«Η εισαγγελία θα πρέπει να προχωρήσει την έρευνα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τις αποκαλύψεις των Παραπολιτικών, για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και την εμπλοκή αξιωματικών της ΕΛΑΣ που έπαιρναν εντολές από το ζεύγος Καμμένου, στη σύλληψη του εκδότη και του διευθυντή της εφημερίδας κυρίων Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου.
 
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «οτιδήποτε έχει να κάνει με ζητήματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο θα πρέπει να εξαντλείται στην έρευνα του μέχρι το τελευταίο στοιχείο».

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «προφανώς θα υπάρξει διερεύνηση και σε πολιτικό επίπεδο καθώς αφορά παράκεντρα εξουσίας και έρχεται πολύ κοντά στον πυρήνα της διακυβέρνησης και ενέχει πολιτικά στοιχεία».

Ερωτηθείς για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υπογράμμισε πως «το δικαίωμα για κάτι τέτοιο ανήκει και στην αντιπολίτευση και εάν το επιθυμεί μπορεί η ίδια να ζητήσει την διερεύνηση των ζητημάτων αυτών».

Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει «πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης σημειώνοντας πως ότι άπτεται της δημόσιας τάξης θα διερευνηθεί», τονίζοντας την ανάγκη της αυτοκάθαρσης.

Παράλληλα σημείωσε ότι «εάν αποδειχτεί ότι υπάρχει στίγμα η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα».

Για τον ανασχηματισμό και τα σενάρια ότι καθυστερεί λόγω αντιδράσεων του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «ουδέποτε υπήρξε προαναγγελία ανασχηματισμού, πως θα γίνει σε ουδέτερο χρόνο και θα έχει διορθωτικό χαρακτήρα».

Αναφορικά με την αξιολόγηση των υπουργών, ανέφερε πως «δεν πρόκειται για αξιολόγηση προσώπων».
Ακόμη σημείωσε ότι «πρέπει να διασφαλίζεται το ενιαίο πλαίσιο της πολιτικής και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και έχει πλήρη εικόνα για τη δράση του κάθε υπουργείου».

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις πορείες, επισήμανε πως «είναι έτοιμο και το υπουργείο Προστασίας του πολίτη έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις των Παραπολιτικών για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και την εμπλοκή αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Οτιδήποτε έχει να κάνει με ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας στο δημόσιο βίο θα πρέπει να εξαντλείται στην έρευνά του μέχρι τελευταίου στοιχείου. Ο Τύπος έπραξε εκείνο που όφειλε, ανέδειξε το ζήτημα με επαρκή στοιχεία απομένει πλέον στις αρμόδιες κρατικές λειτουργίες, και ιδίως στην εισαγγελία, να προχωρήσει την έρευνα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε συνέχεια και με όσα συμβαίνουν στην προανακριτική είναι η πρώτη φορά στην μεταπολίτευση όπου έχουμε την περίπτωση απανωτών γεγονότων τα οποία δεν στοιχειοθετούν ζητήματα διασπάθισης δημοσίου χρήματος αλλά πλέον μπαίνουμε μέσα στον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας δηλαδή τη δημιουργία παράλληλων δομών εξουσίας. Είναι κάτι το οποίο για το πολίτευμα έχει πολύ μεγάλο βάρος, είναι ένα ζήτημα πολιτειακής αιχμής, θα πρέπει να υπάρχει εξαντλητική διερεύνηση όλων αυτών των ζητημάτων».

Ερωτηθείς αν θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια πολιτική έρευνα όλων όσων έχουν γίνει με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, απάντησε: «Θα πρέπει να αξιολογηθεί, να δούμε τι τύπου έρευνα πρέπει να υπάρξει. Είναι προφανές ότι το πρώτο επίπεδο έρευνας πρέπει να ανήκει στη Δικαιοσύνη που είναι ο φυσικός δικαστής των διαδικασιών αυτών, από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια περαιτέρω διερεύνηση σε πολιτικό επίπεδο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση δεδομένου ότι και αφορά παράκεντρα εξουσίας αλλά και πλέον έρχεται πάρα πολύ κοντά στο κέντρο της διακυβέρνησης άρα ενέχει και βαριά πολιτικά στοιχεία. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί μια προκαταρκτική διερεύνηση των πραγμάτων και στη συνέχεια θα υπάρχει αξιολόγηση αν θα πρέπει να προχωρήσει δικαστικά, πολιτικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σύμφωνα με το νέο σύνταγμά μας και με πρωτοβουλία της παρούσας διακυβέρνησης το δικαίωμα σύστασης εξεταστικών επιτροπών ανήκει πλέον και στην ίδια την αντιπολίτευση οπότε μια κατάκτηση της δημοκρατίας για τα δικαιώματα των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών, οπότε και η ίδια η αντιπολίτευση εφόσον το επιθυμεί και θα ήταν μια πράξη γενναιότητας, γενναιοφροσύνης και εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από όλα όσα έχουν προκύψει να ζητήσει η ίδια τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών. Εικάζω ότι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και η ίδια η αντιπολίτευση θα θέλει να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση έτσι ώστε να μην μείνει καμία πτυχή σε γκρίζα ζώνη».

