Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, κος Γιώργος Βαρεμένος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Τρεις στη μια” με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη, Δημήτρη Κουνιά και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας- πολιτείας και αν πιστεύει ότι ο κ. Ιερώνυμος ακολουθεί τα βήματα του μακαριστού Χριστόδουλου

Γ.ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ο παρεμβατικός ρόλος της εκκλησίας στα του κράτους και γενικότερα όπως τον αποτύπωσε ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Νομίζουμε ότι υπερβαίνει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της εκκλησίας και νομίζω ότι αυτό δημιούργησε πρόβλημα. Τώρα για τον κ. Ιερώνυμο, εγώ είχα την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν σώφρονα ιερέα, μετριοπαθή ο οποίος είχε χαράξει μια διαφορετική γραμμή ως προς την παρεμβατικότητα της εκκλησίας στα πράγματα του δημόσιου βίου. Οφείλω να πω ότι οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν  κάτι διαφορετικό. Εγώ δεν θέλω να πιστέψω ότι καμιά φορά και στην εκκλησία μπορεί να έχουν αντανάκλαση κανόνες όπως των πολιτικών κομμάτων, δηλαδή ξέρετε παίζουν και τα εσωτερικά τους ρόλο στην χάραξη μιας  πολιτικής προς τα έξω. Δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της εκκλησίας, ούτε και με απασχολεί, αλλά δεν θέλω και να πιστέψω ότι μπορεί να είναι τέτοια η κατάσταση  που να υποχρεώνει τον Αρχιεπίσκοπο σε άλλου είδους κινήσεις.    

Ένας φορτισμένος διάλογος ιδεολογικά μεταξύ εκκλησίας και κράτους ή και με πολιτικά χαρακτηριστικά μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση δεν είναι παραγωγική και δεν είναι ωφέλιμη.

 

Αναφορικά με τις δηλώσεις Φίλη για το ρόλο της εκκλησίας στη κατοχή και  στη χούντα

 

Γ.ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι τώρα η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτή η συζήτηση για τον ιστορικό ρόλο δηλαδή της εκκλησίας σε συγκεκριμένες περιόδους και το κατάλληλο έχει να κάνει, σύμφωνα με τη δικιά μου άποψη, με την ανάγκη της ευρύτατης δυνατής ενότητας ανάμεσα στις κοινωνικές δυνάμεις αφενός, σε θεσμούς σημαντικούς όπως είναι η εκκλησία και την πολιτεία χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα ανοιχτά σαν αυτά που θέτει ο Αρχιεπίσκοπος…

 

ΔΗΜ: Γιατί επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να βάλει την εκκλησία απέναντί του ;

 

Γ.ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν την έχει απέναντί του ή δεν πρέπει να την έχει απέναντί του.

 

ΔΗΜ.: Θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα δημοψήφισμα για το ζήτημα που χωρισμού εκκλησίας –κράτους; Θα βλέπατε θετικά μια τέτοια επιλογή;

 

Γ.ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση πρώτα και να τοποθετηθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Διότι υπάρχει και το εξής παράδοξο, κάποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν κάποιες θέσεις για τα θέματα αυτά, συγκεκριμένες, όμως για λόγους αναγκών της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση τις βάζουνε στην άκρη και επιμένουν σε μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική που δεν οδηγεί σε κάτι θετικό.

 

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα αυτή η συζήτηση;

 

Γ.ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είναι ώρα για μια αντιπαράθεση η οποία να πάρει ιδεολογικά χαρακτηριστικά γιατί ξέρετε ότι και μέσα στην εκκλησία υπάρχουν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι με τους οποίους μέχρι τώρα πίστευα και θέλω να πιστεύω ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε κάποια όσμωση…

 

Για το μάθημα των θρησκευτικών

 

Γ.ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ας πουν και οι υπόλοιποι τη θέση τους που έχουν για το θέμα γιατί νομίζω και η ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το θέμα των θρησκευτικών και να υπεισέρθει και σε άλλους τομείς όπως η θρησκειολογία. Αυτό αρχικά το είχε πει η ΝΔ μετά ανέκρουσε πρύμναν και σου λέει εδώ είναι ώρα τώρα να αντιπαρατεθούμε και να φθείρουμε την κυβέρνηση πάση θυσία παραγνωρίζοντας ανάγκες που έχει η χώρα να εκσυγχρονιστεί.