«Θετική για τη χώρα μας η συμφωνία Αθήνας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ωστόσο θα πρέπει να δούμε το τελικό κείμενο» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να΄χαμε να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι «είναι η μόνη νόμιμη συμφωνία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι μια συμφωνία η οποία είναι θετική για τη χώρα μας. Ασφαλώς και πρέπει να περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο για να μπορούμε να τοποθετηθούμε με ακρίβεια αλλά σε κάθε περίπτωση μια συμφωνία η οποία διεμβολίζει το αντίστοιχο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Μια συμφωνία η οποία ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς της Ελλάδας με μια πολύ σημαντική χώρα για τα περιφερειακά και τα παγκόσμια δρώμενα όπως είναι η Αίγυπτος. Είναι μια συμφωνία που έρχεται ουσιαστικά να προλάβει μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα μπορούσε στο μέλλον κάποια στιγμή να προκύψει μεταξύ Τουρκίας –Αιγύπτου».

«Είναι μια συμφωνία η οποία βάζει στη σωστή βάση την κατάσταση σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και είναι η πρώτη και η μοναδική, προς ώρας, νόμιμη και κανονική συμφωνία στο συγκεκριμένο τμήμα της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό να έχουμε τάχιστη κύρωση της συμφωνίας από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια περαιτέρω ρήτρα ασφάλειας η οποία θα είναι η κύρωση από το κοινοβούλιο της Αιγύπτου που πρέπει να γίνει άμεσα», επισήμανε ο ίδιος.

Για την αντίδραση του κ. Κοτζιά για την συμφωνία, ανέφερε: «Ο κ. Κοτζιάς ξέρει πολύ καλά ότι και στην περίπτωση των Πρεσπών υπήρχε μια διαπραγμάτευση στην οποία κάτι δώσαμε και κάτι χάσαμε άρα αν μη τι άλλο γνωρίζει ότι έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, το έκανε άλλωστε και αυτός στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών».

«Όσον αφορά τη μειωμένη επήρεια να περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο, φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή έχει γίνει με βάση την αρχή της αναλογικότητας, να δούμε τη επήρεια έχει και ποιος. Φαίνεται ότι η Κρήτη έχει σχεδόν πλήρη επήρεια δηλαδή επήρεια η οποία υπερβαίνει σχεδόν το 90% που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.