Ο  υπουργός Εσωτερικών, κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Οι προβοκάτορες» με τους δημοσιογράφους Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Κοτταρίδη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τον αγιασμό στη Βουλή

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Πήραμε ευχή. Η ευχή είναι ευεργετική πάντα!

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση της ΑΥΓΗΣ

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εμένα δεν με έχει αιφνιδιάσει αυτό το γεγονός με την έννοια ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα βαθιά, έχει μπροστά της τρία χρόνια, οι πιέσεις από παντού είναι για περικοπές και όλα αυτά δημιουργούν στεναχώρια, άγχος στον κόσμο που δυσκολεύεται, κανείς δεν είναι ευχάριστος με όλα αυτά αλλά όταν υπάρχει ένας στόχος, όταν βρίσκεσαι σε έναν πόλεμο εκ των πραγμάτων υπάρχουν και τέτοιου είδους «θυσίες» με την έννοια ότι ο στόχος ο στρατηγικός, η «Ιθάκη», είναι να ρυθμιστεί το χρέος. Αν η Ελλάδα δεν απαλλαγεί από αυτή την γάγγραινα δεν μπορεί να εμπεδώσει μέσα της ως κοινωνία και ως τόπος το αίσθημα της αισιοδοξίας.

Θα μου πείτε πως θα φτάσουμε εκεί με όσα εμπόδια προκύπτουν ένθεν και ένθεν. Ο στόχος μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου πιέζουμε τα πράγματα, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε αρκετά επιχειρήματα από πλευράς μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και νομίζω ότι θα έχουμε όλο το οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας να μπορέσουμε πραγματικά να πείσουμε  όλους ότι πρέπει επιτέλους να ανοιχτεί αυτή η συζήτηση.

 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το πόσο θα αντέξει η κοινωνία και η κυβέρνηση

 

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κατανοώ το περιεχόμενο των λόγων σας με την έννοια των δυσκολιών που προκύπτουν και ανακύπτουν ανά πάσα στιγμή στον κόσμο όμως η κυβέρνηση έχει βάλει τα πράγματα σε μια ρότα. Όλη γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή το μόνο που δεν θα έπρεπε να κάνει ποτέ είναι να κάνει εκλογές. Να μπει σε μια φάση αποσταθεροποίησης.

Ας δεχτούμε ότι για κάποιους λόγους πήγαινε η κυβέρνηση   σε εκλογές, υπάρχει εναλλακτική πρόταση; Με τι ποσοστό θα κυβερνήσει η ΝΔ; Εδώ δεν συσπειρώνει τον κόσμο που πήρε στις τελευταίες εκλογές, βλέπετε να μετακινείται ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δεξιά;

Οι ψηφοφόροι δεν πάνε πουθενά απλώς κρατάνε μια στάση αναμονής. Ακούω ανθρώπους, μου λένε τα προβλήματα τους αλλά μου λένε «κρατάτε». Είναι βέβαιο ότι μόλις θα μπορέσουμε κάπως να βελτιώσουμε τα πράγματα θα ξεκινήσει η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών του ανθρωπου.

 

Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν με τους συνταξιούχους

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Μόλις το έμαθα τηλεφώνησα σε όλους τους αρμοδίους, και στον Γενικό Γραμματέα και στον Αρχηγό ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δημιουργούνται …αλλά μέσα στις κινητοποιήσεις υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρχουν αυτού του είδους οι αντιδράσεις από πλευράς της Αστυνομίας. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της και την κάνει πιστεύω τώρα αν υπήρξε αυτό το περιστατικό θα το δούμε. Πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ περιορισμένο.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι πρέπει να γίνει ανασχηματισμός 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Πάντοτε ο ανασχηματισμός δημιουργεί έναν αέρα, περισσότερο δημιουργεί ένα κλίμα, βέβαια ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει αλλά πάντοτε συνηθίζεται να δημιουργείται ένα κλίμα, μια αισιοδοξία, να φρεσκάρεται όλη η προσπάθεια. Από εκεί και πέρα δουλειά χρειαζόμαστε, χρόνο χρειαζόμαστε γιατί έχουμε πολύ λίγο χρόνο διανύσει. Τώρα είμαστε σε μια περίοδο που προχωρούν αρκετά πράγματα, εγώ πιστεύω ότι σε όλα τα υπουργεία υπάρχει μια καλή κινητικότητα…

Ερωτηθείς αν θα γίνουν προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Βεβαίως θα γίνουν και τώρα αυτή τη στιγμή ιεραρχώντας τις ανάγκες ξεκινήσαμε από τα νησιά και τους ορεινούς δήμους διότι πρέπει να γνωρίζετε ότι παρά την προσπάθεια του Καλλικράτη η χώρα αναπτύσσεται με πολύ έντονους ρυθμούς ανισομερώς. Δηλαδή οι ανισότητες διευρύνονται αντί να μικρύνουν. Έχουμε 100 περίπου δήμους οι οποίοι είναι σχεδόν θνησιγενείς, με την έννοια ότι έχουν 1-4 ανθρώπους. Αυτοί οι δήμοι με το έλλειμμα αυτό το στελεχειακού δυναμικού που έχουν δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αξιοποιήσουν κανένα πρόγραμμα με συνέπεια τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν τα αξιοποιούν οι δήμοι που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες.

Έχουμε 140 δήμους που δεν έχουν ΚΔΑΠ και 270 δήμοι που δεν έχουν ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ αντιλαμβάνεστε για τι πράγμα μιλάμε. Ο στόχος τώρα που βάζουμε είναι, παρά τις δυσκολίες, του χρόνου τέτοιο καιρό να έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.