κανείς επομένως ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σπατάλη στο δημόσιο τομέα γιατί εμείς δίνουμε 5% του ΑΕΠ. Η ελληνική παραδοξότητα όμως είναι ότι ενώ εμείς πληρώνουμε λιγότερα από τις υπόλοιπες χώρες σαν δημόσιες δαπάνες και φορτώνουμε πολλά ποσά στους Έλληνες πολίτες ακόμα και μέσα σε αυτό το 5% υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Αναφέρατε τα παραπεμπτικά, τις αξονικές, τα φάρμακα. Ταυτόχρονα υπάρχει μικρότερη κάλυψη εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει δηλαδή πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δηλαδή τσιγκουνευόμαστε σε υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να τις επεκτείνουμε και παράλληλα κάνουμε σπατάλη εκεί που δεν θα έπρεπε να κάνουμε.   

Για τις 65 εκατομμύρια συνταγές του ΕΟΠΥΥ

Η.ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό σημαίνει 6,5 συνταγές ανά κάτοικο στη χώρα μας αυτό είναι περίπου διπλάσιο από ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Και θα μου πείτε πως είναι δυνατόν να μειώσαμε την φαρμακευτική δαπάνη τόσο πολύ, γιατί μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη ήταν μια από τις επιτυχίες που υπήρχαν από 5,5 δις έχει κατεβεί γύρω στα 2,4 δις αυτή τη χρονιά δηλαδή μειώθηκε κατά πολύ.

Τι όμως δεν έγινε; Δεν μειώθηκαν οι συνταγές. Ενώ μειώθηκε η δαπάνη λόγω μείωσης των τιμών δεν επηρεάστηκε η συνταγογραφική τάση των Ελλήνων γιατρών να γράφουνε πάρα πολλά φάρμακα.

Εκεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο γιατί πλέον καταγράφονται αυτές οι συνταγές, γι' αυτό  ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία και μπορεί και τα ανακοινώνει και τα έχει και τα στοιχεία ανά γιατρό, ξέρει επίσης πως έχει γίνει η διακίνηση  από ποια φαρμακεία έχουν  γίνει αυτές οι συνταγές, στην ουσία ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μια απλή μονάδα ανάλυσης αυτών των στοιχείων  σε μηνιαία βάση έτσι ώστε να γνωρίζει ποιοι γιατροί υπερσυνταγογραφούν. Να κάνει τις αναγκαίες και λογικές συγκρίσεις γιατί αν εσείς είστε ένας γιατρός που έχει 1000 ηλικιωμένους ασθενείς και εγώ είμαι ένας γιατρός που δεν έχει ηλικιωμένους ασθενείς προφανώς εσείς πρέπει να συναταγογραφήσετε περισσότερα άρα να είναι λογικός ο έλεγχος. Αυτή τη δουλειά έπρεπε να κάνει ο ΕΟΠΥΥ αλλά τώρα με τους περιορισμούς τους Τροικανούς ότι δεν πρέπει να προσλαμβάνεται κανείς γιατί έχουν οριζόντιες απόψεις για το δημόσιο τομέα, δεν μπορούν να δουν ότι σε ορισμένους νέους οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να πάρει και 6-7 ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά όσον αφορά την εποπτεία της συνταγογράφησης.

Για τις δαπάνες σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες

Η.ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Πως είναι δυνατόν να περιορίσει τις δαπάνες σε αξονικές και μαγνητικές όταν η ίδια η κυβέρνηση πέρυσι αποφάσισε να βγάλει το πλαφόν για τους πόσους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους έχουμε στη χώρα μας και να δώσει το δικαίωμα σε όποιον θέλει, χωρίς κριτήρια δημόσιας υγείας, να ανοίξει ένα διαγνωστικό κέντρο και να παρέχει αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες τις οποίες θα τις καλύπτει το ελληνικό δημόσιο. Δεν θα πρέπει να βάζουμε κάποια κριτήρια δημόσιας υγείας όταν έχουμε τις περισσότερες αξονικές και μαγνητικές στον κόσμο με μεγάλη διαφορά. Δηλαδή έχουμε πενταπλάσιες από τους Ολλανδούς.

Ερωτηθείς ποιες προτάσεις θα έκανε για να διορθωθεί το σύστημα

Η.ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Καταρχήν θα έπρεπε να γίνει μια συμφωνία με την Τρόικα ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν άλλο οι δαπάνες υγείας. Γιατί σε επίπεδο δημόσιων δαπανών έχουν μειωθεί και είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Τρόικα στοχεύει περαιτέρω στις δαπάνες της υγείας γιατί ξέρει ότι μέσα σε αυτό το 5% υπάρχει παραλογισμός ακόμα. Άρα να γίνει μια  συμφωνία ότι αυτό θα μείνει σταθερό γιατί υπάρχει λίπος και σε άλλα υπουργεία όπου μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις και μέσα σε αυτό το 5%  να δούμε πως αυτά τα χρήματα μπορούν να πιάσουν περισσότερο τόπο. Δηλαδή αν μειώσεις επομένως το λίπος που υπάρχει στο σύστημα υγείας ώστε να μην φύγει αυτό το κέρδος και να διοχετευτεί αλλού δηλαδή να πάει στις δαπάνες ενός άλλου υπουργείου το οποίο δεν ξέρουμε τι θα τις κάνει αλλά να χρησιμοποιηθεί για εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις μια καλύτερη πρόσβαση σε φάρμακο το οποίο χρειάζεται δηλαδή υπάρχουν κάποια προβλήματα στη θεραπεία στον χώρο του καρκίνου ας γίνει μια στόχευση εκεί επομένως. Ας δούμε τις αντικαρκινικές μας μονάδες πως μπορούν να οργανωθούν καλύτερα δηλαδή θα έχουμε επιτέλους προ συμπτωματικά προγράμματα στην Ελλάδα; Γιατί δεν έχουμε προγράμματα για τον καρκίνο της μήτρας, για τον καρκίνο του μαστού είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει προ συμπτωματικό έλεγχο..Ας φτάσουν τα χρήματα του ελληνικού λαού εκεί που πρέπει.

Για τα νοσοκομεία

Η.ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Έχουμε πολύ μεγάλη πολυδιάσπαση στα νοσοκομεία.Πολλές μικρές μονάδες, υπάρχουνε δεκάδες κλινικές οι οποίες υπολειτουργούν. Να σας πω ότι σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχουν τέσσερις οφθαλμολογικές οι οποίες έχουν από 4-5 γιατρούς η κάθε μια στο ίδιο νοσοκομείο γιατί έπρεπε να δημιουργηθούν πάρα πολλά μαγαζάκια για να είναι πάρα πολλοί οι διευθυντές, για να είναι πάρα πολλοί αρχηγοί μέσα στο νοσοκομείο.

Θα πρέπει να επικοινωνήσει η κυβέρνηση στον κόσμο ότι οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας είναι εκεί που έχεις περισσότερους γιατρούς, περισσότερες ειδικότητες και μεγαλύτερο όγκο και δραστηριότητα.