Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της διεκδίκησης για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα , κος Αριστομένης Συγγελάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις αποζημιώσεις των θυμάτων

 

Α.ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ: Το κομμάτι των αποζημιώσεων των θυμάτων το οποίο είναι και το πιο σημειολογικά φορτισμένο λόγω δεκάδων χιλιάδων απωλειών ανθρώπινων ζωών, είναι αυτό που συνεγείρει και κινητοποιεί τους Γερμανούς δημοκράτες αντιφασίστες που μας υποστηρίζουν. Ένα ευρύτατο και συνεχώς διευρυνόμενο κίνημα υποστήριξης των ελληνικών θέσεων μέσα στην Γερμανία.

 

Για το κατοχικό δάνειο

 

Α.ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ:  3, 5 δις δολάρια αγοραστικής αξίας του 1938 είναι η οφειλή της Γερμανίας σύμφωνα με τον αείμνηστο καθηγητή Α. Αγγελόπουλο που ήταν και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  το οποίο ποσό χάριν των μεθοδικών ενεργειών του εθνικού συμβουλίου και του κ . Ζαμάνου πήραμε χαρτί από την τράπεζα της Ελλάδος το 2010 όπου αυτό το ποσό υπολογίζεται σε 54 δις ευρώ  με τιμές του 2010 χωρίς τους τόκους.

Υπάρχουν συμβάσεις και ο πληρεξούσιος του Χίτλερ κατά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στην Ελλάδα παραδέχτηκε ρητώς και κατηγορηματικώς και υπάρχουν τα στοιχεία ότι οφείλει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο. Είναι αδιάσειστο, είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, είναι απαράγραπτο, δεν υπόκειται σε  παραγραφή και υπάρχει και σύμβαση που με τις τροποποιήσεις της πλήρως μας καλύπτει.

 

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να διεκδικήσει τα χρήματα από την Γερμανία

 

Α.ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ:  Καταρχάς είναι ενιαίες και αδιαίρετες  οι αξιώσεις μας. Όσον αφορά το κατοχικό δάνειο υπάρχουν διπλωματικά και νομικά μέσα στην διάθεσή μας πολύ ισχυρά, υπάρχουν διεθνή δικαστήρια που  μπορεί κανείς να προσφύγει αλλά δεν υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε κυβέρνηση αποφασίσει  σοβαρά να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο θα το κερδίσει.

Το ύψος της συμφωνίας που θα βρεθεί γιατί νομίζω ότι η Γερμανία θα προσέλθει τελικά  σε διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες και τις συμβάσεις που η ίδια υπέγραψε όταν επικαλείται τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Το ύψος που θα κινηθεί το δάνειο θα εξαρτηθεί από τα έγραφα και τους ειδικούς που θα προσέλθουν. Το βασικό είναι να βρεθεί μια φόρμουλα διαπραγμάτευσης και τότε θα βρεθεί η λύση και μαζί με το κατοχικό δάνειο οι επανορθώσεις γα την καταστροφή των υποδομών της χώρας και την αρπαγή του πλούτου εδώ έχουμε και το  εξής πλεονέκτημα ότι υπάρχει απόφαση της διάσκεψης των Παρισίων του 1946 που μας επιδικάζει ένα ποσό  που χωρίς τους τόκους σήμερα ανέρχεται σε   108  δις  ευρώ, με τους τόκους άνω των 300 δις...

 

ΔΗΜ.: Οι Γερμανοί λένε ότι το θέμα των επανορθώσεων δεν υπάρχει έκλεισε το 1953, το υπογράψατε και έκλεισε

 

Α.ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ: Το αντίθετο το 1953 τους δώσαμε το περιθώριο να αποπληρώσουν όταν είναι ξανά κραταιοί με ρητή δέσμευση την οποία συνυπέγραψε η Γερμανία και από την οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποστεί.

Θα χρειαστούν χρόνια ακόμα για να τελεσφορήσει αυτή η διεκδίκηση επομένως δεν πρέπει να συγχέεται και να συνδέεται το ένα με το άλλο. Είναι ανεξάρτητα ζητήματα εμείς σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε ούτε συμψηφισμούς ούτε παρεξηγήσεις τέτοιου τύπου.

Ο αγώνας διαρκεί  70 χρόνια και τα τελευταία 20 χρόνια από το 1995 και μετά  μαίνεται με αμείωτη ένταση και είναι προσβλητικό προς την μνήμη των νεκρών αλλά και προς τους ζωντανούς αγωνιστές τον Μ. Γλέζο, τον Ε.Μαχαίρα και τους υπόλοιπους που ακόμα μάχονται το ζήτημα να τους κατηγορήσει κανείς για όψιμη ευαισθησία.