Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  κος Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ψήφος στις 9» με τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταρχάς ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία που είχε στον κύριο κορμό των σκέψεων του για την παιδεία και την εκπαίδευση δεν είπε σχεδόν τίποτα. Αφιέρωσε την ομιλία του, αν και απολογούμενος και κατηγορούμενος γιατί πιάστηκαν τα στελέχη του με την γίδα στην πλάτη,  εμφανίστηκε κατήγορος όπως παλιά. Φιλοκατήγορος, υπερβολικός, ψεύτης, συστηματίας ψεύτης στα θέματα των θαλασσοδανείων χρωστάνε και δεν πληρώνουν μόνο όσοι τον στηρίζουν, όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν κανονικα. Στην προσβολή για εμάς ότι δεν παίρναμε χρήματα από τα κανάλια. Τα κανάλια πλήρωναν ειδικό φόρο τηλεόρασης εκατοντάδες εκατομμύρια. Ένας άνθρωπος που είπε ψέματα, και για την παιδεία δεν αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο και δεν είχε κορμό ο πολιτικός του λόγος, τι θέλει να κάνει. Ο κος πρωθυπουργός  πέραν  του εξισωτισμού, του να κατεβάζει προς τα κάτω το επίπεδο δεν έχει να προσφέρει κάτι.

Υποστήριξε μια σειρά από πράγματα που έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας σε λάθος κατεύθυνση, όπως είναι η μεταχείριση των παιδιών σε ότι άφορα τις εξετάσεις τους. Μπορεί να κολακεύει αλλά δημιουργεί και προβλήματα, δηλαδή έχω ακούσει παιδιά του Γυμνάσιου να λένε ότι τα νέα μέτρα είναι άδικα για την τελική τους βαθμολόγηση αλλά εν πάση περιπτώσει η λογική και των παρεμβάσεων που έκανε στα θέματα των εξετάσεων και των εξεταζόμενων μαθημάτων ήταν με την έννοια του χαϊδέματος αυτών που δεν μπορούν και μιας λογικής να πάει προς τα κάτω το σύστημα. Σε ότι άφορα δε τα πανεπιστήμια αυτό το project που ανέβασαν στο διαδίκτυο για διαβούλευση για τα μεταπτυχιακά είναι καταστροφή και συνδυάζεται με την άρνηση τους να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, στο χώρο των μη κερδοσκοπικών βέβαια αλλά και μη κρατικών πανεπιστήμιων, αλλά  επίσης και να ανοίξει το μεγάλο ζήτημα που λέγεται εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστήμιων.

Εγώ προσωπικά έκανα πάρα πολυ δουλειά και πολλά πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα μας τότε, για να φτιάξουμε πανεπιστήμια για αλλοδαπούς με δίδακτρα, κάτοικους και  πολίτες όχι της ΕΕ αλλά άλλων χωρών, είχαμε τρομακτική ζήτηση και τα κλείσανε! Τα έκλεισε ο κος Μπαλτάς και μετά ο κος Φίλης δεν τα ξανάνοιξε.

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να έχει δεξιότητες περισσότερες επί του συγκεκριμένου η νυν ηγεσία του υπουργείου γιατί έχει πάρα πολλά κενά στην εκπαίδευση, έχει μειώσει πάρα πολυ τις απαιτήσεις του συστήματος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Έχει πετάξει στον Καιάδα όλες τις υποσχέσεις του για διορισμό μόνιμων με ΑΣΠΕ κτλ, δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά…Αλλά κατέβασε πάρα πολυ κάτω τις απαιτήσεις του σχολειού για να μπορέσει να έχει όσον το δυνατόν λιγότερα κενά στα σχολεία. Και από την άλλη κατανάλωσε όλο το πρόγραμμα σχεδόν της πενταετίας του ΕΣΠΑ για την  εκπαίδευση στην πρόσληψη αναπληρωτών για την παρούσα χρονιά και του χρόνου ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει.

