«Οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν στον Έβρο και είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τα σύνορα από τους μετανάστες» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η ελληνική αστυνομία ήταν από την πρώτη στιγμή στην μάχη για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται και επιβάλλονται πρόστιμα».


Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «θα πρέπει ο καθένας να φροντίζει για την ατομική του ευθύνη».

Ακόμη ανέφερε πως «είναι θετικός ο απολογισμός για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Ελληνική Αστυνομία ενώ είπε πως έχουν βελτιωθεί οι υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Την ίδια στιγμή ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «έχουν γίνει 1.500 προσλήψεις ειδικών φρουρών, έχει στελεχωθεί η ομάδα ΔΙΑΣ, εφαρμόζονται ειδικά επιχειρησιακά σχέδια ανά περιοχή, οι δείκτες εγκληματικότητας έχουν πέσει ενώ έχουν γίνει εξιχνιάσεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας».

Τέλος, επισήμανε ότι «αντιμετωπίζονται μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές αστυνομικών».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Ερωτηθείς για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Η χώρα μας ήταν προετοιμασμένη με εντολή του πρωθυπουργού διαμορφώθηκε ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από πέρυσι το Νοέμβριο. Υπήρξε πολύ καλή σχέση συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με το Λιμενικό Σώμα με αποτέλεσμα να αρχίσει από πέρυσι το Νοέμβριο η σχετική προετοιμασία και έτσι την κατάλληλη στιγμή ήμασταν στον Έβρο με σχέδιο και λειτουργήσιμα πάρα πολύ αποτελεσματικά φυλάσσοντας τόσο τα σύνορά μας από τους παράτυπους μετανάστες αλλά και για πρώτη φορά ενεργά η Ευρώπη αναγνώρισε την υποχρέωση της ότι οφείλει και αυτή να συνδράμει εμάς δεδομένου ότι φυλάσσουμε ευρωπαϊκά σύνορα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στον Έβρο έτοιμοι, δεν έχει υπάρξει καμία χαλάρωση ως προς τα μέτρα, υπάρχουν οι αναγκαίες δυνάμεις , παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της οποίας ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος από πλευράς πληροφόρησης όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εξακολουθεί να είναι, και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει μια κινητοποίηση από πλευράς τηςΤουρκίας, απάντησε: «Αναμφισβήτητα μας προβληματίζει, και είναι υποχρέωση μας να προβληματιζόμαστε και να ανησυχούμε με ανησυχία δημιουργική όμως, χωρίς να εμπνέει οποιαδήποτε άλλη ανησυχία ή από ορισμένους υπέρμετρα να διογκώνονται ορισμένα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για ρεβάνς. Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσα στη γενικότερη στρατηγική της έχει εντάξει και τη μορφή του υβριδικού πολέμου εργαλειοποιώντας το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει, είναι ουσιαστικά ένα σύγχρονο δουλεμπόριο που προσβάλει τις πολιτισμικές αξίες της διεθνούς κοινότητας. Είναι αδιανόητα αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα και για αυτό προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει υποχρέωση αφενός να διαφυλάξει τα σύνορά της από αυτές τις νέες σύγχρονες απειλές αλλά παράλληλα οφείλει να υψώσει ένα τείχος προστασίας της Ευρώπης. Πρέπει να καταδικαστεί και από τη διεθνή κοινότητα αυτή η συμπεριφορά διότι εργαλειοποιεί την ανθρώπινη δυστυχία και παίζει αδίστακτα αυτή τη στιγμή η Τουρκία».

