Ο αναπληρωτής πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντώνης Καλοκαιρινός, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου  

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο πανεπιστήμιο Αθηνών  

Α.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου προβλέπεται ότι υπάρχει εκπρόσωπος των φοιτητών ο οποίος πρέπει να εκλεγεί με διαδικασία εκλογής, οι φοιτητές δεν έχουνε εκπρόσωπο που σημαίνει ότι ο οιοσδήποτε άλλος είναι μέσα στη συνεδρίαση οτιδήποτε προκύψει είναι παράνομο. Κάθε απόφαση Συγκλήτου όπου είναι παρόντες μη μέλη της Συγκλήτου είναι παράνομη. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε διότι οτιδήποτε απόφαση παρθεί και γίνει κάποια ένσταση ή προσφυγή θα χάσουμε την απόφαση αυτή. Προφανώς η σύνθεσή μας πρέπει να είναι νόμιμη. Το εξηγούμε στους φοιτητές, τους δώσαμε τη δυνατότητα στις 12.30 η ώρα να έρθουν με εκπροσώπους να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε προβλήματα έχουνε αλλά δεν το τήρησαν και εισήλθαν βιαίως μέσα και μας εγκλώβισαν, μας “φυλάκισαν” για μια ώρα και ένα τέταρτο.   

Πρέπει να γίνει σαφές ότι παράνομες συνεδριάσεις δεν μπορούν να γίνουν γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα για παράδειγμα η καθαριότητα.

Η καθαριότητα επρόκειτο εχθές να εγκριθεί ένα πρακτικό από την επιτροπή που σημαίνει ότι όσο αυτό δεν εγκρίνεται δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καθαριότητας. 

Για την ιδιωτική φύλαξη του πανεπιστημίου

Α.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Αυτό το θέμα έχει παρεξηγηθεί, εταιρείες φύλαξης είχαμε πάντα ειδικότερα μετά τη διαδικασία της διαθεσιμότητας έχουν απολυθεί 32 φύλακες αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο Αθηνών  τώρα δεν έχει επαρκή φύλαξη από δικό του προσωπικό. Πάντα λοιπόν είχαμε εταιρεία φύλαξης  απλά η εταιρεία φύλαξης που εμείς βρήκαμε να έχει αναλάβει έχει έναν όρο μέσα που λέει ότι οι υπάλληλοί της φοράνε στολές. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει διάλογος με τους φοιτητές

Α.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Το διάλογο τον έχουμε ζητήσει και τον ζητάμε πρέπει να τονίσω ότι αυτοί οι 40 που ήταν μέσα δεν εκπροσωπούν το σύνολο των φοιτητών του πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι 40 άτομα μειοψηφία, καλά οργανωμένη η οποία δεν πρόβαλε φοιτητικά θέματα, πρόβαλε PSI, πρόβαλε ότι εφαρμόζουμε το νόμο ενώ αυτοί δεν συμφωνούν, πρόβαλλε ότι ο πρύτανης δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά διότι με τον νέο νόμο εκλέγεται μόνο από τα μέλη ΔΕΠ.

Αυτά δεν είναι φοιτητικά θέματα, ουδείς είπε για διαγραφές ουδείς είπε για κάτι παρόμοιο. Άρα λοιπόν το διάλογο τον έχουμε ζητήσει πολλές φορές δεν έχουνε προσέλθει.

Ερωτηθείς αν είναι αναγκαίο να ανακοινωθεί πότε και που θα γίνει η Σύγκλητος

Α.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Δεν είναι σωστό να κρυβόμαστε, σωστό είναι  να λειτουργήσουμε σαν πανεπιστήμιο. Έχω την εντύπωση ότι αν συμβούν τα ίδια ο Εισαγγελέας ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι και εχθές παρακολούθησε τα γεγονότα από τις τηλεοράσεις και μπορεί να κάνει κάτι αυτεπάγγελτα. Δεν είναι σίγουρο ότι εμείς κάτι πρέπει να κάνουμε  και μάλιστα εχθές νομίζω ότι το αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα και ήρεμα χωρίς να κάνουμε τίποτα , την επόμενη φορά όμως  ...

ΔΗΜ.: Επίσης δεν κατάλαβα γιατί όλο αυτό έπρεπε να γίνει με τις τηλεοπτικές κάμερες στημένες εκεί

Α.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ: Τις κάμερες χθες δεν τις καλέσαμε εμείς ήταν εδώ και είχαμε πει ότι δεν θα μπουν μέσα ούτε φοιτητές ούτε κάμερες. Όταν όμως εισήλθαν οι φοιτητές  εισήλθαν και οι κάμερες κάτι το οποίο εμάς δεν μας διευκόλυνε. Εμείς είχαμε πει ότι μέσα θα είναι μόνο μέλη της Συγκλήτου από την ώρα που μπήκαν οι φοιτητές και μερικοί διοικητικοί υπάλληλοι  δεν είχε νόημα πλέον  να διώξουμε τις κάμερες .

Δηλαδή μπήκε μέσα ένα μπουλούκι μεταξύ των οποίων και οι κάμερες, ήταν μια κατάσταση μη ελεγχόμενη, ο πρύτανης ήταν πολύ ψύχραιμος σε όλη τη διαδικασία. Νιώσαμε όλα τα μέλη της Συγκλήτου μια μεγάλη πίεση διότι ήμασταν φυλακισμένοι, εγκλωβισμένοι, δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω παρόλα αυτά το αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα, δεν μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον.