Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Μαρία Σπυράκη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Τρεις στη μια” με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη, Δημήτρη Κουνιά και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Η «συμφωνία αλήθειας» που έχουμε προσπαθήσει να συνάψουμε με τους πολίτες αποδίδει τόσο σημαντικούς καρπούς που μας βάζει κατευθείαν ενώπιον των ευθυνών μας για το τι θα κάνουμε την επομενη μέρα. Γιατί όπως σας είπανε πολύ καλά και καθαρά αρκετοί δημοσκόποι, το τοπίο δεν αλλάζει. Και σε αυτό το τοπίο πρώτον, ο Κυριακός Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός μακράν του κου Τσίπρα. Δεύτερον, η ΝΔ είναι η επομενη κυβέρνηση που περιβάλλεται με την εμπιστοσύνη των πολιτών μακράν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η διαφορά στη δημοσκόπηση της Public Issue είναι 36 με 14. 14 μονάδες εμπιστοσύνης έχουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 36 η ΝΔ και ο κόσμος θέλει εκλογές με 51% πια.

Άρα αργά ή γρήγορα θα ακούσουν την βουή της κοινωνίας. Διότι πια δεν χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική, χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση με την ΝΔ η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική με λιγότερους φόρους, με μικρότερο κράτος, και με σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

 

Ερωτηθείσα πως θα υπάρχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον αν γίνονται εκλογές κάθε δύο χρόνια

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Επί της αρχής είμαι υπέρ της άποψης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν σταθερό εκλογικό κύκλο και είναι μια ευκαιρία, τώρα στην αναθεώρηση του συντάγματος, να κάνουμε  και μια συζήτηση γι’ αυτό, αλλά αυτό είναι μια προσωπική άποψη.

Σε ότι άφορα όμως την ουσία του ερωτήματος σας, είναι επίσης προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση εξελέγη με μια άλλη ατζέντα την οποία ανανέωσε τον Σεπτέμβριο, η οποία ατζέντα δεν έχει καμιά σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οδήγησε τη χώρα. Και ήταν μια ατζέντα που δεν βασιζόταν σε κανένα πραγματικό δεδομένο και ήταν μια ατζέντα που εξαπάτησε τους έλληνες. Εμείς δεν θα ‘ρθουμε να καθαρίσουμε λογαριασμούς από το παρελθόν. Εμείς θα ’ρθουμε να ενώσουμε και κυρίως θα ‘ρθούμε για να δημιουργήσουμε. Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας… Και μέσα από σοβαρές και καθαρές κινήσεις, τις περιέγραψε αναλυτικά ο κος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ξεκινώντας από την μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον και για ξένες επενδύσεις.

Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, ούτε λέμε ιστορίες του τύπου «θα πάρουμε το μνημόνιο, θα το σκίσουμε, θα το κάνουμε κομφετί ή άλλα».  Εμείς λέμε καθαρά ότι θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που θα έχουμε ως κυβέρνηση ώστε μειώνοντας φόρους να μειώσουμε ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, τις δαπάνες ενός κράτους που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες. Να μεταφέρουμε πόρους στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα εκείνο το περιβάλλον που θα έρθει ένας άνθρωπος να βάλει τα λεφτά του.

 

Ερωτηθείσα αν θα κάνει αυτοκριτική η ΝΔ για τα λάθη που έκανε

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Μαστιγωθήκαμε αρκετά και μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος πήρε τον λόγο από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά την ήττα και είπα γιατί δεν κάναμε αρκετά. Και μίλησα για τον ανασχηματισμό, και μίλησα για την μεταρρυθμιστική κόπωση, και για την οπισθοδρόμηση που κάναμε το τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησης.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έγιναν πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μειώθηκε από το 23%  στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση, και δεν αυξήθηκαν ταυτόχρονα τα έσοδα.

 

ΔΗΜ: Βλέπουμε όμως το ΣΥΡΙΖΑ να έχει πάρει φαλάγγι τη ΝΔ σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Στο μόνο που την έχει πάρει φαλάγγι ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι στο δράμα. «Drama queen» υπουργούς δεν είχαμε εμείς, ευτυχώς για εμάς. Είχαμε υπουργούς οι οποίοι δρομολογήσαν πολύ σοβαρές αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα επαίρεται. Εκτός αν εκτιμάτε σοβαρά ότι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία  πέρασαν είναι επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός αν συζητάμε σοβαρά ότι οι αποκρατικοποίηση του λιμανιού στην COSCO  είναι επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…

Οι αποκρατικοποιήσεις είχαν δρομολογηθεί και το μόνο που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βάλει υπόγραφες με καθυστέρηση και χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Αυτό που κυρίως πρέπει τώρα να κάνει είναι να δούμε τις δικές της αποκρατικοποιήσεις και εκεί ανθίστανται οι υπουργοί που έχουν την ευθύνη.

 

Ερωτηθείσα αν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθυστέρησαν στο το θέμα των τηλεοπτικών αδειών

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Απολύτως! Αυτό που κυρίως υπήρχε είναι ότι είχαν προσωρινές άδειες τα κανάλια. Ενώ λειτουργούσαν νόμιμα, δηλαδή ενώ απέδιδαν φόρους και εισφορές, και ενώ έδιναν μισθούς…

 

ΔΗΜ: Χωρίς να έχουν δώσει όμως λεφτά για το δημόσιο αγαθό της συχνότητας

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Είχαν δώσει κατά καιρούς χρήματα, δεν είχαν οριστική άδεια. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Λειτουργούσαν όμως νόμιμα, έδιναν φόρους, έδιναν εισφορές, υπήρχε μια αγορά εργασίας. Αυτό ήταν ένα στοιχείο το οποίο έπρεπε να ρυθμιστεί, το γεγονός ότι δεν ρυθμίστηκε δεν είναι σε αυτά που πρέπει να υπερηφανεύονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από εκεί και πέρα όμως η ρύθμιση του τοπίου μέχρι τις τέσσερις άδειες, ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν, χωρίς να υπάρχει ΕΣΡ με τις αρμοδιότητες που του αρμόζουν, και  όχι ΕΣΡ σκιά, και όλη αυτή η διαδικασία  με τα ερωτήματα που εγείρει στη διαδρομή, ο τρόπος που ελέγχτηκε, η προέλευση των χρημάτων των υπερθεματιστών, όλα αυτά εγείρουν τεράστια θέματα. Σε αυτό ήρθε τώρα να προστεθεί και η διαφαινόμενη καταρχήν αδυναμία του ΣτΕ να προχωρήσει στην ουσία του θέματος. Βλέπετε λοιπον ότι το τοπίο συσκοτίζεται και είναι και πάρα πολυ κρίμα, είναι και  για λόγους  διαφάνειας και λόγους δημοκρατίας.