Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ , κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς πως θα έβλεπε μια αναθεώρηση του συντάγματος η οποία θα εμπεριείχε και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Επειδή οι αναθεωρήσεις των συνταγμάτων παίρνουν πολύ χρόνο, τις αντιμετωπίζω όλες με καχυποψία με την έννοια ότι το θέμα είναι τι θα κάνουμε τους επόμενους 6-9, 15 μήνες, αν θα σωθούμε οικονομικά ή όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να αλλάξουν διάφορα πράγματα στο Σύνταγμα, αλλά όλα αυτά είναι μεγάλες συζητήσεις, χρονοβόρες και χωρίς πολιτικές εγγυήσεις.

ΔΗΜ: Πάντως το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα  ότι έχουμε “σωθεί”. Για παράδειγμα σήμερα η κα Βούλτεψη είπε ότι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Τρόικα και η οποία είναι συμφωνία εξόδου. Οπότε σωθήκαμε..

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Να δούμε αν θα φύγουν η Τρόικα και το ΔΝΤ και μετά βέβαια έχει μια εποπτεία μερικές δεκαετίες γιατί εδώ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο  και στην επιτροπή οικονομικών  και νομισματικών υποθέσεων, ο κανόνας πλέον είναι η εποπτεία των οικονομιών των χωρών μελών. Άρα, όλοι εποπτεύουν όλους και ιδιαίτερα αυτοί που χρωστάνε θα έχουν ενισχυμένη εποπτεία. Επομένως, θα πάμε καλύτερα, αν συμβούν αυτά που περιγράφει η κα Βούλτεψη αλλά το ότι σωθήκαμε και θα περάσουμε ζωή χαρισάμενη εγώ δεν τα βλέπω εδώ πέρα πάντως.    

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν λάθος η προαναγγελία εξόδου ή αποχώρησης της Τρόικας

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ:  Θεωρώ ότι το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια ότι σκίζει τα μνημόνια και όλα αυτά, θέλησε να αντιδράσει πολιτικά η κυβέρνηση δηλαδή προσπάθησε να βιάσει το ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια είστε κατά του μνημονίου καταργούμε το μνημόνιο άρα μένετε από πολιτική επιχειρηματολογία. Νομίζω όμως ότι βιάστηκε αν κρίνουμε και από την αντίδραση των αγορών επομένως με βάση το αποτέλεσμα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική.

Άλλωστε η ΝΔ δεν μπορεί μα πουλήσει  στον κόσμο το τέλος των μνημονίων, αυτό το πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει το τέλος των μνημονίων, το τέλος της Μέρκελ, το τέλος του Γιούνκερ, το τέλος της λιτότητας, το τέλος των δυσκολιών όλα αυτά είναι καλυμμένα όποιος θέλει πάει και ψηφίζει.

Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ευχάριστα αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί μιμείται το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αν θέλει να ηγεμονεύσει πολιτικά  πρέπει να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν πραγματοποιηθούν γράψτε μια νέα πτώση του βιοτικού επιπέδου, του πραγματικού εισοδήματος  20 με 30% διότι στις αγορές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει. Εφόσον λέει ότι θα κουρέψει το χρέος τουλάχιστον κατά 50% ποιος τρελός θα πάει στις αγορές για να αγοράσει ελληνικός χρέος που ο ανερχόμενος ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα το κουρέψει;  Άρα φεύγουν οι αγορές με επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα βρει τα λεφτά; Δεν υπάρχουν λεφτά, θα πρέπει λοιπόν να πάει να συνεννοηθεί με αυτούς που βρίζει.

Τώρα λένε να φύγει ο Γιούνκερ, εμείς παρακαλάμε να συνεννοηθούμε με τον Γιούνκερ γιατί έχει ένα πρόγραμμα 300 δις € επενδυτικό και θεωρούμε ότι μπορούν 5-7 δις να πάνε στην Ελλάδα να βοηθήσουν την ανάπτυξη τώρα η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει ο Γιούνκερ. 

Ερωτηθείς αν τον πείθουν οι εξηγήσεις του κ. Καρατζαφέρη για την υπόθεση της offshore εταιρείας

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχει πει και πολλά περιμένουμε όλοι να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Αν είναι σε θέση αδυναμίας να δώσει εξηγήσεις ή αν ακολουθεί μια τακτική που θα δώσει εξηγήσεις στο χρόνο που θα κρίνει αυτός θα τα δούμε αυτά στην πορεία.

Προφανώς είναι σε δύσκολη θέση, δεν είναι εύκολο να είσαι πολιτικός και να λένε, με στοιχεία υποθέτω, ότι έχεις πάρει λεφτά από το κύκλωμα των εμπόρων όπλων σε μια offshore γιατί τέλος πάντων ο Καρατζαφέρης πουλάει ή τέλος πάντων αυτό που πρεσβεύει είναι μια έντιμη διαχείριση με τους μη προνομιούχους. Επομένως, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ή θα πρέπει να απαντήσει δυναμικά για να διατηρήσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Ερωτηθείς αν έχει την ίδια αίσθηση με την κυβέρνηση ότι έχουν βρεθεί οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται δηλαδή θεωρώ ότι είμαστε στο 50-50. Αν θέλει να βελτιώσει τις πιθανότητές της η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει την οικονομική της πολιτική, έχει μείνει πίσω σε αυτό το θέμα, να στραφεί προς την παραδοσιακή εκλογική βάση της κεντροδεξιάς. Δηλαδή μικρομεσάιους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων να τους λύσει προβλήματά, να τους δώσει προοπτική για να ενισχύσει πολιτικά τη θέση της οπότε να αυξήσει και τις πιθανότητες να βρει τους 180. Γιατί όσο δεν μπορεί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των παραδοσιακών υποστηρικτών της και όσο η υπόλοιπη κοινωνία είναι ούτως ή άλλως δυσαρεστημένη είναι σε αδύναμη πολιτική θέση.  Επομένως πρέπει να δουλέψει οικονομικά για να αυξήσει τις πιθανότητες και την επιρροή της ακόμα και μεταξύ των βουλευτών.