Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κος Γιώργος Ντόλιος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Λίζα Δουκακάρου

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τον κώδικα ιθαγένειας

Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: Συστήνεται μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τον κώδικα ιθαγένειας. Υπάρχει το καθεστώς της αυτόματης χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά που έχουνε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης αυτομάτως δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά που έχουν τελειώσει και έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις έξι τάξεις δηλαδή. Επίσης, δίνεται αυτόματα η ιθαγένεια σε αυτούς που έχουνε πάρει απολυτήριο ελληνικού Λυκείου άσχετα με τα πόσα χρόνια φοιτήσανε και έχουνε μπει σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η λογική και των τριών κριτηρίων είναι ότι η ελληνική ιθαγένεια δίνεται σε αυτούς που έχουνε σχέση με την ελληνική παιδεία. Στους ομογενείς πόντιους εκεί δίνουμε την ιθαγένεια στους συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, αδέλφια ενώ ξαδέλφια, θείοι και τα λοιπά είναι δεύτερου βαθμού συγγενείς και αυτοί πηγαίνουν στην επιτροπή κανονικά να ζητήσουν την ιθαγένειά τους.

ΔΗΜ: Πότε θα υλοποιηθεί;

Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: Υποθέτω την άλλη εβδομάδα θα πάει στη Βουλή, θα ψηφιστεί δηλαδή πριν από το τέλος του έτους χωρίς αμφιβολία. Υπάρχουνε κάποιες χιλιάδες που είναι εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν τα κριτήρια.