Ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, κος Γιάννης Μαυρής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Τρεις στη μια” με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη, Δημήτρη Κουνιά και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τη δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Η συνεργασία με την εφημερίδα έχει κλείσει πάνω από χρόνο και αφορά το πολιτικό βαρόμετρο το οποίο διεξάγει η εταιρεία από το 2004.

Αναφορικά με το μεγάλο ποσοστό για την αναγκαιότητα διεξαγωγής των εκλογών

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Αυτός ο δείκτης του βαρόμετρου είναι αρκετά σημαντικός γιατί δείχνει το αν υφίσταται κοινωνικό αίτημα για αλλαγή στη διακυβέρνηση. Κατά κανόνα ξέρουμε ότι οι πολίτες  δεν θέλουν πρόωρες εκλογές όταν όμως δημιουργείται από τα κάτω στο εκλογικό σώμα και ανεβαίνει αυτό το αίτημα σημαίνει ότι αυτό είναι ένα πολύ κακό μαντάτο για την κυβέρνηση. Σημαίνει ότι υπάρχει  μια δυσφορία κοινωνική.

Επειδή αυτή η ερώτηση δεν είναι σημερινή και έχουμε τη χρονοσειρά της από το 2004 και μετά τα μέγιστα επίπεδα αιτήματος για εκλογές ήταν το 2012 το Μάιο. Το 50% που σημειώνεται σήμερα είναι από τα υψηλότερα ποσοστά της περιόδου του μνημονίου και θα έλεγα ότι είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική στην εξέλιξη των πραγμάτων που θα δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο δίμηνο.

 

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι η ΝΔ συγκροτεί σταθερό πλειοψηφικό ρεύμα τη δεδομένη χρονική στιγμή και αν υπάρχει περιθώριο αυτοδυναμίας

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Η εκτίμηση που κάνω από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων  των δικών μας είναι ότι υπάρχει αποκρυσταλλωμένη μεταστροφή εκλογική αυτή τη στιγμή. Δεν είναι πρόσφατη τάση. Κατά τη γνώμη μου η πολιτική μεταστροφή έχει συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και με αυτή την έννοια η δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα ότι είναι πύρρειος νίκη δηλαδή  χωρίς περίοδος χάρητος, χωρίς κοινωνική συναίνεση και αυτή η μεταστροφή προηγήθηκε και της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα της αντιπολίτευσης και σίγουρα η αλλαγή ηγεσίας επικύρωσε αυτή την μεταστροφή.

Το θέμα της αυτοδυναμίας με τα σημερινά δεδομένα σαφώς και είναι στον ορίζοντα του πολύ πιθανού ακριβώς γιατί το ρεύμα που διαμορφώνεται προς τη ΝΔ είναι αρκετά οριζόντιο.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με βάση την ανάλυση των εκλογικών δεδομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα το οποίο είχε σημαντικές απώλειες κυρίως αντιμνημονιακών ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα περίπου 400 χιλιάδες. Αυτές τις απώλειες τις υποκατέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα βαθμό από ψηφοφόρους είτε της Κεντροαριστεράς, είτε του Κέντρου ή ακόμα και της Δεξιάς που θεώρησαν ότι η μεταβολή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τρίτο μνημόνιο ότι όφειλαν  να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος που μετακινήθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ έφυγε σχεδόν αμέσως μετά. Επιπλέον από κάποια στιγμή και μετά αρχίζουν και λειτουργούν διαλυτικές τάσεις και για μια σειρά από μικρά κόμματα  του ενδιάμεσου χώρου, επομένως αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε ένα ρεύμα τέτοιου τύπου οριζόντιο όπως επίσης είμαστε και σε μια παγιωμένη φάση αποχής από αριστερούς ψηφοφόρους, που επίσης βλάπτει αμφίπλευρά την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, και κατά συνέπεια αυτό το στοιχείο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της μεγάλης διαφοράς που ενδεχομένως  μπορεί να είναι και μεγαλύτερη πια είναι σημαντικό ότι κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας η ΝΔ και επίσης η συρρίκνωση των μικρότερων κομμάτων λόγω του εκλογικού νόμου λειτουργεί πάλι υπέρ του πρώτου κόμματος σε επίπεδο εδρών.

 

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Η υπόθεση των μνημονίων έθεσε σε τρομακτική κρίση το κομματικό σύστημα, έχει καταστρέψει τα παραδοσιακά κόμματα, έγινε η αφορμή να δημιουργηθούν και να εξαφανιστούν πλειάδα νεοπαγών κομμάτων και προσώπων και επίσης μετά τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετάλλαξή του σε μνημονιακή κατεύθυνση η κρίση εκπροσώπησης η οποία εμφανίζεται από το ’10 και μετά λόγω του μνημονίου και στην παράταξη της Δεξιάς και στην παράταξη της Κεντροαριστεράς έχει ενισχυθεί και πάλι. Δηλαδή σήμερα συζητάμε σε ένα αρκετά μεγάλο κενό πολιτικής εκπροσώπησης και αυτό το στοιχείο επιτρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα και ρευστότητα και εξηγεί την πολιτική κινητικότητα που βλέπετε σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το κλίμα αυτό είναι αντιστρέψιμο

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ δύσκολες έως και αδύνατες αλλά με βάση την ιστορική εμπειρία δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο που να δείχνει ότι με τέτοια κατάρρευση εκλογικής υποστήριξης είτε πολιτικού κεφαλαίου μπορεί κάποιος πολιτικός να αντιστρέψει τις τάσεις. Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο και σίγουρα θα είναι πρώτη φορά που θα συμβεί στη σύγχρονη ιστορία.

Αναφορικά με την ερώτηση για τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των προσφύγων και αν αυτό θα επηρεάσει και τις πολιτικές επιλογές των πολιτών

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Ασφαλώς θα επηρεάσει με την έννοια ότι το προσφυγικό είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Υπάρχει μια διχοτόμηση της κοινής γνώμης με πολύ σοβαρά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να βλέπουν με ανησυχία και ανασφάλεια ή να εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση. Το προσφυγικό επειδή αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο κάποιες περιοχές επηρεάζει τη συμπεριφορά των πολιτών. Δεν είναι αυτονόητο ενισχύει μόνο ξενοφοβία ή το ρατσισμό και  την άκρα Δεξιά, δεν είναι καθόλου αυτονόητο αλλά ότι σίγουρα το θέμα της τάξης ή του νόμου που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση ίσως συνδέεται και με αυτό.