«Η συμφωνία με την Ιταλία είναι μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί δίνει το σήμα για το ποιος είναι ο τρόπος που επιλύεις τα θέματα μεταξύ χωρών».

«Αν προχωρήσουμε έτσι θα προχωρήσουμε στην επόμενη πολύ κρίσιμη συμφωνία με την Αίγυπτο, που θα είναι ένα μεγάλο μήνυμα στους γείτονές μας», υπογράμμισε η ίδια.

Ακόμη η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «είμαστε μακριά από το να κάνουμε συμφωνία με την Τουρκία, ωστόσο όπως είπε η συμφωνία με την Ιταλία «αποτελεί ένα μεγάλο μήνυμα».

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα κάνει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα δε θα εκχωρήσει δικαιώματά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Μπακογιάννη ότι επισήμανε «η ιστορία δείχνει ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό που επικρατεί, το ίδιο θα συμβεί και με την Τουρκία».

«Πάντοτε υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Πάντοτε πρέπει να τους ενδυναμώνουμε σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η κα Μπακογιάννη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: 
 

Αναφερόμενη στη χθεσινή συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ, η κα Μπακογιάννη δήλωσε: «Είναι μια τεράστια επιτυχία. Είναι βέβαιο ότι αυτή η συμφωνία λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα. Είχαμε υπογράψει το ’74 συμφωνία με την Ιταλία και είχαμε αφήσει ένα μικρό κομμάτι, αυτό το κομμάτι πλέον συνεφωνήθει μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Έχει τη δική του ιστορική σημασία γιατί δίνει το σήμα και προς όλους τους άλλους ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλύεις τα θέματα μεταξύ χωρών».

«Είχα υπογράψει και εγώ μια ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία η οποία δυστυχώς το αλβανικό δικαστήριο την ακύρωσε μετά από έναν συγκεκριμένο δάκτυλο αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή η συμφωνία είναι ένα μήνυμα και προς όλους τους άλλους. Άρα αν προχωρήσουμε έτσι θα προχωρήσουμε στην επόμενη σημαντικότατη συμφωνία που είναι η συμφωνία μας με την Αίγυπτο», συμπλήρωσε η ίδια.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Είναι φίλες χώρες, είναι χώρες που έχουμε την ίδια αντίληψη. Είναι χώρες με τις οποίες βλέπουμε τις κρίσεις περίπου κατά τον ίδιο τρόπο. Είναι χώρες οι οποίες έχουν την αντίληψη του διεθνούς δικαίου, έχουν το σεβασμό του δικαίου της θάλασσας, θέλουν να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα. Υπάρχουν λοιπόν χώρες τέτοιες που ευτυχώς έχουν αυτή την προσέγγιση, ευτυχώς είναι η πλειοψηφία των χωρών, είναι το σύνολο των ευρωπαϊκών, είναι πάρα πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής άρα με αυτές η Ελλάδα έχει πλέον «κατοχυρώσει» μια πολύ στενότερη συνεργασία η οποία θα μας διευκολύνει και στην τελική συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία θα είναι εξαιρετικά δυνατό μήνυμα και προς τους γείτονές μας».

«Η συμφωνία αυτή δείχνει το δρόμο ο οποίος δεν είναι ο μαξιμαλιστικός, είναι ο ουσιαστικός όπου σέβεται η μια χώρα την άλλη και τα δικά της συμφέροντα και τα γενικότερα συμφέροντα, και δείχνει το δρόμο πως επιλύονται από ένα δημοκρατικό κράτος το οποίο σέβεται το διεθνές δίκαιο τα θέματα τα οποία χωρίζουν τις χώρες. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με την Αίγυπτο, απάντησε: «Μέχρι να μπει η υπογραφή, μέχρι την ώρα που οι δύο υπουργοί στέκονται μπροστά τους και βάζουν την υπογραφή κανένας ποτέ δεν ξέρει και κανένας ποτέ δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Αυτό το έχουμε ζήσει όλοι, το ξέρουμε, ξέρουμε πόσο δεν ανοίγουμε το στόμα μας πριν μέχρι να μπει η τελική υπογραφή διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πάει στραβά την τελευταία στιγμή. Άρα δεν μπορεί κανένας να κάνει χρονική πρόβλεψη».

