Ολοκληρωμένο, συνεκτικό το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό καθώς εξετάζει όλες τις παραμέτρους σε τυχόν κρούσμα κορονοϊού, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο Υπουργός τόνισε πως προσδοκία είναι να γίνει με ομαλό τρόπο η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του τουρισμού και τόνισε ότι θα γίνει προσεκτική επιλογή των αεροδρομίων από όπου θα προέρχονται οι τουρίστες ενώ κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνονται τα ασφαλή αεροδρόμια.


Επίσης ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως για τους επισκέπτες από χώρες με πολλά κρούσματα θα ελέγχονται όλοι και θα μπαίνουν σε καραντίνα και είπε πως είναι αυστηρά τα πρωτόκολλα, καθώς τα αεροπλάνα θα απολυμένονται μετά από κάθε πτήση ενώ ενισχύεται υγειονομικά κάθε προορισμός.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού στα Παραπολιτικά 90,1:

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία της επανεκκίνησης παγκόσμια και νομίζω ότι αυτό πρέπει να πιστωθεί φυσικά και στην καλή υγειονομική αντιμετώπιση αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε δείξει συνολικά ετοιμότητα».

«Η προσδοκία μας είναι να μπορέσουμε με ομαλό τρόπο να κάνουμε πρώτα την εκκίνηση εσωτερικά των επιχειρήσεων. Ξεκινήσαμε με το γιοτινκ την περασμένη εβδομάδα, τα city hotel σήμερα καθώς και τα camping και από τις 15 θα έχουμε την ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανοίγματος όλων των επιχειρήσεων των τουριστικών και φυσικά παράλληλα σε δύο βήματα στις 15 του μηνός Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα αεροδρόμια και όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια από 1 Ιουλίου. Η προσδοκία είναι ότι και ο τελευταίος τουρίστας ο οποίος να θελήσει να ταξιδέψει και να έρθει στη χώρα μας να μπορέσει να βρει το γνωστό φιλόξενο πνεύμα της ελληνικής φιλοξενίας που βρίσκει κάθε χρόνο και ακόμα πιο ανοιχτή αγκαλιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αεροπορικές πτήσεις, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο, είναι συνεκτικό, εξετάζει όλες τις παραμέτρους και για αυτό δεν πρέπει να κανένας να φοβηθεί. Οι τέσσερις πυλώνες που υγειονομικά θα επιτρέψουν την ασφαλή ανάπτυξη του τουρισμού είναι, πρώτον, η προσεκτική επιλογή των αεροδρομίων από τα οποία φέρνουμε τον κόσμο. Ήδη ανακοινώσαμε πως θα παρακολουθούμε τη λίστα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού ο οποίος παρακολουθεί όλα τα αεροδρόμια και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ αλλά και το ευρωπαϊκό ECDC κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνουν τα αεροδρόμια τα οποία είναι ασφαλή».

Αναφερόμενος στους τουρίστες από χώρες με πολλά κρούσματα, ανέφερε: Οι τουρίστες που θα έρθουν από αεροδρόμιο το οποίο είναι σε τέτοια περιοχή που θα είναι λιγότερο επιδημιολογικά συγγενής με εμάς θα συνεχίσει η σημερινή διαδικασία. Όλοι ελέγχονται, μπαίνουν σε καραντίνα, αν είναι αρνητικοί η καραντίνα είναι λίγο πιο ελαφριά, αν είναι θετικοί υπάρχει πλήρης επίβλεψη. Ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή θα το κάνουμε για αυτή τη λίστα των αεροδρομίων τα οποία κάθε εβδομάδα η EASA μας ανακοινώνει.

«Για τους υπόλοιπους προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς εκεί θα έχουμε δειγματοληπτικό έλεγχο, ο οποίος δειγματοληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει από ένα μικρό ποσοστό, μπορεί να είναι για κάποια αεροπλάνα για όλους, αυτό θα το αποφασίζει κάθε φορά η πολιτική προστασία με τους γιατρούς γιατί μες αυτό τον τρόπο οι γιατροί μας θα παρακολουθούν και επιδημιολογικά τι ποσοστό κινδύνου αναλαμβάνουμε, και με αυτό τον τρόπο μπορούν να κάνουν διάφορες προσαρμογές και αλλαγές σε αυτή τη διαδικασία. Το τρίτο είναι τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Το αεροπλάνο θα απολυμαίνεται εντατικά και πολύ σχολαστικά μετά από κάθε πτήση και αυτή η σχολαστική απολύμανση είναι που θα μας διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε κανενός είδους τέτοια προβλήματα», επισήμανε ο ίδιος.

«Γενικότερα τα πρωτόκολλα δεν είναι μόνο για τα αεροπλάνα είναι για όλες τις περιοχές, από τις μαρίνες, τα σκάφη, τα ξενοδοχεία, τα λεωφορεία, τα μουσεία ότι μπορεί ένας τουρίστας να κάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι σε μια διαδικασία αυστηρών πρωτοκόλλων τα οποία δεν θα επιτρέπουν τη διασπορά. Και το τελευταίο κομμάτι είναι η υγειονομική ενίσχυση κάθε προορισμού. Κάποιοι προορισμοί έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, κάποιοι προορισμοί μικρότερες σε κάθε περίπτωση είτε θα ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, είτε θα υπάρχει ένα τέτοιο επιχειρησιακό σχέδιο με τη συνεργασία του υπουργείου μας, του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας ώστε σε κάθε περίπτωση όποιος χρειάζεται φροντίδα να την έχει και έτσι να μην υπάρχει πουθενά κανένας φόβος», διευκρίνησε ο κ. Θεοχάρης.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν, σημείωσε: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το παραπάνω από το 100% για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο και από πλευράς ευελιξίας είτε με τα εργασιακά, είτε με τη στήριξη των εισοδημάτων και των εργαζομένων είτε με τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων επιτρέπει η ερώτηση στο αν θα πρέπει κάποιος να ανοίξει ή όχι να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη θετική πλευρά. Αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι επιχειρηματίες, είναι η σειρά τους, η κυβέρνηση έχει κάνει πάνω από το 100% του τι θα μπορούσε να περιμένει κάποιος αλλά φυσικά η μόνη πραγματική δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων δεν μπορεί να έρχεται από το κράτος θα έρθει από την ίδια την πραγματική αγορά, και η αγορά θα κινήσει τις διαδικασίες της από τη στιγμή που δει «φως». Πρέπει να είναι ανοιχτά τα ξενοδοχεία μας, τα φώτα αναμμένα, το χαμόγελο σε κάθε υπάλληλο της επιχείρησης και παρόλο που τώρα είμαστε στο σημείο μηδέν, παρόλο που δεν μπορεί κανένας να κάνει ακριβείς εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αγγλία ή τις ΗΠΑ παρόλα αυτά εάν εμείς είμαστε ανοιχτοί είμαι σίγουρος ότι αυτό το branding που έχουμε δημιουργήσει θα μας επιτρέψει πολύ γρήγορα να ανακτήσουμε κάποιο μέρος του βηματισμού μας».

«Εγώ θα είμαι ικανοποιημένος από τη στιγμή που και ο τελευταίος τουρίστας θα αποφασίσει να αναλάβει το ρίσκο να έρθει στη χώρα μας, να μας τιμήσει με την παρουσία τους να είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε με ποιοτικές υπηρεσίες και τη γνωστή ελληνική φιλοξενία και να γυρίσει πίσω ως ένας πρεσβευτής της χώρας μας», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.