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ενημέρωση από την ΕΥΠ και αν είχε ενημερωθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζω δεν είχε υπάρξει σχετική ενημέρωση, θα πρέπει να περιμένουμε να καταλαγιάσει λίγο το ζήτημα για να έχουμε και την υπόλοιπη ενημέρωση. Εφόσον προκύψει ανάγκη θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία, θα τηρηθεί όμως απαρέγκλιτα η νομιμότητα στις διαδικασίες αυτές. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση, όλα όσα γίνουν θα γίνουν στην επιφάνεια, θα γίνουν με καθαρότητα, με διαύγεια έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αιχμή είτε ότι παραμένει ακάλυπτο το συγκεκριμένο συμβάν, τα όσα δηλαδή αναδείχτηκαν μέσω των Παραπολιτικών ότι επιχειρείται να γίνει συγκάλυψη, είτε ότι επιχειρείται στην πραγματικότητα να υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. Θα υπάρξει πλήρης νομική διαλεύκανση και στη συνέχεια θα υπάρξει και πολιτική αξιολόγησή τους».

Αναφορικά με την ανακοίνωση του κ. Χρυσοχοϊδη που αναφέρεται σε υπόλογους που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις εντός της ΕΛΑΣ, επισήμανε: «Υπάρχει ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛΑΣ το οποίο είναι συγκροτημένο πλέον σε πολύ σύγχρονες δομές. Θα υπάρξει προφανώς διερεύνηση των ζητημάτων αυτών. Ότιδήποτε άπτεται τις δημόσιας τάξης έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους πολίτες η ΕΛΑΣ η οποία έχει να επιδείξει ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο ιδίως το τελευταίο διάστημα θα πρέπει η ίδια να προβεί στην αναγκαία αυτοκάθαρση, θα υπάρξουν πλήρεις έλεγχοι και εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν στίγματα τα οποία αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις, να είστε βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τα πιο ριζικά μέτρα».

Αναφορικά με την προβολή των διαφημιστικών σχετικά με τη διαχείριση του ιού, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια αναγκαία πράξη ευθύνης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας. Η αναγκαία αυτή πράξη είχε αποτέλεσμα, έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα και καλό είναι αν μη τι άλλο να αναγνωρίζουμε και τα θετικά στα πράγματα. Το γεγονός ότι υπήρξε αυτού του τύπου η κοινωνική εγρήγορση οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη διάχυση των μηνυμάτων. Δεν είναι ίδια η περίπτωση σήμερα σε μια τέτοιου τύπου παγκόσμια υγειονομική κρίση σε σχέση με ένα ουδέτερο χρόνο το τι συνέβαινε στο παρελθόν όπου άμεσα και έμμεσα το κράτος ουσιαστικά ενίσχυε άνευ λόγου Μέσα τα οποία είτε ήταν ασήμαντα είτε ήταν στην περιφέρεια τουλάχιστον της δημοκρατικής λογοδοσίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να αναλάβει η ίδια τον καταμερισμό αυτών των χρημάτων για την προβολή των μηνυμάτων και για το λόγο αυτό ανέθεσε σε έναν ανεξάρτητο οίκο να φτιάξει τον κατάλογο εκείνο και τα ποσά που θα έπρεπε να δοθούν στα Μέσα με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες».

«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αντικειμενικός αλγόριθμος άρα δεν ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει θέμα ευθύνης, ο καθένας κρίνει, υπάρχουν ειδικοί στα ζητήματα αυτά οι οποίοι αξιολογούν με βάση κριτηρίων που πρέπει τα χρήματα αυτά να δοθούν. Εμείς δεν παρεκκλίναμε, δεν κάναμε καμία παραχώρηση, καμία έκπτωση ήταν μια διάχυτη στην πραγματικότητα προβολή. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι και τα περιφερειακά Μέσα έκαναν μια σπουδαία δουλειά σε αυτό. Ήδη είχαμε ανακοινώσεις εκ μέρους των περιφερειακών Μέσων ότι για πρώτη φορά υπήρξε μια τέτοιου τύπου ευρύτατη προβολή και από εκεί, και παρά την προσπάθεια που έγινε από την αξιωματική αντιπολίτευση για αξιοποίηση και αυτού του ζητήματος τα ίδια τα περιφερειακά Μέσα δήλωσαν ότι περιελήφθησαν μέσα σε αυτή την καμπάνια και ήταν σημαντική η προβολή τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η πολιτεία λειτουργεί με βάση πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, οι διαδικασίες έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και την εκκαθάριση αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στάδιο στο οποίο θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ενταλματοποιήσει όλες τις πληρωμές. Ο έλεγχος αυτός παίρνει ένα χρόνο, όταν ολοκληρωθεί θα υπάρξει η σχετική διάχυτη της πληροφορίας. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλοίωση σε ότι αφορά τα ποσά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις «απειλές» του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Αυτού του τύπου οι απειλές δεν προσιδιάζουν στη δημοκρατία και τουλάχιστον δεν ταιριάζουν σε ένα σοβαρό κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το να εκτοξεύονται απειλές κατά της νομιμοποιημένης κυβέρνησης ανατρέχουν σε καθεστώτα τα οποία καθόλου δεν ταιριάζουν με τη δημοκρατία άρα καλό είναι όλοι να είμαστε στο μέτρο των πραγμάτων και να μην είμαστε αμετροεπείς».