Ερωτηθείσα πόσο κοντά είμαστε από το να κάνουμε μια συμφωνία με την Τουρκία, η κα Μπακογιάννη ανέφερε: «Είμαστε μακριά. Ότι αυτή η συμφωνία δείχνει το δρόμο και είναι ένα επιχείρημα πάρα πολύ δυνατό από όλους τους φίλους και συμμάχους παγκοσμίως προς την Τουρκία; Μετά βεβαιότητα είναι. Ότι η Μεσόγειος είναι μια πολύ μικρή θάλασσα στην οποία όλοι θα πρέπει να βάλουμε μερικώς κάποιο νερό στο κρασί μας, για αυτό κατά τη γνώμη μου η κριτική του κ.Κοτζιά είναι ανεδαφική, το ότι επετράπησαν στους Ιταλούς αλιείς να ψαρεύουνε σε κάποια νερά για ένα χρονικό διάστημα; Για όνομα του Θεού! Είπε ο κ. Δένδιας μια σωστή κουβέντα σήμερα ότι ''μεγάλωσε η Ελλάδα με αυτή τη συμφωνία''. Όταν κατοχυρώνει τα δικαιώματά σου και τα αποδέχεται η γειτονική χώρα με την οποία κάνεις τη συμφωνία, είναι μια τεράστιας σημασίας πράξη στη διπλωματία».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα θέσει de facto τους δικούς της όρους στο παιχνίδι πιθανόν με ένα θερμό επεισόδιο, σημείωσε: «Δεν είναι εύκολο να κάνει κανένας πρόβλεψη. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα πάει γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο. Αντιλαμβάνεται πλήρως ότι έχει να κάνει με μια χώρα η οποία έχει ισχυρότατες συμμαχίες, έχει ισχυρότατη άμυνα και δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί καμία καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια όξυνση σε επίπεδο ρητορικής η οποία πράγματι δεν ξαναυπήρχε στο παρελθόν αλλά πρέπει κανένας να λάβει υπόψη του τη συνολική κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάω μόνο για την οικονομία της, δεν μιλάω μόνο για τις ανάγκες τις οποίες έχει στήριξης και για τα χρήματα που πρέπει να δώσει τον Αύγουστο. Δεν μιλάω μόνο για την κοινωνική αναταραχή την οποία φοβάται πάρα πολύ ο κ. Ερντογάν λόγω της αυξημένης ανεργίας που μαστίζει τη χώρα λόγω και του κορονοϊού συν το ότι έχει απλωθεί πάρα πολύ στη Συρία, στη Λιβύη κλπ. Έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, δεν νομίζω ότι θα ήταν σώφρων κίνηση εκ μέρους της ίδιας της Τουρκίας, και για τα δικά της συμφέροντα, να περάσει το ρουβίκωνα σε σχέση με την Ελλάδα. Θα το δούμε! Η Ελλάδα ακολουθεί μια στρατηγική της διπλωματίας η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο για το οποίο είχα ακούσει διάφορα περιπαικτικά σχόλια από διάφορους πολιτικολογούντες και δημοσιολογούντες αναλυτές. Είναι το ισχυρό όπλο μας το διεθνές δίκαιο, είναι το ισχυρό όπλο μας γιατί οι θέσεις μας ταυτίζονται με αυτό το οποίο έχει γίνει αποδεκτό παγκοσμίως ως ο τρόπος με τον οποίο πρέπει κανένας να επιλύει τα προβλήματά του. Μέσα δηλαδή στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία και έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι αυτό επετεύχθη χθες με την Ιταλία».

«Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες, η Ελλάδα σέβεται το διεθνές θεσμικό πλαίσιο», τόνισε η ίδια.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει στη λογική της ισχύος και του παζαριού, πως θα βρεθεί η χρυσή τομή, απάντησε: «Η εμπειρία διδάσκει ότι το διεθνές δίκαιο επικρατεί, παγκοσμίως».

