Ο βουλευτής της ΝΔ,  κος Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ψήφος στις 9» με τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την έκθεση του παγκόσμιου οικονομικού Φόρουμ

 

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σήμερα  σε σχέση με πριν από δύο χρόνια η χώρα έχει υποχωρήσει, έχει υποχωρήσει στους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Σερνόμαστε στην ύφεση, έχουμε υποχωρήσει στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών έχουν υπερβεί τα 91 δις, έχουν προστεθεί πάνω από 20 δις το τελευταίο 15μηνο σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές δείγμα ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Και τελευταία παρατήρηση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα με αυτά που πλήρωσε η κυβέρνηση με την πρώτη υποδόση είναι αυξημένα κατά 80%  από τις αρχές του ’15 άρα η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν. Υποστηρίζω όμως ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί το 2017 υπό προϋποθέσεις.

Πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και πολιτική σταθερότητα αλλά το βασικότερο, να υπάρξει μια κυβέρνηση η οποία να πιστεύει σε αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί και να τα υλοποιεί. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών  οι οποίες δεν υλοποιούνται παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να τις υλοποιήσει.

Οι επτά προϋποθέσεις κατά τη δική μου εκτίμηση, για να μπορέσει η χώρα να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει το ’17 δεν μπορεί να τις εφαρμόσει. Και είναι μια ομοιογενής, αφοσιωμένη στο στόχο κυβέρνηση, εμπροστοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, αποκρατικοποιήσεις, ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων, ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτές οι επτά προϋποθέσεις είναι ουσιώδεις ώστε η χώρα να σταθεροποιηθεί το ’17 και τουλάχιστον να επανέλθει εκεί που ήταν το ’14.

 

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που εμείς έχουμε ως πρόταγμα είναι να μειώσουμε σταθερά σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές έτσι ώστε σε όλη την κοινωνία να υπάρξει βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Από πού όμως;   Από τη μείωση των φόρων.

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που αποκρατικοποιήθηκαν ήταν περιουσιακά στοιχεία που ξεκίνησε η διαδικασία αποκρατικοποίησης από την προηγούμενη κυβέρνηση και διεκόπη βιαίως τον Ιανουάριο του 2015. Εμείς συνεπώς υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου για αυτό και όλες αυτές τις διατάξεις τις έχουμε ψηφίσει στη Βουλή όμως αυτό απέχει από την έννοια του υπερταμείου. Θυμίζω ότι στο υπερταμείο υπάρχει παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας για χρονικό διάστημα ενός αιώνα. Η διοίκηση του ταμείου, όχι μόνο η εποπτική αρχή και το διοικητικό  συμβούλιο, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο διοικητικό συμβούλιο αυτή τη στιγμή αποφασίζονται τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου. Αυτά τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου με πλειοψηφία 4/5 άρα οπωσδήποτε και κάποιος από το εξωτερικό, από αυτούς που πρότειναν οι ξένοι εταίροι, θα αποφασίσουν τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του διοικητικού συμβουλίου με απλή γνώμη του υπουργού Οικονομικών. Στην συνέχεια θα μεταβιβαστούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία  η κυβέρνηση έκρυβε τόσο χρονικό διάστημα, και δεν υπάρχει οροφή στο πόσα περιουσιακά στοιχεία που τουλάχιστον υπήρχε στο 3ο μνημόνιο που ήταν τα 50 δις. Άρα άλλο η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και άλλο η λειτουργία του υπερταμείου χωρίς να περνάνε πολλά πράγματα από το ελληνικό κοινοβούλιο και η αξιολόγηση αυτών.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Τη διάκριση μεταξύ της  απλής αποκρατικοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και της παραχώρησης στο υπερταμείο την καταλαβαίνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, παρά ταύτα αυτό το οποίο υποστηρίζω είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν δυνητικά να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και να περιορίσουν τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου άρα είμαστε υπέρμαχοι των αποκρατικοποιήσεων αρκεί να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που ανέφερα.

Ερωτηθεις αν θα τους αφήσουν οι δανειστές να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους ή πιστεύει ότι επιτρέπουν την νυν  κυβέρνηση να κάνει κάποιες κινήσεις που πιθανόν να ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το 2012 όταν υπογράψαμε το δεύτερο μνημόνιο και συμφωνήσαμε σε κάποια μέτρα τα επόμενα δυο- τρία χρόνια κάποια από τα μέτρα αυτά δεν τα εφαρμόσαμε. Για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων και δεν τα εφαρμόσαμε γιατί κερδίσαμε βαθμούς ελευθερίας και αποδείξαμε ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους με άλλους τρόπους. Επίσης το 2014 προχωρήσαμε στις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων όπως είναι στην εστίαση, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις ασφαλιστικές εισφορές, στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα γιατί; Γιατί επιτυγχάναμε τους στόχους. Άρα πρώτον, κανένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής δεν είναι ανελαστικό. Μπορείς να διαφοροποιήσεις πολιτικές ή πτυχές πολιτικών όσο πιο αξιόπιστος είσαι και επιτυγχάνεις τους στόχους άρα υπάρχει το προηγούμενο. Δεύτερον, την ιδιοκτησία του προγράμματος την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Έχει υποστηρίξει και η ίδια η κυβέρνηση ότι είναι εμμονή της, θα έλεγα ιδεολογική εμμονή της η αύξηση των φόρων, εμείς διαφωνούμε σε αυτό. Και τρίτον, ακριβώς για να είμαστε αξιόπιστοι εντός και εκτός χώρας εκτός αυτών των επιχειρημάτων που σας ανέφερα και θα μπορούσαμε να τα επικαλεστούμε, «το ξανακάναμε άρα εμπιστευτείτε μας», ήρθαμε και  καταθέσαμε μια σειρά ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία  ότι αυτά που υποσχεθήκαμε για τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων ότι θα υλοποιηθούν και όπως  γνωρίζετε δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των μεγεθών.

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Για εμάς το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης. Υπάρχει κόστος αλλά είναι πολύ μικρότερο και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι πέρα από την οικονομία υπάρχει αδυναμία στην υλοποιήσει διαρθρωτικών αλλαγών, αλλεργία στην έννοια της ανεξαρτησίας, υποβάθμιση της παιδείας, αδυναμία εξασφάλισης της ασφάλειας των πολιτών, κομματική επέλαση του κράτους.

Για το πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:  Υπάρχουν τρεις δίαυλοι μεταφοράς πόρων προς την πραγματική οικονομία. Ο ένας είναι να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Δυστυχώς το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι εξαιρετικά χαμηλό σε μια συγκυρία την οποία έχουμε ανάγκη αυτούς τους πόρους. Ο δεύτερος τρόπος είναι όταν το κράτος γίνει συνεπές απέναντι στον πολίτη  δηλαδή πληρώσει αυτά που του οφείλει. Την περίοδο  ’13-’14 πληρώθηκαν 6 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, αυτά ήρθαν να καλύψουν ένα κομμάτι της πιστωτικής συρρίκνωσης που υπήρχε τότε. Πως οι τράπεζες συνεπώς που είναι ο τρίτος μηχανισμός για να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας μπορούν να βοηθήσουν; Μπορούν να βοηθήσουν όταν πρώτον στο παθητικό τους αυξηθούν οι καταθέσεις άρα υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις και δεύτερον όταν στο ενεργητικό τους καθαρίσει το μεγαλύτερο κομμάτι από τα κόκκινα δάνεια τα οποία συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει σταδιακά το τραπεζικό σύστημα να ενισχύσει και αυτό την πραγματική οικονομία. Και ο τέταρτος τρόπος, όχι για ρευστότητα αλλά για να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.