Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Χουντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Λίζα Δουκακάρου

Μεταξύ άλλων, δήλωσε :  

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Τα έχει πει αυτά ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την έξοδό του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εμείς θα θέλαμε να γίνει μια συνεννόηση για τα θέματα των εκλογών που πρέπει να προηγηθούν, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επιλέξει μέσω αυτής της διαδικασίας ο λαός ποιο πρόγραμμα πρέπει να ακολουθηθεί αν θα συνεχιστεί αυτή η μνημονιακή πολιτική ή αν θα ακολουθήσει ο λαός με την υποστήριξή του και την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική που λέμε εμείς. Για αυτό είπαμε ότι αν συμφωνήσει κάτι η κυβέρνηση δεν μας δεσμεύει. 

Για τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων   

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Για τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων το είχαμε πει στον κ. Παπούλια, ξέρετε όμως ότι ο κ. Παπούλιας θεσμικά δεν έχει τη δυνατότητα εκ του συντάγματος να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Ήταν μια πίεση, ήταν μια εκφώνηση, δήλωση προθέσεων δικών μας έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τώρα λένε επιτέλους ορισμένοι δεν θα ζητήσει κάποια στιγμή ο κ. Σαμαράς να δει τον κ. Τσίπρα; Την πρωτοβουλία πρέπει να την έχει ο πρωθυπουργός, δεν την έχει, λέμε εμείς ότι αν μας καλέσει ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας θα πάει και αυτό που θα ζητήσουμε να υπάρξει συνεννόηση είναι αυτά που είχαμε ήδη πει ότι πρώτα εκλογές  και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.    

Για τη δήλωση του κ. Λαφαζάνη και την αντίθεσή του σε κάθε επαφή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δεν άκουσα την απάντηση αλλά αυτά που έχουμε πει ότι μια τέτοια συνάντηση το μόνο αντικείμενο που μπορεί να έχει είναι αν υπάρχει συνεννόηση όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι εκλογές που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση και η συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, αποσαφηνίστηκε και από το Γραφείο Τύπου, ότι δεν καθόμαστε με αυτή την κυβέρνηση και με αυτές τις δυνάμεις να συνεννοηθούμε για το τι θα κάνουμε για το χρέος   καθώς υπάρχει άβυσσος και διαφορετική αφετηρία όσον αφορά την αντιμετώπιση. Αυτή η πολιτική επικοινωνιακή εκμετάλλευση που γίνεται ή επιχειρείται ή η ατμόσφαιρα ότι μπορούμε να κάτσουμε, μπορεί  να συζητήσουμε, μπορεί να συμφωνήσουμε, μπορεί να φτιάξουμε εθνική ομάδα  απαντώ και εγώ με αυτό που είμαστε υπεύθυνοι για το λαό. Εμείς θέλουμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση για να μπορέσουν να ανατραπούν τα μνημόνια. Αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει ούτε δείχνει διατεθειμένη να πάει σε μια τέτοια πολιτική και το φιάσκο που είχαμε και ο εκβιασμός της Τρόικα που είναι ακραίος πια, είμαστε στις τελευταίες ώρες του τελεσιγράφου και το πιο ουσιαστικό είναι ότι η όλη της θητεία είναι “ξέχνα το το χρέος και δεν το συζητάμε”. Τελευταία ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία ότι είναι βιώσιμο το χρέος, σε αυτή τη βάση δεν γίνεται καμία συζήτηση.   

Ερωτηθείς τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ο πρωθυπουργός φέρει την όποια συμφωνία με την Τρόικα στην Βουλή για έγκριση με 180 βουλευτές

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία που μπορεί να φέρει είναι μια συμφωνία η οποία θα συνεχίσει τις μνημονιακές πολιτικές και εμείς έχουμε πει ότι τέτοιες συμφωνίες δεν τις συνάπτουμε , δεν τις υπογράφουμε, δεν τις προσυπογράφουμε , δεν τις προσυμφωνούμε .

Αυτή θα είναι η απάντηση άλλωστε αυτό είναι και το διακύβευμα. Σε μια συμφωνία το τι πρέπει να γίνει θα το υποστηρίξει ο λαός, πάμε σε  εκλογές να μας πει αυτός τι πρέπει  να κάνουμε αφού του πούμε τα προγράμματά μας.