«Πολιτική νίκη των δυνάμεων του νότου που ζητούσαν λύση από την ΕΕ που θα στοχεύει στην ενίσχυση των κλαδών που έχουν πληγεί από τον κοροναϊο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τη χθεσινή συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για το ταμείο ανάκαμψης.

 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε «πως όλοι ήταν επιφυλακτικοί για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε διστακτικά τις συνέπειες της πανδημίας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «από τα 500 δισεκατομμύρια η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να το φέρει κοντά στις ανάγκες της χώρας».

Αναφορικά με την προεδρία του συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα, σημείωσε πως «δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν οι πολιτικές της χώρας όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η ευκαιρία διαλόγου ακόμα και την Τουρκία ενώ η χώρα αναδεικνύει την τουρκική προκλητικότητα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την πρόταση Μέρκελ – Μακρόν για επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και ως μια πολιτική νίκη των δυνάμεων του Νότου, όλων ημών που λέγαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική από την πλευρά της ΕΕ η οποία να στοχεύει στην ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας οι οποίοι έχουν θιγεί από τον κορονοϊό και στις χώρες που έχουν θιγεί οι οικονομίες τους από τον κοροναϊό».

«Το γεγονός ότι η Γερμανία έρχεται σήμερα και συμφωνεί με τη Γαλλία σε ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων νομίζω ότι είναι μια μεγάλη και σημαντική εξέλιξη. Οι επιμέρους παράμετροι αυτού του προγράμματος βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο των διακηρύξεων και στο επίπεδο των αρχών. Η κοινή δήλωση της Γερμανίας- Γαλλίας λεει ότι πρώτα από όλα θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν να κάνουν με το υγειονομικό υλικό και με την υγειονομική αντίδραση απέναντι στην κρίση. Δηλαδή να αποκτήσουν τα κράτη μέλη τη δυνατότητα να μπορούν να ανταποκριθούν στη δυσκολία που έχουν για να φτάσουν τους υγειονομικούς τους οργανισμούς σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο καινούργιας πανδημίας ή αναζωπύρωσης της υπάρχουσας πανδημίας. Το δεύτερο που λεει είναι ότι αυτό το ποσό το οποίο θα το δανειστεί η ΕΕ δηλαδή η Ευρώπη θα βγει στις αγορές, θα δανειστεί χρήμα και αυτό θα το διαθέσει στα κράτη –μέλη, και μάλιστα στις περιοχές των κρατών μελών οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς ζητάμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, τώρα θα έρθει αυτή η πρόταση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να συζητηθεί ακριβώς με ποιους όρους, ποιες προϋποθέσεις και πως θα γίνει δυνατή η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών. Όλοι ήμασταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί, και είναι γεγονός ότι ακούστηκε και πολύ έντονη κριτική από τους ευρωπαίους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο διστακτικά αντιμετώπισε η Ευρώπη τις συνέπειες αυτής της πανδημίας. Το γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προκλήσεις με μια κατεύθυνση η οποία μπορεί να μας δώσει την απαιτούμενη ευελιξία νομίζω ότι είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, και είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να το παραγνωρίσουμε βεβαίως δεν σημαίνει ότι τελείωσε, ότι είδαμε το τέλος της διαδρομής αυτής της διεκδίκησης. Ουσιαστικά τώρα ξεκινάει αυτή η διεκδίκηση που θα πρέπει να έχει και το βάθος και το ειδικό βάρος για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή· ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει γρήγορα, ότι πρέπει να αντιδράσει δυναμικά και με ευελιξία. Γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικούς τομείς οι οποίοι έχουν θιγεί από αυτή την κρίση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ύψος του ποσού που θα διεκδικήσει η Ελλάδα, σημείωσε: «Το πόσο γρήγορα θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα καταλήξει η ΕΕ στο συνολικό πλαίσιο των προτάσεών της θεωρώ όμως ότι έτσι όπως έγινε η χθεσινή ανακοίνωση ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία υψηλής ταχύτητας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να καταφέρουμε να υπάρχει αυτό το πακέτο, και θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να μπορέσουμε να το φέρουμε πιο κοντά στις δικές μας ανάγκες. Όλοι θα καθίσουμε να δούμε στο τέλος της ημέρες πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που θα μας δοθούνε».

