Η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, κα Ελένη Ζωγραφάκη-Τελεμέ, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την πρόταση του υπ. Παιδείας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών από εθελοντές εκπαιδευτικούς - Ερωτηθείσα πόσα είναι τα διδασκαλικά κενά

 

"Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μιλάμε για 1200 κενά. Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός. Από το καλοκαίρι είχε αρχίσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία “τα κενά είναι χιλιάδες εγώ θα τα καλύψω. Δίνω αγώνα δρόμου και κάνω μια μεγάλη προσπάθεια”.

Οι σχέσεις εργασίας πια των εκπαιδευτικών σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό είναι μια γενική κατάσταση, μιλάμε για ελαστικές σχέσεις διαφόρων τύπων. Αναπληρωτές, μέσω κρατικού προϋπολογισμού, φέτος έγινε το πρωτοφανές μέσω δημοσίων επενδύσεων. Οι μισθοί γίνανε δημόσια επένδυση, μέσω ΕΣΠΑ, μειωμένου ωραρίου και διάφορες μορφές αλλά αυτό το πρωτοφανές  ότι εγώ έκανα ότι μπορούσα να κάνω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο έχω μηδέν κονδύλια για προσλήψεις να λέγετε  από έναν υπουργό νομίζουμε πια ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Το θέμα είναι ότι εκεί που μιλάγαμε για σχέσεις εργασίας και για μισθούς που παραπέμπουν σε κινεζοποίηση ή βαλκανοποίηση τόσο χαμηλοί μισθοί και για τους εκπαιδευτικούς ισχύει ότι είναι πολύ χαμηλοί οι μισθοί και μπαίνει θέμα αν μπορούν από αυτούς τους μισθούς όχι να ζουν με αξιοπρέπεια γιατί δεν τοποθετούνται και με αυτούς τους μισθούς στον τόπο συμφερόντων τους αλλά πάνε σε όλη την Ελλάδα, αν πια είναι μέσα σε προθέσεις η εργασία να είναι όχι αμειβόμενοι.

Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και μας πάει αιώνες πίσω ότι η εργασία από άλλες συνθήκες βέβαια και όχι εθελοντικά, ήταν μη αμειβόμενη.  Εμείς το θεωρούμε αδιανόητο, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να προχωρήσει αυτό το πράγμα όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά οπουδήποτε αλλού. Μπορεί να στοχεύει και σε άλλα πράγματα, στην διετία που λένε, έρχονται αλλαγές και στο μισθολόγιο ότι την πρώτη διετία δεν θα είσαι μόνιμος αλλά αφού αξιολογηθείς τότε πια θα μονιμοποιείσαι άρα η διετία θα είναι δοκιμαστική με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ένα ολόκληρο σχέδιο και μετράνε αντιδράσεις της κοινωνίας.

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Αν δούμε τι έχει προκύψει αυτό το Σαββατοκύριακο με αυτές τις δηλώσεις καταλαβαίνετε ότι η κοινωνία παρά το σοκ που έχει υποστεί θεωρεί ιερό δικαίωμα την εργασίας και το κράτος πρέπει να την προφυλάσσει και για οποιουσδήποτε λόγους ότι και να επικαλείται δεν μπορεί να λέει ότι η εργασία πρέπει να παρέχεται δωρεάν. 

Δεν στέκει, δεν έχει καμία λογική και δεν ξέρω ούτε αν με μια τέτοια πρόταση μπορούσαν να μετρήσουν αντιδράσεις δείχνει όμως προθέσεις που είναι επικίνδυνες . Καταλαβαίνετε τι γίνεται αν διαπαιδαγωγείς τους νέους να θεωρούν ότι και η εργασία πρέπει να είναι εθελοντική προσφορά".