Ιστορία της Ορθοδοξίας, από την Εκδοτική Αθηνών: Το Σάββατο 23/5 μη χάσετε με τα Παραπολιτικά τον 4ο τόμο της σειράς «Μοναχισμός & Τέχνη – Μέρος Β’»

Ο τέταρτος τόμος της μνημειώδους σειράς βιβλίων της Εκδοτικής Αθηνών «Ιστορία της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Μαΐου, παρουσιάζει, με μία λαμπρή εικονογράφηση, την Τέχνη της Ορθοδοξίας. Η εξαιρετικά πλούσια και προσεγμένη εικονογράφηση της έκδοσης περιλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, χειρόγραφα, κεντητική και έργα μικροτεχνίας από εκκλησίες, πατριαρχεία, μοναστήρια και μουσεία από όλα τα μέρη του κόσμου. Οι εικόνες έχουν μια έξοχη ποικιλία στα είδη, στην τεχνική και στα υλικά. Όσες σώθηκαν είναι κυρίως πάνω σε ξύλο σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, ιστορούν τις άγιες μορφές και αποτελούν αριστουργήματα μεγάλης πνοής. Τα βυζαντινά ψηφιδωτά είναι ένα έξοχο δείγμα της μνημειακής παραστατικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων. Τα ιστορημένα χειρόγραφα και τα έργα μικροτεχνίας κλείνουν με την ιστορία και την εικονογράφησή τους τον εντυπωσιακό τέταρτο τόμο.


Για πρώτη φορά η εφημερίδα «Παραπολιτικά», σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών, παρουσιάζει ένα σπουδαίο εκδοτικό επίτευγμα έργο, που σκοπό έχει να εξάρει το διαχρονικό μεγαλείο της Ορθοδοξίας, να τιμήσει τη δόξα της πνευματικής προσφοράς της και να την καταστήσει κτήμα παιδείας για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη. Το μεγαλόπνοο αυτό εκδοτικό επίτευγμα συνέγραψε μια μεγάλη ομάδα από διακεκριμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς, παγκοσμίου κύρους. Μια από τους βασικούς συντελεστές της έκδοσης είναι η διαπρεπής βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Πολλοί ακόμα διακεκριμένοι καθηγητές και πανεπιστημιακοί, όπως οι Γεώργιος Γαλάβαρης, Ιωάννης Ζηζιούλας, Νικόλαος Ζίας, Χρύσα Μαλτέζου, Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, Βλάσιος Φειδάς, Νανώ Χατζηδάκη κ.ά. επιμελήθηκαν τα κείμενα του μεγαλειώδους αυτού έργου.

Η ιστορία της Ορθοδοξίας συμπορεύεται με την επιστήμη της Θεολογίας, τη λατρεία, τον μοναχισμό και την Τέχνη και, έτσι, φωτίζεται από κάθε πλευρά της η αποστολή της μέσα στους αιώνες. Η Ορθοδοξία έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στην Ιστορία. Για να τη γνωρίσει κανείς σε βάθος, δεν αρκεί να ανατρέξει στη βυζαντινή περίοδο, στην οποία διαμορφώθηκαν πολλά από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που διατηρεί έως σήμερα. Το πνεύμα της Ορθοδοξίας ξεπήδησε από τη συνάντηση του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού και από αυτήν τη συνάντηση τέθηκαν τα θεμέλια του μεγαλείου της και της προσφοράς της στον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Η σημαντική έκδοση της Εκδοτικής Αθηνών, «Ιστορία της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί για πρώτη φορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», αποτελείται από υπερπολυτελείς, σκληρόδετους τόμους, που παρουσιάζουν την ιστορική πορεία του Χριστιανισμού στον κόσμο μέσα σε 2020 χρόνια και μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε σαφέστερα ότι η Ορθοδοξία υπήρξε πάντοτε η ιερή πηγή όλης της Χριστιανοσύνης.

Οι συγγραφείς της έκδοσης, με αλφαβητική σειρά:
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Γεώργιος Γαλάβαρης
Ιωάννης Ζηζιούλας
Νικόλαος Ζίας
Μαρίκα Θεοχάρη
Ιόλη Καλαβρέζου
Χρύσα Μαλτέζου
Γεώργιος Μαντζαρίδης
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός
Χαράλαμπος Μπούρας
Νικόλαος Γ. Πολίτης
Μυρτάλη Αχειμάστου-Ποταμιάνου
Δημήτριος Σοφιανός
Γρηγόριος Στάθης
Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος
Ευθύμιος Τσιγαρίδας
Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα
Κώστας Τσιρόπουλος
Βλάσιος Φειδάς
Νανώ Χατζηδάκη