Για τη συμβολή της Αστυνομία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογράμμισε: «Η Ελληνική Αστυνομία από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ανεξέλεγκτη διάδοση του κορονοϊού ήταν στην πρώτη γραμμή. Και στην πρώτη φάση που υπήρχαν τα αυστηρά μέτρα του περιορισμού όσο και τώρα στη φάση αυτή στην οποία είμαστε σήμερα που βασίζουμε με σχέδιο και στρατηγική στην κανονικότητα. Σε αυτή τη φάση καθοριστικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη... Η Αστυνομία συνδράμει τις διάφορες άλλες αρχές τις συναρμόδιες και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και όπου χρειάζεται θα επιβάλλονται και πρόστιμα τα οποία είναι αυστηρά. Θα πρέπει να δείξουμε την ατομική ευθύνη τώρα που ανοίγει ο τουρισμός, αρχίζει η οικονομία να οδεύει στην κανονικότητα. Όλο αυτό το καλό κεκτημένο που έχουμε από μια απροσεξία, από μια επιπολαιότητα ή ακούγοντας ορισμένες ανεύθυνες απόψεις που κυκλοφορούν μέσα από το διαδίκτυο να χαλαρώσουμε και να αρχίσουμε τις διάφορες συνομωσιολογίες ως προς τον ιό και να χάσουμε ουσιαστικά την ουσία και την πραγματικότητα. Να εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία με υπευθυνότητα χειρίζεται το θέμα και στον ΕΟΔΥ».

Ερωτηθείς ποιος εκτιμά ότι είναι ο απολογισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υφυπουργός απάντησε: «Είναι πολύ θετικός ο απολογισμός μέχρι τώρα αλλά τον απολογισμό αυτόν καλύτερο είναι να τον κάνουν οι πολίτες οι οποίοι καθημερινά έχουν εικόνα και μπορούν να κρίνουν ασφαλέστερα από εμάς για τις υπηρεσίες τις οποίες μέχρι τώρα προσφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που παραλάβαμε με αυτό που έχουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση από πλευράς ποιοτικής προσφοράς υπηρεσιών προς τους πολίτες».

«Με εντολή του πρωθυπουργού έγιναν οι προσλήψεις των 1.500 ειδικών φρουρών οι οποίοι από τον Ιανουάριο έχουν όλοι διατεθεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Έχουμε στελεχώσει τις ομάδες ΔΙΑΣ, τις ΟΠΚΕ, έχουν εκπονηθεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια ανά περιοχή τα οποία εφαρμόζονται τόσο στην Αττική όσο στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη περιφέρεια. Οι δείκτες από πλευράς εξελίξεις της εγκληματικότητας είναι αρκετά καλοί, έχουμε πολύ σοβαρές και σημαντικές εξιχνιάσεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας σε οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας αλλά και στην μικροεγκληματικότητα και παράλληλα έχουμε μια σημαντική συνεισφορά και στο θέμα αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης. Στα θέματα της ασφάλειας και της κρατικής ασφάλειας έχουν υπάρξει σημαντικές δράσεις και στο θέμα των Εξαρχείων και στο θέμα της εξάρθρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθεις αν υπάρξει επάρκεια πόρων στην Ελληνική Αστυνομία, δήλωσε: «Αυτή την περίοδο δεν εξαγγέλλουμε αλλά υλοποιούμε εξαγγελίες που είχε κάνει η κυβέρνηση τόσο με την ανάληψη της διακυβέρνησης όσο και η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Ελληνική Αστυνομία μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε μείνει για αρκετά χρόνια πίσω η Ελληνική Αστυνομία ... Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού από αυτοκίνητα, αλεξίσφαιρα γιλέκα κα».

Αναφορικά με τις καταγγελίες για αστυνομική βία και υπέρβαση εξουσίας, επισήμανε: «Μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές των αστυνομικών αντιμετωπίζονται με την προσοχή που επιβάλλεται και με την αυστηρότητα που επιβάλλεται. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε λάβει θεσμικά μέτρα, οι ένορκες διοικητικές εξετάσεις εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Συνήγορο του Πολίτη και όπου επιβάλλεται ενημερώνεται και η αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και εφαρμόζεται με αυστηρότητα η νομοθεσία για τους αστυνομικούς. Είναι όμως μεμονωμένα περιστατικά... Είναι καιρός κάποιοι και από την Αριστερά να μην δραματοποιούν ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά, κάποιους σκελετούς από το παρελθόν να τους αφήσουν μέσα στις ντουλάπες και να μην τους βγάζουν έξω. Η ελληνική Αστυνομία λειτουργεί αυστηρά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, τηρώντας το σύνταγμα με ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα».