Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, κος Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην  εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι επιβάλλεται ένας μίνι ανασχηματισμός ή μόνο η αντικατάσταση του κ. Αβραμόπουλου

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Ο προηγούμενος ανασχηματισμός δεν πέτυχε και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ το λένε οι πάντες ενδεχομένως και κυβερνητικοί κύκλοι, έχω την εντύπωση ότι μάλλον κάνει ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός , θα πρέπει να ξαναδεί τα πράγματα με ένα διαφορετικό μάτι. 

Υποθέτω ότι και ο προηγούμενος ανασχηματισμός έγινε επειδή η σκέψη του πρωθυπουργού ήτανε να είναι πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση δεν νομίζω ότι το έκανε για να μην έχει καλή απόδοση αλλά δεν είχε.

Έχω την εντύπωση ότι ο προηγούμενος ανασχηματισμός επιχειρήθηκε να δώσει μια πιο λαϊκή εικόνα στην κυβέρνηση αλλά δεν τα κατάφερε. Άρα σκέφτομαι και τώρα αν επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο οι προθέσεις του ενδεχομένως θα είναι να κάνει αποτελεσματικότερη την κυβέρνηση το αν θα πετύχει ή όχι δεν ξέρω. Βασικά το θέμα είναι θέμα πολιτικών και όχι προσώπων.

Για το χρέος

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ:  Χρειάζεται μια ισορροπημένη αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους και της κρίσης διότι οι μεγάλες κουβέντες  συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δεν οδηγούν πουθενά.

Το βγήκαμε από την κρίση, τα πάντα είναι τώρα πιο εύκολα , οδηγούμαστε σε διέξοδο ζήτω το πανηγύρι της κυβέρνησης απεδείχθη ότι δεν είναι έτσι. Όπως και οι εύκολες  κουβέντες της αντιπολίτευσης φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς, έτοιμο είναι το σχέδιο διεξόδου από την κρίση δεν πείθουν. Επομένως νομίζω ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να αντιμετωπίσει μια βαριά χρεωμένη χώρα όπως είναι η χώρα μας με μεγαλύτερη ευθύνη και μεγαλύτερη σύνεση.

Ερωτηθείς για τις προσωπικές του φιλοδοξίες

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Εγώ θα προσπαθήσω να λειτουργήσω στον χώρο τον οποίο κινούμαι που είναι ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα προσπαθήσω και οι μεταρρυθμιστές μαζί μου να επιχειρήσουμε σε αυτό το χώρο να πείσουμε τις διάφορες δυνάμεις που κινούνται ότι αν δεν συναντηθούν, όχι να γίνουν ένας φορέας αλλά αν δεν συναντηθούν οι δυνάμεις τους, δεν πρόκειται να πετύχουμε αυτό το οποίο χρειάζεται ο τόπος δηλαδή μια εξισορρόπηση της πολιτικής λειτουργίας . Θα πάμε σε βαθιά πόλωση που δεν οδηγεί πουθενά.     

Για τις μεταρρυθμίσεις

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Θέλω να είμαι αντικειμενικός υπάρχουν  μεταρρυθμίσεις οι οποίες φτιάχνονται στα χαρτιά , αυτό που λέμε τεχνοκρατικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις ή που αντιγράφονται από λειτουργίες του πολιτικού  συστήματος στο εξωτερικό και νομίζουμε ότι είναι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να ακουμπήσουν την ελληνική πραγματικότητα. Αυτές τις τινάζει η ζωή στον αέρα και δεν οδηγούνται πουθενά και είναι μεταρρυθμίσεις  περισσότερο οπισθοδρόμησης παρά προώθησης των πραγμάτων. Για αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι υπεύθυνη η πολιτεία που δεν μπορεί να τις κάνει να ακουμπήσουν στην πραγματικότητα.

Να μην αγνοήσουμε όμως ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες ενδεχομένως επειδή θίγουν κατακτημένα ή κατεστημένα συμφέροντα ομάδων με επιρροή στο πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να περάσουν. Επομένως υπάρχει και ζήτημα αντιδράσεων ενδεχομένως απέναντι σε σωστές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς πως βλέπει την κίνηση του Σ. Θεοδωράκη

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Η κίνηση του Σταύρου νομίζω ότι πραγματικά γύρω της έχει αποκτήσει μια πολιτική συμπάθεια, εμένα μου είναι συμπαθής ο χώρος.  Αλλά σημασία έχει να δούμε αν μπορεί να υπάρξει ένας χώρος ανάμεσα στους δύο διεκδικητές σήμερα της εξουσίας που να μπορεί να ισορροπήσει την πολιτική ζωή και εκεί μπορεί να συμβάλλει το Ποτάμι. Για την ώρα νομίζω ότι δεν το κάνει.

Το αρνητικό του Σταύρου και του Ποταμιού είναι το γεγονός ότι θεωρεί ως τρίτο πόλο το δικό του χώρο δηλαδή ελάτε όλοι εδώ εγώ θα είμαι ο τρίτος πόλος  νομίζω ότι αυτό δεν είναι πειστικό.

Νομίζω ότι το Ποτάμι πρέπει να δηλώσει την πολιτική του βούληση ότι θέλει να συμβάλει στην ανασυγκρότηση ευρύτερα του δημοκρατικού χώρου, αυτό που και εγώ υποστηρίζω και άλλη πολλοί υποστηρίζουμε. Το Ποτάμι έχει ένα λόγο παραπάνω γιατί έχει σταθεί στα πόδια του και μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα εάν το κάνει νομίζω ότι θα ανοίξουν με μεγάλη αισιοδοξία οι εξελίξεις. Αλλά έχω την  εντύπωση ότι κινείται με έναν διαφορετικό τρόπο την αντίληψη ότι δεν μ' ενδιαφέρουν όλα τα υπόλοιπα εμείς θα αποτελέσουμε την εναλλακτική λύση απέναντι τους δύο μονομάχους. Νομίζω ότι είναι μια υπερβολική διατύπωση αισιοδοξίας που έχω την εντύπωση ότι δεν βοηθάει. Αυτό μόνο κατά τα άλλα την απόλυτη συμπάθειά μου.

ΔΗΜ: Αν ξεκαθάριζε προς μια κατεύθυνση αυτά που σημειώνετε θα βλέπατε μια ανοιχτή συνεργασία με το Ποτάμι;

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Αν μπαίναμε σε μια τέτοια κατεύθυνση η συνάντηση θα ήταν πολύ ευρύτερη δηλαδή θα ήταν και το Ποτάμι θα είμαστε και εμείς  θα ήταν ενδεχομένως και ένας ολόκληρος κόσμος που κινείται σήμερα χωρίς συγκεκριμένη στόχευση  γύρω από την ΕΛΙΑ και το  ΠΑΣΟΚ και νομίζω ότι δεν έχει στόχευση διότι απλώς ανακυκλώνει το χώρο του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμιά ιδιαίτερη προοπτική. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματά αλλά ξέρετε  τα μπλοκαρίσματα στην πολιτική ζωή πάντα  υπάρχουν τι να κάνουμε, αναμένουμε.