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα δημοσιοποιηθεί η λίστα για να κλείσει η συζήτηση, απάντησε: «Σε ένα σχετικό σύντομο χρόνο. Επειδή υπήρξε πολύ ευρεία προβολή είναι μεγάλος ο αριθμός των Μέσων και άρα θα πρέπει να γίνει μια εκκαθάριση συνολικά. Ο κατάλογος θα δοθεί συνολικά και θα αφορά όλα τα Μέσα τόσο τα κεντρικά όσο και τα περιφερειακά. Ο χρόνος είναι κάτι που αφορά το υπουργείο Οικονομικών, πράγματι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης αυτής για να μην επικρεμάται πάνω στην πολιτική σκηνή. Θα μου επιτρέψτε να πω ότι από τη μια πλευρά έχουμε την ελληνική πολιτεία όπου για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αξιοποίησε χρήματα του ελληνικού λαού με φειδώ όπως έπρεπε, λογοδοτώντας, με μέτρο και από την άλλη έχουμε μια χυδαία εκμετάλλευση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία πέρα από το γεγονός ότι ισοπεδώνει όλη την δημοσιογραφία θεωρώντας ότι οι δημοσιογράφοι είναι επαίτες κρατικού χρήματος συνιστά και ένας αμετροεπή πατερναλισμό απέναντι στους πολίτες. Δηλαδή αυτό που μας λεει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι ουσιαστικά εξαγοράστηκε η γνώμη των πολιτών μέσω των χρημάτων αυτών. Οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη γνώση και κρίση από ότι θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση».

Για το spot του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά υποκείμενα δευτερογενή ζητήματα που αναδεικνύουν, υπάρχει μια πολύ χαμηλή αισθητική αλλά θέλω να σταθώ σε ένα μήνυμα πάρα πολύ ακραίο πατερναλισμού απέναντι στην κοινωνία, ότι η κοινωνία δεν ξέρει να αξιολογεί, δεν ξέρει να ελέγχει τους κυβερνόντες. Αυτό το αντιλαμβάνεται μάλλον ως προνόμιο η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν και γνωρίζουν πολύ καλά ποια ήταν η σημασία αυτής της πολύ συγκροτημένης διάχυσης της πληροφορίας για να είμαστε σήμερα σε θέση να μπορούμε να ασχοληθούμε και με την ανασυγκρότηση της οικονομίας και να μην θρηνούμε τα θύματα τα οποία θα είχαμε υπό διαφορετικές συνθήκες».

Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό και στα σενάρια ότι καθυστερεί λόγω αντιδράσεων του κ.Σαμαρά, διευκρίνισε: «Ουδέποτε υπήρξε προαναγγελία ανασχηματισμού, εκείνο το οποίο υπήρξε ήταν η τοποθέτηση πρώτον ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει σε ουδέτερο χρόνο δηλαδή από τον Ιούλιο και εντεύθεν. Ουδέτερος είναι ο χρόνος ο οποίος δεν βρίσκεται εν τω μέσω μιας κρίσης. Και το δεύτερο είναι ότι ο ανασχηματισμός αυτός θα έχει έναν χαρακτήρα διορθωτικό άρα δεν θα πρόκειται για μια ριζική ανατροπή των υφιστάμενων κυβερνητικών δομών. Αυτά ειπώθηκαν και από εμένα, ήταν η προσωπική μου τοποθέτηση, στη συνέχεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε άρα αντιλαμβανόμαστε ότι ουδέποτε προαναγγέλθηκε αυτού του τύπου ανασχηματισμός παρά μόνο εξαγγέλθηκαν οι βασικοί άξονες και τοποθετήθηκε αργότερα στο χρόνο».

