«Για πρώτη φορά προανακριτική επιτροπή δίνει προθεσμία σε υπουργό που ελέγχεται» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια Μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη,  ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μετά την διορία που ζήτησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

 Ο κ. Πλέυρης τόνισε πως «δόθηκε προθεσμία έως τις 15 Ιουνίου ενώ είπε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος από τον Οκτώβριο μετά από αίτημα του πρώην υπουργού να λαμβάνει στοιχεία της δικογραφίας».

Ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «θα εξεταστούν δύο εισαγγελείς που έχει ζητήσει ο πρώην υπουργός».

Ερωτηθείς αν θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της η προανακριτική επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου, απάντησε πως «η αποδεικτική διαδικασία
και οι καταθέσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στο διάστημα αυτό».

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «δεν θα υπάρχει πόρισμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και θα υπάρχει μια παράταση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλέυρη στα Παραπολτικά 90,1: 

Αναφορικά με την προθεσμία που δόθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που δίνονται τέτοιες προθεσμίες σε προανακριτικές επιτροπές. Οι ελεγχόμενοι υπουργοί καλούνταν και ερχόντουσαν αμέσως χωρίς να πάρουν προθεσμία. Υπάρχει και άλλη μια ιδιαιτερότητα, εμείς δώσαμε μια προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουνίου και επιπλέον ειδικώς στην περίπτωση του κ. Παπαγγελόπουλου από την πρώτη στιγμή, από τον Οκτώβριο που έγινε η επιτροπή μας ετέθη ως αίτημα και λάμβανε όποτε ήθελε όποια στοιχεία της δικογραφίας. Άρα είχε τη δυνατότητα και ασκούσε τα δικαιώματά του. Δεν συνηθίζεται αυτό το οποίο κάναμε, συνήθως όταν καλείς τον ύποπτο τότε του τα δίνεις όλα. Εμείς είχαμε δώσει τη δυνατότητα από νωρίς, από τον Οκτώβριο, να παίρνει άρα θεωρούμε ότι υπήρχε επαρκέστατος χρόνος προετοιμασίας».

Ερωτηθείς αν θα κάνουν δεκτό το αίτημα των «υπόπτων» για κλήση μαρτύρων, απάντησε: «Ήδη έχουμε κάνει δεκτό και θα εξεταστούν δύο εισαγγελείς που ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ο κ. Ιωαννίδης και ο κ.Σαμαδιάνος είναι οι προϊστάμενοι εισαγγελιών που ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε με την επισήμανση ότι θέλει να εξεταστούν κάποιοι εισαγγελείς που δεν σχετίζονται μεν με τις υποθέσεις αλλά να ερωτηθούν αν και εφόσον είχαν δεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους».

«Η κατά αντιπαράσταση διαδικασία στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης δεν προβλέπεται. Δεν μπορώ να δεσμευτώ από τώρα αλλά θα εξεταστούν τα αιτήματα τα συνολικά την Τρίτη», ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της η προανακριτική επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Από τη στιγμή που έχουμε βάλει τις προθεσμίες των εγγραφών εξηγήσεων που ολοκληρώνονται 24 αλλά επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν ζητήσει να εξεταστούν και προφορικά προφανώς θα διαρκέσει και ένα χρονικό διάστημα, η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία και οι καταθέσεις μέχρι τις 30 του μηνός, είναι εφικτό αυτό . Χωρίς να προκαταλαμβάνω θεωρώ αδύνατό να μπορέσει να έχει γίνει και το πόρισμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια παράταση αλλά είμαστε σε ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα».

Ερωτηθείς αν θα κληθεί να καταθέσει η κα Τουλουπάκη, σημείωσε: «Το βασικό που συμβαίνει στην περίπτωση των εισαγγελέων, σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους, είναι ότι οι εισαγγελείς ήδη έχουν μπει σε μια διαδικασία και έχουν εξεταστεί συνεπώς υπάρχει δυνατότητα και από την επιτροπή, και αυτό θα συζητηθεί στην Τρίτη, ότι από τη στιγμή που ήδη έχουν δώσει στους αντιεισαγγελείς που τους ελέγχουν τις έγραφες εξηγήσεις ότι υπάρχει δυνατότητα της επιτροπής να λάβει αυτές τις εξηγήσεις αλλά αυτό είναι μέσα στα θέματα που θα ολοκληρωθούν στην συζήτηση της Τρίτης».