Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι η καλύτερη επιλογή ο κ.Αβραμόπουλος για την προεδρία της Δημοκρατίας

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή κατά την άποψή μου θα ήταν μια επιλογή που εκφράζει το αίσθημα του ελληνικού λαού όπως  αυτό το είδαμε στις πρόσφατες εκλογές. Δηλαδή μια επιλογή που θα υλοποιεί την στροφή το ελληνικού λαού προς τα Αριστερά, προς μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού η οποία έχει ξεκάθαρο αντιμνημονιακό  χαρακτήρα και στέκεται απέναντι στους δανειστές. Μια τέτοια επιλογή θα ήθελα να δω εγώ  που να αποκρυσταλλώνει όλα αυτά τα πράγματα. 

Η άποψη αυτή δεν είναι μόνο του κ. Λαφαζάνη ή δικιά μου είναι άποψη που είναι ευρύτατα διαδεδομένη μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κοινωνία. Άρα θέλω να πιστεύω ότι η πρόταση που θα φτάσει αύριο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάει στην Βουλή θα είναι ένα όνομα που θα συνάδει προς αυτά που σας είπα.

 

Ερωτηθείς αν γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ισοδύναμες προτάσεις στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ:  Αυτά είναι θέματα που χειρίζονται τεχνικά κλιμάκια και εκεί η ευθύνη είναι του κ. Χουλιαράκη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν αυτά τα ισοδύναμα αλλά και δεν είναι θέμα ισοδυνάμων. Από ότι γνωρίζω  τη στιγμή αυτή η ελληνική κυβέρνηση θέτει τα ζητήματα αυτά ως γραμμές πίσω από τις οποίες δεν πρόκειται να πάει, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα σκηνικό το οποίο απαιτεί κάποια ευλυγισία από πλευράς δανειστών. Για μας δεν είναι δυνατόν να πάμε πίσω στα θέματα αυτά ή αυτό είναι η θέση της κυβέρνησης και εμένα αυτά με βρίσκει σύμφωνο αλλιώτικα δεν θα μπορούμε να υλοποιήσουμε το  πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εάν κάνουμε πίσω και σε τέτοια ζητήματα ο θέμα της υλοποίησης του προγράμματος στην βάση του οποίου εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πάρα πολύ δύσκολο.

 

ΔΗΜ.: Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση οπότε ποια είναι η εναλλακτική χρηματοδότηση αν είμαστε ανυποχώρητοι;

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Εμείς είμαστε σε μια μάχη αυτή τη στιγμή η οποία μάχη έχει και την στήριξη του ελληνικού λαού. Αυτά που έχουμε βάλει στο τραπέζι που είναι και τα ελάχιστα  πιστεύουμε ότι μπορούν να κερδηθούν και αν κερδηθούν ανοίγει η προοπτική για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με δυσκολίες αλλά ανοίγει. Εκεί θα φανούν οι ικανότητες και η αποφασιστικότητα του κ.Μαρδα και της κας Βαλαβάνη γιατί η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από την κίνηση των δαπανών και την κίνηση των εσόδων. Επομένως μπροστά μας έχουμε να περιορίσουμε την λιτότητα και να εξορθολογίσουμε δαπάνες και έσοδα. 

Ακόμα και με 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι αυτό που επιδιώκουμε η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι εύκολη. Ακόμα και αυτό θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή στα έσοδα και στις δαπάνες.

 

ΔΗΜ.:Τα οποία προσδοκώνται κυρίως από την σύλληψη της φοροδιαφυγής;

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ:Είναι κεντρικό στοιχείο αυτό για αυτό και αυτά που θα κάνουμε με τις λίστες για παράδειγμα εκτός του ότι θα ικανοποιήσουν το λαϊκό αίσθημα θα αποδώσουν και εισοδήματα, ελπίζουμε, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο.  Υπάρχει μια αποφασιστικότητα από την πλευρά μας και υπάρχει ήδη μια κινητικότητα η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίσαμε μέχρι τώρα και αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε το λαϊκό αίτημα αλλά χρειαζόμαστε και τα λεφτά επομένως  όντως ελπίζω και πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλη διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν σημαντικά ποσά το επόμενο δωδεκάμηνο. 

