Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν  θα ήθελε να γίνει αρχηγός  του ΠΑΣΟΚ

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Δεν έχω εκδηλώσει καμία τέτοια πρόθεση ούτε καμία τέτοια επιθυμία, το αντίθετο μάλιστα.  

Ερωτηθείς αν τον προβληματίσει η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μια μεγάλη κρίση εδώ και αρκετά χρόνια. Από τη μέρα κατά την οποία ανέλαβε την εξουσία το 2009 έχουμε σηκώσει στην πλάτη μας μια μεγάλη αποστολή, δύσκολη, επίπονη η οποία αυτή τη στιγμή φτάνει προς το τέλος της αλλά, δυστυχώς, υπήρξε και ένα δυσανάλογο τίμημα το οποίο πληρώνει το ΠΑΣΟΚ. Άρα λοιπόν δεν είναι σημερινό το ζήτημα. 

Με αφορμή το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο κ. Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Θα σας παρακαλέσω επειδή είναι δύσκολες μέρες αυτές που έχουν σχέση με τη διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα προκειμένου να κλείσουμε έναν κύκλο ιστορικό ο οποίος ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια με δυσκολίες μεγάλες για τον κόσμο, είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος και δεν θα ήθελα σήμερα να αναφερθώ. Έχω διατυπώσει τις απόψεις μου για τα θέματα αυτά, δεν κάνω πίσω καθόλου τις έχω πει με καθαρό τρόπο στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, θα επανέλθω στα ερωτήματά σας μόλις κλείσει αυτός ο κύκλος.     

Ερωτηθείς αν επιμείνει η Τρόικα να μειωθούν οι συντάξεις και έρθει η σχετική ρύθμιση στη Βουλή αν θα την ψήφιζε

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή ας μην προτρέχουμε, γίνεται μια διαπραγμάτευση όλοι μαζί πρέπει να πούμε ποια είναι τα ζητήματα τα οποία καλείται να διαπραγματευτεί αυτές τις μέρες η χώρα γιατί υπάρχει μια σύγχυση τι ακριβώς γίνεται;  Πρέπει να είναι καθαρό τι ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες, είναι οι συντάξεις, είναι οι μισθοί του  δημοσίου, είναι τα συνδικαλιστικά ζητήματα είναι μια σειρά από θέματα που η χώρα έχει αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις και πρέπει να φέρει εις πέρας.

Όλο αυτό το πακέτο πρέπει να μπει πάνω, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συμβαίνει. Όσο περισσότερη διαφάνεια υπάρχει και όσο περισσότερη ειλικρίνεια υπάρχει τόσο καλύτερα θα είναι ενημερωμένοι και θα αξιολογούν τα πράγματα οι Έλληνες. Διαφορετικά έρχονται οι λαϊκιστές που λένε “εμείς δεν τα δεχόμαστε αυτά”, ποια δεν δέχονται αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα; Θα σκίσουν μνημόνια άραγε γιατί επιχείρησε να το κάνει και η κυβέρνηση αυτό δυστυχώς πριν από λίγο καιρό και στο τέλος...

Και κάποιοι επίσης κουνάνε το δάχτυλό στους δανειστές και σε χώρες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο χρέος από εμάς και μεγαλύτερο έλλειμμα από εμάς όπως είναι η Ιταλία και τους λένε “δεν θα πληρώσουμε τίποτα αν δεν μας χαρίσετε το χρέος”, μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Όλα αυτά είναι το ζητούμενο;

Το ζητούμενο είναι ένα πράγμα με δύο κατευθύνσεις. Η αποκατάσταση του δικαίου και η μια κατεύθυνση είναι ζητήματα της δικαιοσύνης και ίσης φορολογικής μεταχείρισης και το άλλη είναι δουλειές και επενδύσεις.

Αν δεν τα έχουμε αυτά, όσες διαπραγματεύσεις και κάνουμε και όσα μνημόνια και να σκίσουμε δεν θα είναι δικαιωμένος ο κόσμος που έχει υποφέρει και έχει πονέσει και έχει καταβάλει πάρα πολύ από τον κόπο του όλα αυτά τα χρόνια.

Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο το έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο για το γεγονός ότι δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή κανένας και υπάρχει μια σύγχυση ποιο είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης γι αυτό ο καθένας βγαίνει και λέει ότι θέλει. Είναι κρίμα που ένας λαός σέρνεται μέσα στην άγνοια όπου οι μισοί πιστεύουν ότι γίνεται μια μπλόφα και συνωμοσία και οι άλλοι μισοί φοβούνται.

ΔΗΜ.: Άρα θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα επικοινωνίας της κυβέρνησης.

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Δεν είναι θέμα επικοινωνίας πιστεύω ότι είναι θέμα πολιτικής αντίληψης των πραγμάτων και βεβαίως το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν έρχεται επένδυση στη χώρα λόγω αυτής της αβεβαιότητας. Έχουμε τα καλύτερα μεγέθη στην Ευρώπη, έχουμε τη δεύτερη καλύτερη ανάπτυξη, έχουμε το δεύτερο καλύτερο πλεόνασμα, έχουμε το καλύτερο πλεόνασμα ισοζυγίου συναλλαγών, έχουμε δύο φορές καλύτερα δημοσιονομικά από του Πορτογάλους, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς  και αυτοί έχουν σπρέντς από 260 μέχρι 140 και εμείς έχουμε 850.

Αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του σκίζουμε τα μνημόνια.

...Δεν θέλουμε να αλλάξουμε, με πείσμα διαρκώς αντιστεκόμαστε σε θέματα τα οποία δεν θέλουμε να αλλάξουν και κυρίως έχουν σχέση με το δημόσιο γιατί όλα αυτά έχουν μπει στο DNA μας, στο DNA του πολιτικού συστήματος και του κόσμου και ταυτόχρονα θέλουμε να ψηφίσουμε και είναι αρεστοί αυτοί οι οποίοι θέλουν να επαναφέρουν την προηγούμενη κατάσταση αυτή που μας οδήγησε εδώ δηλαδή. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να καθαρίσουμε το μυαλό μας όλοι τι θέλουμε να κάνουμε στην χώρα αυτή,  αλλαγές λοιπόν. Αν κάνουμε αλλαγές τότε δεν θα έχουμε και επιβάρυνση του κόσμου θα δουλεύουμε για το κοινωνικό σύνολο.

Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας   

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Έχω κάνει εδώ και καιρό μια πρόταση, είπα να καθίσουμε κάτω να βρούμε έναν κοινά αποδεκτό πρόεδρο που ενώνει το έθνος και μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό με αξιοπρέπεια και με κύρος και να είναι ένας πρόεδρος σύγχρονος που προωθεί τις αλλαγές στη χώρα. Δυστυχώς ενώ ακούγονται από διάφορες πλευρές φωνές που συνηγορούν με αυτή την πρόταση δεν βλέπω να υπάρχει πρόοδος.

Όλοι λαμβάνουν ως αφορμή την εκλογή του προέδρου για να πάμε σε βουλευτικές εκλογές, αυτό είναι καταστροφικό. 

Γνώμη μου είναι ότι τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε για να εκλεγεί πρόεδρος και δεύτερον να υπάρξει ένα πλαίσιο ελάχιστης συμφωνίας για να προχωρήσουμε ορισμένες μεγάλες αλλαγές που έχουν σχέση με την απόδοση της Δικαιοσύνης, με το δίκαιο κράτος, τη φορολογία, το θέμα της εκπαίδευσης που τείνει να γίνει για μια ακόμα φορά εκρηκτικό ζήτημα.