«Δεν λεω ότι αύριο το πρωί θα αρχίσουν να τρέχουν λεφτά από τα μπατζάκια μας και θα αρχίσει να βρέχει φρέσκο ευρωπαϊκό χρήμα όμως δεν μπορώ να μην πω ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια εξέλιξη η οποία δίνει ένα σοβαρό μήνυμα προς τις αγορές και προς τις οικονομίες των κρατών –μελών ότι η Ευρώπη ανταποκρίνεται στην κυρίαρχη ανάγκη για να υπάρχει έντονη, μεγάλη, σοβαρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην ανάκαμψη των οικονομιών μας», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα, δήλωσε: «Η προεδρία του συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα να δείξει ότι βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το συμβούλιο της Ευρώπης έχει 47 κράτη μέλη, συμμετέχουν χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία οι οποίες δεν έχουν άλλη δυνατότητα επικοινωνίας με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τρίτες χώρες από μια θέση προνομιακού συνομιλητή. Θεωρώ ότι η προεδρία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε διάφορες πτυχές της πολιτικής μας και την ευκαιρία να αναδείξουμε το θέμα που προέκυψε σε όλη αυτή την πανδημία δηλαδή το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους περιορισμούς τους οποίους τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέστησαν σε σχέση με την πανδημία. Νομίζω ότι μας δίνει μια ευκαιρία διαλόγου, διαλόγου ακόμα και με την Τουρκία βεβαίως εμείς δεν σταματάμε να αναδεικνύουμε την τουρκική προκλητικότητα ως στοιχείο της αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής».

«Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κανείς δεν προσπαθεί να την εξωραΐσει αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα όμως έχει στρατηγικό συμφέρον να διατηρεί ψηλά αυτή την ένταση και να προσπαθεί να διατηρεί την ένταση σε ένα επίπεδο ώστε να μην μπορεί κάποια στιγμή να καθίσει να συζητήσει με την απέναντι πλευρά. Εμείς έχουμε στείλει ένα μήνυμα το οποίο λεει ότι η Ελλάδα μέσα στα πλαίσια του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου είναι διατεθειμένη να καθίσει να συζητήσει με την άλλη πλευρά θέματα τα οποία μπορούν να άπτονται των διμερών συμφερόντων. Έχουμε μπροστά μας μια κρίση οικονομική στον τουριστικό τομέα, μια κρίση την οποία βιώνουμε και εμείς και η Τουρκία, νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες που έχουμε για διάλογο. Δεν είναι πάντοτε ο δρόμος για το διάλογο στρωμένος με ροδοπέταλα, το αντίθετο, είναι μάλλον μια δύσκολη διαδικασία ιδιαίτερα όταν έχεις ένα δύσκολο συνομιλητή ο οποίος δεν δείχνει να σέβεται ούτε τις αρχές του διεθνούς δικαίου ούτε να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και για αυτό σε επίπεδο ΕΕ έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η πρακτική από πλευράς Τουρκίας δηλαδή της αύξησης της μεταξύ μας έντασης στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο η Ευρώπη το έχει αντιληφθεί, έχει διακηρύξει με κάθε δυνατό τρόπο την συμπαράστασή της στην Ελλάδα μετά ιδιαίτερα την παρουσία όλης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο και του μηνύματος που έφυγε προς την Άγκυρα ότι δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών. Είναι κάτι το οποίο έγινε σαφές στην τουρκική πλευρά και σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι πολύ δυναμικά. Αυτό που έχει σημασία είναι να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, σέβεται τις διεθνείς διαδικασίες, είναι μια χώρα η οποία μπορεί να εξάγει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε αντίθεση με τους ανατολικούς της γείτονες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.