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Εδώ έχουμε μια κατάσταση η οποία είναι ιδιαίτερα σκληρή από τους δανειστές μας, στις μέρες που έρχονται και η διαπραγμάτευση θα γίνει πολύ σκληρή  θα ήθελα να δω μια  εξειδίκευση  των θέσεων από την πλευρά της Ελλάδας. Μια αλλαγή και σε τακτική και στη στρατηγική μας με τρόπο ώστε αν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε μια μεγαλύτερη στήριξη από την Γαλλία και την Ιταλία, αυτό νομίζω θα ήταν κεντρικής σημασίας. 

 

ΔΗΜ.: Που πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει σωστή δουλειά; Εμείς φταίμε ή είναι αμετακίνητες οι θέσεις τις οποίες έχουμε ακούσει και έχουμε δει μέχρι τώρα;

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Οι θέσεις που έχουνε οι δανειστές μας είναι πολύ σκληρές αυτό που λέω εγώ δεν είναι κριτική, είναι μια ιδέα, είναι μια πρόταση για επιπλέον κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να τις κρίνει η διαπραγματευτική μας ομάδα. Έχουμε απέναντί μας την αμετακίνητη θέση της Γερμανίας θα είναι σημαντικό να πείσουμε στο μέτρο που μπορούμε τους Γάλλους και τους Ιταλούς εάν μπορούμε ότι έχουν συμφέρον να δουν ότι οι Γερμανοί οι ίδιοι δεν πληρούν τους όρους και τους κανονισμούς της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης. Η Γερμανία φέτος θα έχει πλεόνασμα στις εξωτερικές συναλλαγές της τάξεως του 6,8% του ΑΕΠ αυτό είναι πέραν των ορίων που έχουν βάλει η Νομισματική Ένωση, θα πρέπει να τονιστεί αυτό το επιχείρημα. Η Γερμανία επίσης έχει πολιτική τιμών που είναι άκρως προβληματική, ο πληθωρισμός της είναι πολύ κάτω του ορίου  που βάζει η ΕΚΤ, αυτά είναι επιχειρήματα που είναι χρήσιμα και για την Γαλλία και για την Ιταλία.  Λέω να δοκιμαστούν ανοιχτά και αυτά τα επιχειρήματα, μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. 

 

Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι για τη ρήξη στην περίπτωση μη συμφωνίας με τους εταίρους και τι σημαίνει η ρήξη αυτή

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί και πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος συμβιβασμός εάν τεθεί θέμα τέτοιο εάν φτάσουμε σε μη συμφωνία, ο μη γένοιτο, εμείς πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τις θέσεις μας και τις γραμμές μας και σας βεβαιώνω ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα πάντα

 

ΔΗΜ: Στην περίπτωση που δεν βρεθούμε σε συμφωνία θα σταματήσει η γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και εμείς θα αναγκαστούμε να βρούμε άλλους τρόπους. Στην περίπτωση μη συμφωνίας θα πάτε σε δημοψήφισμα με πιθανό ερώτημα “θέλετε τη συμφωνία που προτείνουν οι εταίροι  ή κάτι σχετικό;”

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό και δεν θέλω να το απαντήσω με τον τρόπο που το βάζετε αυτό που θα σας πω είναι ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο  εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να δω τίποτα που να γίνεται το οποίο να μην έχει ξεκάθαρη λαϊκή στήριξη και λαϊκή ετυμηγορία. 

 

ΔΗΜ.: Μιλάτε ή για δημοψήφισμα ή για εκλογές ;

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Πιστεύω ότι όλα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι και όλα να είναι ανοιχτά και να δούμε κάθε φορά πως ικανοποιείται το λαϊκό αίσθημα.