Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Εγώ έχω μια σταθερή πεποίθηση ότι η προετοιμασία ενός κόμματος της Αριστεράς συνίσταται σε τρία βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι η πολιτική της δράση, δηλαδή το να φέρνει τα βασικά κοινωνικά ζητήματα στο πολιτικό επίπεδο. Το δεύτερο είναι η κοινωνική  δράση των μελών και στελεχών της δηλαδή να είναι σε δομές αλληλεγγύης, να αντιστέκονται στα σωματεία, να είναι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για το κοινό καλό και το τρίτο πράγμα είναι η προώθηση προγραμματικών επεξεργασιών είτε εν είδει προγράμματος συγκεκριμένου είτε  εν είδει νομοθετικής πρωτοβουλίας. Με βάση αυτά, πάμε και για εκλογές - δηλαδή ζητάμε εκλογές γιατί καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή δεν πάει άλλο. Για αυτό το λόγο λέμε εκλογές τώρα, εκλογές με τις οποίες ο λαός θα αποφασίσει ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Από την άλλη μεριά εκλογές σημαίνουν και εκλογική συνδυασμοί. Δεν έχουμε ανοίξει σαν κόμμα αυτή τη διαδικασία, αυτή η διαδικασία ανοίγει με απόφαση της ΚΕ και ορίζεται για τα μέλη του κόμματος ότι αναφέρει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια αφθονία υποψηφιοτήτων, αυτό που θα μετρήσει είναι η γνώμη των οργανώσεων μελών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

ΔΗΜ.: Θα γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα δηλαδή;

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν ξέρω αν θα γίνουν, το καταστατικό ορίζει ότι την απόφαση παίρνει η νομαρχιακή επιτροπή όσον αφορά τα μέλη του κόμματος και βεβαίως αυτό έχει να κάνει και με την προσέλκυση ανθρώπων που έχουν δουλέψει μαζί με εμάς και παράλληλα με εμάς όλο αυτό το χρονικό διάστημα για την ανατροπή των μνημονικών δεσμεύσεων και του ίδιου του μνημονίου και σε αυτή τη λογική.

ΔΗΜ: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη και πρώην βουλευτές που έχουν ψηφίσει μνημόνια;

Δ.ΒΙΤΣΑΣ : Εμείς δεν είμαστε εκδικητική δύναμη, είμαστε δύναμη η οποία προσπαθεί κάθε φορά να διαμορφώσει το μέγιστο πλάτος και εύρος πολιτικό και κοινωνικό. Στα δικά μας τα ψηφοδέλτια θα συμμετέχουν στελέχη του κόμματος, θα συμμετέχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια κοινωνική και πολιτική δράση σε όλο αυτό το διάστημα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Θα μετέχουν στελέχη που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν σε άλλες πολιτικές ομάδες οι οποίες έχουν συνεργαστεί ή συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας πολιτικής και προγραμματικής συμφωνίας με βάση και τις αποφάσεις που θα πάρει η ΚΕ.

ΔΗΜ: Για αυτούς θα υπάρξουν κάποιοι κανόνες, δηλαδή  αν είναι πρώην στελέχη από το ΠΑΣΟΚ τα οποία διαφώνησαν ...

Δ.ΒΙΤΣΑΣ : Αν ο άλλος θέλει να κάνει πολιτική καριέρα δεν διαλέγει καλό χώρο αν διαλέγει το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα και κοινωνικά προτάγματα άρα με αυτά κρίνουμε όπως  θα μας κρίνει και ο άλλος.

Ερωτηθείς περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας της κας Γιάννας Αγγελοπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Η κα Αγγελοπούλου είδε τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο της προώθησης ενός συνεδρίου που οργανώνει το καλοκαίρι του 2015. Αυτό είναι το ζήτημα.

Εμείς λέμε ότι το βασικό και κυρίαρχο αυτή τη στιγμή, είναι να μιλήσει ο ίδιος ο λαός να γίνουν εκλογές τώρα. Αν φτάσουμε στη διαδικασία του προέδρου της Δημοκρατίας αξιοποιούμε ακριβώς για τον πολιτικό και τον κοινωνικό στόχο που έχουμε θέσει στον εαυτό μας και έχουμε μοιράσει την ευθύνη στην ίδια την κοινωνία να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πάμε μέσα από αυτή τη διαδικασία σε εκλογές.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει βρει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δ.ΒΙΤΣΑΣ : Όχι δεν το πιστεύω, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν λίγες μέρες ή δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό στις 7 Δεκεμβρίου και μετά από έναν ή δύο μήνες  θα πει “ναι ψηφίζω για πρόεδρο της δημοκρατίας” που σημαίνει συγχρόνως ότι ψηφίζω για τη συνέχιση της ζωής αυτής της κυβέρνησης και τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Με προσπερνάει μια τέτοια αντίληψη ότι μπορεί κάποιος να κάνει και το ένα και το άλλο. Άρα η κυβέρνηση κατά τη γνώμη του δεν έχει τους 180, δεν έχει ούτε τους 170.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανήκει στο χώρο της Κεντροδεξιάς

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Αν κάποιος ακολουθήσουν στη δικιά μας τη λογική, θα έβλεπε ότι υπάρχουν τρία ζητήματα που βάλαμε. Το ένα να γίνουν εκλογές τώρα και για τη διαδικασία της ομαλότητας και όχι της πόλωσης μέσα στην πολιτική και στην κοινωνία θα μπορούσαν να συζητηθούν ονόματα και να υπάρξει μια σύγκλιση επί του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε με κοινό τρόπο θα μπορούσαμε να πάμε μετά τις εκλογές να επιλέξουμε, να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για χάρη αυτής της δημοκρατικής εξέλιξης να συζητήσουμε και ποιοι θα είναι οι μεταβατικοί υπουργοί. Το Σύνταγμα δεν το προβλέπει άρα δεν είναι και αναγκαστικό αλλά στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μιας δημοκρατικής εξέλιξης θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε  και τα πρόσωπα μεταβατικών υπουργών πάνω σε βασικά υπουργεία που κάνουν εκλογές. Άρα, μπορεί να είναι και μια προσωπικότητα πέραν αυτού που θα λέγαμε στενού πολιτικού τόξου ή μια προσωπικότητα η οποία να προέρχεται από αυτό το πολιτικό τόξο και να μπορεί να συνδέει και τη δική μας πολιτική με την κοινωνική προβολή.

Ερωτηθείς αν γίνονται συζητήσεις με τους ανεξάρτητους βουλευτές

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση ενός κοινού μετώπου και εκλογικού γίνεται, δεν έχει το χαρακτήρα της συνδιαλλαγής ”εγώ σου δίνω αυτό, σου εξασφαλίζω το άλλο”. Αλίμονο αν κάναμε κάτι τέτοιο! Έχει το χαρακτήρα της κοινής αντίληψης του τι πρέπει να γίνει τώρα και στο αμέσως μετά τις εκλογές διάστημα. Άρα συζητάμε επί του πολιτικού και με την κοινωνία πρώτα και με την Κοινωνική συμφωνία και με το ΠΡΑΤΤΩ και τους Οικολόγους πράσινους και με μια σειρά άλλες δυνάμεις.