Ο διοικητής ΙΚΑ, κος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ρ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφέστατα εξέφρασα προσωπικές απόψεις αλλά τις διατύπωσα ως εξής έθεσα ένα ερώτημα και σας το διαβάζω από το κείμενο της ομιλίας μου.  Ποιες πρέπει να είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στα ασφαλιστικά ταμεία για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαίωμα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν είναι αν πρέπει μια δαπάνη να είναι ασφαλιστική ή προνοιακή και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που όλοι συμφωνούμε είναι ότι πρέπει οι προνοιακές δαπάνες να αντιστοιχούν στον κρατικό προϋπολογισμό και οι ασφαλιστικές δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα λοιπόν δεν είπα τίποτε άλλο παρά το ερώτημα αυτό. Αυτό το ερώτημα αποσκοπεί στο να αποφασίσουμε και εδώ να ξέρετε ότι το  υπ. Εργασίας δεν έχει διαφορετική άποψη, κινήθηκα μέσα στο γενικότερο πλαίσιο. Η ισχύουσα κατάσταση δεν συμφέρει κανέναν και κυρίως μεταφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία προνοιακό έργο και δημιουργεί προϋποθέσεις  πρόκλησης εισφοροαποφυγής και μεταφορά κόστους στα ταμεία που δεν τους αντιστοιχεί.  

Εδώ μπαίνεις στο δίλημμα αν πρέπει να μιλάς ή δεν πρέπει να μιλάς καθόλου. Όταν λες άλλα και ερμηνεύονται διαφορετικά και καχύποπτα τότε πρέπει να αποφασίσουμε θα μιλάμε σε αυτή τη χώρα ή δεν θα μιλάμε. Το ερώτημα ήταν έτσι ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στα ασφαλιστικά ταμεία για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαίωμα παροχής υπηρεσιών υγείας και κατ' επέκταση και ποιες πρέπει να είναι για να θεμελιώνουν όλοι οι πολίτες το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό το δικαίωμα “όλοι οι πολίτες” να καθοριστεί επ' ακριβώς και αυτό το κόστος να είναι στον κρατικό προϋπολογισμό, όχι τα ταμεία.   

Γιατί αν εγώ που είμαι ασφαλισμένος μπορώ με μηδέν ένσημα ή με ένα ένσημο να παίρνω παροχές από το ΙΚΑ γιατί να διεκδικήσω ή γιατί να αντιδράσω στον εργοδότη μου όταν μου λέει θα πάρεις τις εισφορές σε χρήμα και να κάνω μόκο εγώ.

ΔΗΜ: Αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία στην κατεύθυνση που λέτε αντέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία ή υπάρχει πρόβλημα;

Ρ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ενισχύει και τώρα τα ενισχύει αλλά αντί να τα ενισχύει δια των ταμείων να είναι ξεκάθαρη ενίσχυση το προνοιακό έργο.  Το κράτος αντί να το ενισχύσει μέσω των ταμείων να το ενισχύσει στο προνοιακό έργο γιατί έτσι μειώνω την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαποφυγή.

ΔΗΜ: Αν δεν το ενισχύσει έχει πρόβλημα, είναι αναγκαία προϋπόθεση;  

Ρ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά έχει.

ΔΗΜ: Άρα αν το κράτος δεν ενισχύσει έτι περαιτέρω τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν πρόβλημα άρα αυτό που λέει η Τρόικα να ξανανοίξει το ασφαλιστικό εσείς τώρα λέτε ότι είναι υπαρκτό.

Ρ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ένα που δεν το λέει η Τρόικα το λέει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο και όλοι μόνο που το λέμε και  δεν το κάνουμε, είναι ότι πρέπει να διαχωρίσουμε το ασφαλιστικό πεδίο από το προνοιακό. Πρέπει κάποια στιγμή να το κάνουμε γιατί όσο δεν το κάνουμε αφήνουμε κερκόπορτες για εισφοροαποφυγή.

Αυτό το έχουμε θέσει στην κυβέρνηση και υπάρχει κοινή γραμμή αλλά δεν είναι μόνο η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστούν τα συνδικάτα, οι φορείς.   Το κράτος τα χρήματα τα δίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων εγώ προτείνω να μην τα δίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων να τα δίνει ξεχωριστά. Όπως δίνει το ΕΚΑΣ να δίνει και ένα ΕΚΑΣ υγείας.

Με αυτό τον τρόπο θα περάσουμε ένα μήνυμα στην αγορά εργασίας ότι κοιτάξτε να δείτε για να έχεις ασφάλιση υπηρεσιών υγείας σε χρήμα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχεις εκατό ένσημα.