«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών που δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Δεύτερος στόχος, όπως σημείωσε ο ίδιος είναι «ο διαχωρισμός, δηλαδή ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι οικονομικοί μετανάστες».

Μεαταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «έχουν επιταχυνθεί οι αποφάσεις ασύλου καθώς βγαίνουν πλέον σε 20 ημέρες.

Αναφορικά με τις επιστροφές, ανέφερε ότι «αυτό γίνεται από την Ελλάδα ωστόσο γίνεται συζήτηση οι επιστροφές να αποτελούν ευρωπαϊκή διαδικασία».

Σε ότι αφορά την κατασκευή δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σημείωσε πως «γίνονται από διεθνείς οργανισμούς».

Τέλος όσον αφορά τις ΜΚΟ, ανέφερε ότι «καταγράφονται στο ειδικό μητρώο και έχουν ξεκινήσει στοχευμένοι έλεγχοι».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στα Παραπολιτικά 90,1:

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών. Για μας το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και αυτό το βιώσαμε τώρα έντονα από τις αρχές Μαρτίου που έχουμε περίπου 97% μείωση των ροών. Δεύτερος βασικός στόχος ήταν ο διαχωρισμός κάτι που ο κ.Μητσοτάκης έλεγε πολύ πριν τις εκλογές, ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτούς που είναι πρόσφυγες βάσει των διεθνών συνθηκών από αυτούς που έρχονται ως οικονομικοί μετανάστες. Αυτό που ήταν προτεραιότητά μας ήταν η επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου. Πήγαμε από περίπου 4 χιλιάδες μέσο όρο το 2019 το μήνα, σε 16 χιλιάδες τον Απρίλιο και κινούμαστε σε αντίστοιχους ρυθμούς και το Μάιο. Από 185 μέρες βγάζουμε τις αποφάσεις σε περίπου 25 ημέρες. Μας επιτρέπει να ξεχωρίσουμε γρήγορα αυτούς δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν δικαιούνται», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Για τις επιστροφές

«Μέχρι σήμερα τους μετανάστες τους επιστρέφει η Ελλάδα και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη γενικότερα στο σύστημα των επιστροφών. Μια πολύ βασική προτεραιότητα της Ελλάδος στη διαπραγμάτευση για το νέο κανονισμό του Δουβλίνου, που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του ’20, είναι πλέον οι επιστροφές να αποτελούν ευρωπαϊκή διαδικασία. Έχουμε προτάξει ως Ελλάδα τις δικές μας θέσεις αλλά είναι και κάτι που βλέπω από συναδέλφους μου άλλων χωρών ότι πλέον έχει μπει στο προσκήνιο της συζήτησης να γίνει κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία».

Αναφορικά με την πολιτική ανοιχτών συνόρων της Τουρκίας

«Περιμένουμε μια πίεση και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα, παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλα τα συναρμόδια υπουργεία την συγκέντρωση πληθυσμών όποτε αυτό συμβαίνει, σε παραθαλάσσιες πχ πόλεις της Τουρκίας αλλά αυτό που έχει φανεί είναι η αποτελεσματικότητα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης στα σύνορα μας».

Αναφορικά με την κατασκευή δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή η κατασκευή και η διαχείριση των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδος γίνεται από διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα είχε παραχωρήσει την τελευταία πενταετία το 82% των πόρων που παίρναμε από την ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για να κάνουν αυτή την αποστολή. Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία, εδώ και δύο μήνες μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, συστήσαμε τη νομική οντότητα των υφισταμένων δομών και την άλλη εβδομάδα θα διοριστούν πλέον διοικητές. Ξεκινάμε μια προκήρυξη για να προσληφθεί κόσμος σε αυτές τις δομές ώστε πλέον να έχουμε τη διοικητική ευθύνη. Στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να ενισχύσουμε σημαντικά και τα μέτρα ηλεκτρονικής καταγραφής με ταυτότητες για τους διαμένοντες, και τα μέτρα περίφραξης και τα γενικότερα μέτρα ασφάλειας σε αυτές τις δομές ώστε να προσφέρουν ένα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας και στους διαμένοντες και στις τοπικές κοινωνίες».

Για τις ΜΚΟ

«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να υπάρχει το μητρώο, τοποθετήθηκε ειδικός γραμματέας ο οποίος έχει την ευθύνη παρακολούθησης των ΜΚΟ. Έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα και πλέον υποβάλλονται αιτήματα και από ΜΚΟ αλλά και από πρόσωπα τα οποία είναι ενεργά στο πεδίο για αυτές τις ΜΚΟ ώστε να υπάρχει ατομική και ομαδική πιστοποίηση, αυτό ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την οικονομική αστυνομία πχ, και έχουν ξεκινήσει στοχευμένοι έλεγχοι οι οποίοι και θα συνεχιστούνε και φυσικά οτιδήποτε υπάρχει ως εύρημα θα το ανακοινώσουν οι αρμόδιες αρχές».

«Μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσουμε την έκδοση ατομικών ταυτοτήτων και για τους εργαζόμενους και για τις ΜΚΟ Και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στις δομές ώστε πλέον όλοι όσοι κινούνται στο χώρο του μεταναστευτικού να είναι εμφανής η ατομική τους σχέση με τις δομές φιλοξενίας. Γιατί ένα πράγμα που παρατηρείται στις δομές φιλοξενίας είναι ότι υπάρχουν και διαμένοντες οι οποίοι δεν δικαιούνται να διαμένουνε και δεν γνωρίζουμε σε πολλές δομές, κυρίως αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν έχουμε τον έλεγχο, ποιος κινείται και ποιος δραστηριοποιείται. Άρα το πρώτο θέμα για την ανάκτηση του ελέγχου είναι η ατομική ταυτότητα που ξεκινάμε να εκδίδουμε από τα τέλη Μαΐου», συμπλήρωσε.