Αυτά ξεκίνησαν από την προηγούμενη θητεία άλλης ηγεσίας στο υπουργείο. Εγώ δεν αδικώ τον κ. Φίλη, λέω σε όλους τους τόνους ότι είναι ένα πολιτικό στέλεχος και είναι από τους ένας ή δυο ανθρώπους της κυβέρνησης που μπορούν να έχουν πολιτικό λόγο αλλά  έχει πολιτικό λόγο σε απολύτως λάθος κατεύθυνση. Δείτε τα μεταπτυχιακά, δείτε τις παρεμβάσεις του τις εξισωτικές για την αριστεία, για τις υποτροφίες, δείτε τις παρεμβάσεις του για το σχολείο, Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Δείτε την ανασταλτική του πολιτική σε ότι άφορα την εξωστρέφεια των πανεπιστήμιων, δείτε τι λέει και τι σκέφτεται για το άρθρο 16, θα καταλάβετε ότι εν συνόλω είναι μια   αποτυχημένη πολιτική που μόνο να χαϊδεύει αυτιά ενός μικρού αριστερού ακροατηρίου είναι ικανή. Αλλά δεν πρέπει να τον υποτιμούν τον κ. Φίλη γιατί σε πολιτικό επίπεδο έχει δυνατότητες. Δηλαδή στην άρθρωση πολιτικού λόγου που φεύγει πάνω από τα θέματα και πετάξει στους ουρανούς. Και θεωρώ ένα τέτοιο πέταγμα ήταν και η απόπειρά του να μετατοπίσει την ατζέντα του πολιτικού διάλογου προς την Εκκλησία αλλά εκεί δεν είχε καλή τύχη γιατί ο αντίπαλος ήταν πολυ σκληρός.

 

Για το θέμα των θρησκευτικών

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η κυβίστηση έγινε τις προηγούμενες μέρες από το Μαξίμου, έληξε.  Τώρα σε επίπεδο πολιτικού λόγου και άρθρωσης επιχειρημάτων κάτι του έμεινε να πει γιατί δεν μπορούσε και η υποχώρηση να είναι εξευτελισμός.

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν προσπαθούσα να καταλάβω τι ήθελε να κάνει ο κος Φίλης, καταλάβαινα ότι έβαλε μπροστά το ζήτημα του θρησκειολογικού περιεχομένου στα μαθήματα δίχως να το υποστηρίζει πουθενά! Γιατίι έλεγε δεν θα αλλάξω την υποχρεωτικότητα, δεν θα αλλάξω το περιεχόμενο, δεν θα μειώσω τις ώρες. Ε, τότε τι πας να κανείς; Κατάλαβα λοιπόν ότι έβαλε έναν πολιτικό τίτλο «θρησκειολογικό περιεχόμενο των θρησκευτικών» χωρίς τα περιεχόμενα να στηρίζουν τον τίτλο. Και εκεί κατάλαβα ότι με το Μαξίμου σε συνεννόηση κάνανε μια απόπειρα να καθορίσουν αλλιώς την πολιτική ημερησία διάταξη. Υποχώρησαν αλλά ξέρετε σε πόσες συζητήσεις είχαν μπει; Έβαλε ένα θέμα χωρίς να έχει πει τι θέλει να κάνει.

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παίζει το υπουργείο ένα παιχνίδι πάρα πολύ επικίνδυνο το οποίο αν κάποια στιγμή περάσει τα όρια δημιουργεί αρνητικά προβλήματα για όλους και για όλα τα κόμματα. Κλείνοντας το μάτι προς το Πατριαρχείο έπαιζε το παιχνίδι «καλή εκκλησία, Πατριαρχείο, Άγιο Όρος- κακή εκκλησία της Ελλάδος». Οποίος μπαίνει σε αυτή τη σχέση μέσα, όποιος πάει να μπει για να «κερδοσκοπήσει» ανάμεσα στους φορείς αυτούς της Ορθοδοξίας, πιστεύοντας ότι σε επιμέρους αντιρρήσεις  που έχει ο ένας για τον άλλον ή κάποιον διάλογο που έχουνε, ότι θα κάνει πολιτική κερδοσκοπία, τελικά τον καταπίνει όλο το σύστημα και παίρνει στον λαιμό του και τους υπόλοιπους  πολιτικούς.

Αυτό επειδη το καλλιεργεί εδώ και πολυ καιρο, έχει ερεθίσει πάρα πολυ την εκκλησία της Ελλάδος και εκτιμώ ότι ένα ποσοστό της πολύ δυναμικής αντίδρασης της Εκκλησίας οφειλόταν και σε αυτό, ένα παιχνίδι πολιτικής κερδοσκοπίας που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά που δεν την βγαίνει. Ούτε αυτό της βγαίνει!