«Ο πρωθυπουργός έχει μια συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία όποιος αναφέρεται στο ότι εκβιάζεται ή εξωθείται σε αποφάσεις είτε από τον πρώην πρωθυπουργό είτε από οποιονδήποτε άλλο απλώς δεν γνωρίζει τον άνθρωπο. Ο σημερινός πρωθυπουργός ακόμη και όταν βρισκόταν σε θέση αδυναμίας είχε το θάρρος της γνώμης του να βγει αντίθετα στο ρεύμα, αντίθετα στη γραμμή τη σκληρή κομματική σε θέματα μείζονος πολιτικής όπως για παράδειγμα το ζήτημα της επιλογής του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι θα ήταν δυνατόν ο πρωθυπουργός, με τα επίπεδα δημοφιλίας που έχει αλλά ιδίως με το προσωπικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με τους πολίτες, να άγεται και να φέρεται στις αποφάσεις του; Αυτό είναι απλώς αστείο. Ο πρωθυπουργός έχει μια πάρα πολύ συγκροτημένη θεώρηση στα πράγματα, είναι διαβουλευτικός, ακούει και τους συνεργάτες του και την κοινωνία αλλά στο τέλος θα πάρει την ευθύνη και θα επιλέξει εκείνο το οποίο θα επιλέξει σχετικά με τα πρόσωπα και τις δομές της κυβέρνησής του. Δεν πρόκειται ποτέ να παρασυρθεί ούτε από τον Τύπο ούτε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ούτε βεβαίως από οποιονδήποτε άλλο. Πολλώ δεν μάλλον δεν ταιριάζει ούτε στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού που έχει υψηλό επίπεδο ευθυκρισίας να διοχετεύει τέτοιου τύπου εντολές ή να προσπαθεί να περάσει τη γραμμή του στο σημερινό πρωθυπουργό. Ο ίδιος έχει κυβερνήσει τη χώρα και το έχει κάνει με επιτυχία, ουδέποτε θα έπραττε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των υπουργών, ο υπουργός ανέφερε: «Δεν πρόκειται για μια αξιολόγηση προσώπων, αυτό το οποίο πράξαμε στο πλαίσιο της λειτουργίας του επιτελικού κράτους είναι να υπάρχει μια κεντρική δομή η οποία συντονίζει και παρακολουθεί την εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών. Για πρώτη φορά από συγκροτήσεως του ελληνικού κράτους υπάρχει ένας κεντρικός μηχανισμός στον οποίο εντάσσεται όλη η στοχοθεσία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία στηρίζεται σε ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο. Έχουμε μια πολιτική από πάνω προς τα κάτω έτσι ώστε να διασφαλίζεται το ενιαίο της πολιτικής και κυρίως να υπάρχει μια στόχευση στα πράγματα. Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού και της παρακολούθησης ο πρωθυπουργός λαμβάνει καθημερινά δεδομένα για το πώς προχωράει το κυβερνητικό έργο είτε κατά υπουργείο είτε κατά δράση. Άρα ο πρωθυπουργός σε ζωντανό χρόνο έχει πλήρη ενημέρωση για τη δράση του οποιουδήποτε υπουργείου άρα έχει μια πλήρη εικόνα για το που πηγαίνουν τα υπουργεία, όχι για τα πρόσωπα αλλά για τις πολιτικές, για τις δομές και άρα ο ίδιος αντανακλαστικά μπορεί να έχει την προσωπική του εκτίμηση για την αξιολόγηση των προσώπων. Όλοι μας θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμαστε και να αυτοαξιολογούμαστε. ...θα πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ότι βρισκόμαστε εδώ για να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον αλλά μόνο εφήμερα. Είναι ο κανόνας της δημοκρατίας ότι μια κυβερνητική θέση δεν μπορεί να είναι διαρκής αλλά μόνο εφήμερη και δεν μπορεί να καταστεί ένα ιδιοκτησιακό αντικείμενο».

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις πορείες, σημείωσε: «Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά, έχει αναπτύξει όχι μόνο το ρυθμιστικό περιβάλλον αλλά έχει ακόμη και τη δευτερογενή νομοθεσία έτοιμη έτσι ώστε και επιχειρησιακά από την ψήφιση του νομοσχεδίου να μπορεί να εφαρμοστεί. Ο χρονισμός του πότε θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Δεν είναι σε επιθυμία μας σε αυτή τη φάση που η λειτουργεί με το 1/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών να έρθει προς ψήφιση. Όμως σταδιακώς η Βουλή θα ανακτήσει μια κρίσιμη μάζα βουλευτών και άρα με τη σταδιακή αύξηση, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι αναγκαίο ν φτάσουμε σε πλήρη σύνθεση της Βουλής αλλά σε μια κρίσιμη μάζα που θα είναι δυνατόν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί να εκφραστούν και να υπάρξει μια ευρεία διαβούλευση του νομοθετήματος αυτού τότε θα έρθει στη Βουλή».