Αναφορικά με τους δίαυλους επικοινωνίας με την Τουρκία, υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν πρέπει ποτέ να διακόπτονται. Πάντοτε υπάρχουνε δίαυλοι και σήμερα υπάρχουνε δίαυλοι επικοινωνίας το θέμα είναι αν θα τους ενδυναμώσει κανείς ή δεν θα τους ενδυναμώσει. Άποψή μου είναι ότι πάντοτε πρέπει να τους ενδυναμώνεις σε όλα τα επίπεδα».

Ερωτηθείσα πως θα καταφέρει η χώρα να απορροφήσει τα χρήματα από την ΕΕ με αποτελεσματικό τρόπο, απάντησε: «Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη το οργανωτικό κομμάτι. Είναι επίσης βέβαιο ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούνε όλες οι ώριμες μελέτες από το σύνολο των περιφερειών για να μπορέσουμε να δούμε ποιες θα έχουν προτεραιότητα. Υπάρχουν τομείς που τα πράγματα είναι ευκολότερα, πχ στον τομέα των επιχειρήσεων, στον τομέα της χρηματοδότησης τουριστικών δομών, του τουρισμού κλπ που αυτά μπορούν να πάνε πολύ πιο γρήγορα. Και υπάρχει και αυτό που ονομάζεται καθαρά δημόσιο δηλαδή τα μεγάλα έργα που εκεί πάντοτε υπάρχει ένα θέμα καθυστερήσεων, μελετών, γεωλογικών, περιβαλλοντικών, αρχαιολογικών κοκ που έχουμε πράγματι μια πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των έργων. Εκεί θα χρειαστεί ενδεχομένως ένα πρόσθετο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα επιταχύνει αυτού του είδους την ωρίμανση των έργων έτσι ώστε η απορρόφηση να είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ότι είναι σήμερα. Αλλά μην αμφιβάλετε ότι αυτά η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θα τα κάνει και θα τα κάνει πάρα πολύ γρήγορα διότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα».

«Είναι το μεγάλο στοίχημα και αυτό δεν είναι θέμα ούτε ενός κόμματος ούτε ενός προσώπου, είναι μια εθνική προσπάθεια στην οποία πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Δεν νομίζω ότι θα ξαναυπάρξει τέτοια ευκαιρία για τη χώρα. Μιλάμε ουσιαστικά για δυο ΕΣΠΑ ταυτόχρονα τα οποία θα ολοκληρώσουν τις υποδομές μιας χώρας που έχει ήδη υποδομές. Δείτε πχ στην Κρήτη που έχουμε τη μεγάλη πρόκληση του ΒΟΑΚ, έχουμε τα φράγματα σε ολόκληρη την Ελλάδα που πρέπει να προχωρήσουνε γιατί πλέον το νερό είναι ότι πολυτιμότερο αγαθό υπάρχει άρα χρειάζεται πολύ σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει η χώρα. Μιλάμε για το αύριο στην ενέργεια, μια ενέργεια χωρίς λιγνίτη. Θα είμαστε μια χώρα η οποία θα μπορέσει να κάνει τη μεγαλύτερη και σωστότερη χρήση των νέων δυνατοτήτων των μη ρυπογόνων στην ενέργεια. Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Τομείς της οικονομίας που πρέπει και μπορούν να χρηματοδοτηθούνε είτε αυτοί είναι τομείς στη τεχνολογία είτε είναι τομείς στο φάρμακο. Αυτές τις προτεραιότητες και η επιτροπή των Σοφών υπό τον κ. Πισσαρίδη αλλά και οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες περιμένουμε να καταθέσουν προτάσεις διότι όλοι μαζί θα πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά πως θα μπορέσουμε από αυτά τα χρήματα να κάνουμε την Ελλάδα παγκόσμιο πόλο έλξης επενδύσεων. Και διά αυτών των χρημάτων να επιστρέψει και το πιο πολύτιμο πράγμα του που έχουμε που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο που βρίσκεται στο εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.